Linkuri accesibilitate

Spinoasa problemă a pensiilor


Un proiect guvernamental de majorare a sprijinului financiar primit de persoanele în vîrstă cu pensii mai mici de 1300 de lei.

Recent, guvernul a aprobat un proiect al Ministerului Muncii care prevede majorarea de la 1 iulie a suportului financiar pe care îl primesc lunar pensionarii care au o pensie mai mică de 1300 de lei. Asta înseamnă că cei care primeau 60 de lei suport la pensie vor primi 120, şi respecti180 pentru cei care ridicau un suport de 90 de lei. În unele surse media, iniţiativa ministerului a fost tratată ca o majorare a pensiilor, lucru care a trezit mari aşteptări în rândul pensionarilor. Tamara Grejdeanu relatează:

Proiectul care încă urmează să fie examinat de legislativ prevede, o creştere substanţială a numărului de pensionari care vor putea ridica suportul dublat la pensie. Acest ajutor lunar se va cuveni şi pentru persoanele care au pensii mai mari de 1300 de lei, plafonul de plată fiind ridicat până la 1500 de lei. Victor Gâlcă, specialist la Ministerul muncii spune că această iniţiativă nu poate fi calificată drept majorare a pensiilor ci mai degrabă o măsură de natură să echilibreze plata ajutorului financiar din partea statului:

„Exista situaţia când unele persoane aveau o pensie al cărui cuantum era de 1300 şi câţiva lei, astfel încât aceştia automat decădeau din prevederile anterioare ale acestei legi şi nu puteau beneficia de acest supliment. Acum, prin ridicarea plafonului de la 1300 până la 1500 de lei, un număr mai mare de beneficiari se va încadra în acest supliment.”

În Raionul Hânceşti, din cei 26 de mii de pensionari, ar urma ca 80 la sută să fie eligibili pentru a primi suportul financiar, ceea ce este un adaos de maxim 90 de lei la suma ridicată anterior. Ştirea despre pretinsa majorare a pensiei a ajuns repede la urechea pensionarilor spune Tamara Ioniţa, directoarea casei teritoriale de asigurări sociale, în aceste zile primind de două ori mai multe apeluri din partea vârstnicilor:

„Majorări oamenii aşteaptă. Multe sunete noi primim în legătură cu discuţiile care se duc în parlament, că o să fie majorat suportul financiar care este dat pensionarilor lunar. Dar tot nu este cadrul legal. Noi le spunem şi oamenilor că noi aşteptăm, noi foarte urgent facem, dar aşteptăm legea.”

Aceeaşi confuzie este semnalată şi de Iulia Chiriac, directoarea Casei de asigurări sociale din Călăraşi. Ea spune că pensionarii au venit în număr mare pentru a primi o confirmare a creşterii auzite, majoritatea fiind în aşteptarea zilei când pensia va acoperi măcar cheltuielile pentru medicamente şi plasa serviciilor:

„Toţi pensionarii care ne întreabă, toţi au înţeles din cele spuse că se majorează pensia de la 1300 până la 1500 la toţi. Şi de acum nu ştim în ce mod să le mai lămurim că se majorează îndoit suportul financiar dar nu se majorează pensia. Pur şi simplu plafonul pensiei s-a mărit de la 1300 la 1500, da ei toţi au înţeles că, care a avut 1300, o să aibă pensia 1500, zic nu oameni buni, nu e aşa.”

Ultima dată, după indexare din luna aprilie a acestui an, pensia minimă a crescut cu 48 de lei, ajungând la 798 de lei. Cu toate că anual pensiile sunt indexate având în vedere deprecierea puterii de cumpărarea a banilor, experţii insistă că majorarea reală, palpabilă a pensiilor ar fi posibilă doar prin reformarea sistemului de pensionare. Dumitru Budianschi director de programe la Centrul Analitic Independent ,,Expert –Grup” spune că actualul sistem ,care riscă să intre în colaps, nu permite nicidecum operarea creşterilor aşteptate de pensionari:

„În forma în care există astăzi sistemul de pensii, el nu permite o îmbunătăţire la nivelul aşteptărilor şi necesităţilor oamenilor care sunt la pensie. S-a discuta reformarea sistemului, trecerea, dezvoltarea lui la pilonul doi şi unu. Este necesar să includă şi mecanismele când fiecare persoană are grijă cumva, el personal, de pensia lui în viitor. În noul sistem de pensii trebuie să fie accentul pus pe responsabilitatea sau conştientizarea individuală a fiecărui cetăţean.”

Expertul consideră că autorităţile ar trebui să revadă procedurile de stabilire a pensiilor şi beneficiarilor. În anul 2014 bugetul asigurărilor sociale are un deficit de 120 de milioane de lei, iar specialiştii denunţă în continuare plata salariilor în plic şi numărul în creştere al pensionarilor, faţă de cel în descreştere al plătitorilor de taxe.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG