Linkuri accesibilitate

Statele Unite condamnă asasinarea a trei tineri israelieni


Cadavrele celor trei au fost descoperite în apropiere de orașul Hebron din Cisiordania.

Trei adolescenti israelieni, rapiti in urma cu doua saptamini, au fost gasiti morti. Care sint reactiile in Statele Unite? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama a condamnat ceea ce a caracterizat drept „un act de terorism, fara nici un sens” si a oferit sprijin american, in incercarea de a-i gasi pe cei care s-au facut vinovati de asasinate. El a trimis condoleante familiilor indoliate. Se presupune ca cei trei au fost rapiti de organizatia extremista Hamas, care controleaza Fisia Gaza. In declaratia presedintelui Obama se mai arata „Ca tata, nu-mi pot imagina durerea de nedescris pe care o simt parintii adolescentilor ucisi”.

Seful executivului american a incurajat Israelul si Autoritatea Palestiniana sa conlucreze pentru gasirea celor vinovati si a oferit sprijin american in acest sens. El a cerut tuturor partilor „sa se abtina de la pasi de natura sa destabilizeze si mai mult situatia”.

Cadavrele celor trei au fost descoperite in apropiere de orasul Nablus din Cisiordania. In ultimele saptamini fortele de securitate israeliene au lansat o operatiune fara precedent in Cisiordania pentru gasirea celor trei baieti – Naftali Fraenkel si Gilad Shaar, in virsta de 16 ani si Eyal Yifrach in virsta de 19 ani. Toti trei erau cursanti la un seminar religios, intr-o asezare evreiasca.

Disparitia celor trei a generat de-acum o reactie masiva in Israel, zeci de mii de persoane participind la manifestatii. Nici o organizatie nu si-a asumat responsabilitatea pentru rapire si asasinate, dar autoritatile israeliene au spus fara ezitare ca invinuiesc Hamas. „Intregul Israel e unit in durerea generata de asasinatele brutale de care se face vinovata miscarea Hamas” – a spus purtatorul de cuvint al premierului Israelian.

Ramine de vazut acum care va fi reactia Israelului. Au fost de-acum efectuate raiduri aeriene in Gaza, trei palestinieni pierzindu-si viata. Hamas a ripostat cu atacuri cu rachete. Hamas a criticat Israelul pentru ceea ce considera o reactie disproportionata. Politicieni de drepta din Israel cer reocuparea Fisiei Gaza. Hamas controleaza Gaza si este considerata factiunea rivala a Autoritatii Palestiniene, care controleaza Cisiordania.

De curind cele doua entitati au incheiat un acord de guvernare, ceea ce face actuala situatie potential si mai vatamatoare pentru procesul de pace. Liderul Autoritatii, Mahmoud Abbas a condamnat initial rapirea adolescentilor si a investit resurse serioase in incercarea de a-i gasi. Dar acum, represaliile ar putea sa-i afecteze si pe sprijinitorii sai. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a declarat ca ocupatia in Cisiordania va continua pe termen nedefinit.

In ciuda eforturilor secretarului de stat Kerry, procesul de pace in regiune este in impas. Alianta creata de curind intre Autoritatea Palestinana si Hamas va fi supusa unui test serios in urmatoarele zile. Cele intimplate contribuie la intarirea factiunilor politice israeliene care cred ca concesii facute palestinienilor sint de natura sa pericliteze securitatea Israelului, in conditiile in care Hamas nu recunoaste inca dreptul statului Israel de a exista in regiune.

XS
SM
MD
LG