Linkuri accesibilitate

Rusia a criticat cu precauție semnarea Acordului de Asociere între UE, R. Moldova, Ucraina și Georgia


Irakli Garibașvil, Iurie Leancă și Petro Poroșenko, Bruxelles, 27 iunie 2014.
Irakli Garibașvil, Iurie Leancă și Petro Poroșenko, Bruxelles, 27 iunie 2014.

Moscova a avertizat că va riposta cu măsuri în domeniul economic.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin a declarat că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va avea „consecințe serioase pentru Ucraina și Moldova”.

„Desigur, este dreptul suveran al oricărui stat să semneze un document atât de important”, a declarat Karasin pentru Interfax. Dar a adăugat: „Vor exista fără îndoială consecințe importante pentru relația lor atât cu Uniunea Europeană, cât și cu alți parteneri, ca Rusia, pentru că Moldova și Ucraina au acorduri de liber schimb și cu CSI”.

Oficialitatea rusă (care s-a aflat luna aceasta în Republica Moldova pentru a analiza cu autoritățile de la Chișinău posibile consecințe) le-a recomandat fostelor republici sovietice semnatare al Acordului de Asociere să „evalueze implicațiile pentru a evita orice neînțelegeri și suspiciuni în viitor”.

Georgia, care a semnat și ea Acordul, a părăsit CSI după războiul ruso-georgian din 2008.

Karasin a spus însă că pot exista consecințe și pentru Georgia, pentru că autoritățile georgiene au menținut mai multe acorduri cu CSI.

Avertismentele cele mai clare ale Rusiei vizează în continuare Ucraina.

Kremlinul a spus vineri că Rusia va lua măsuri pentru a-și proteja economia de efectele Acordului de Asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt prezidențial, Dmitri Peskov a spus presei la Moscova că Rusia va introduce măsuri de protecție pe măsură ce Ucraina va aplica partea comercială a acordului semnat la Bruxelles.

„Se va face tot ce este necesar pentru a ne apăra economia”, a spus Peskov citat de Itar Tass.

Președintele rus Vladimir Putin nu a comentat deocamdată personal semnarea Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană de către Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Dar Putin a vorbit în ultimele zile despre acordul Ucrainei cu UE, spunând că este incompatibil cu înțelegerile ucraineano-ruse asupra liberalizprii comerțului, și că Rusia nu va putea menține cota zero la tarifele de import aplicare mărfurilor ucrainene.

Reuter amintește că Rusia a amenințat și în cadrul unor convorbiri diplomatice cu Uniunea Europeană că va anula cota zero pentru Ucraina.

O oficialitate europeană care a dorit să rămână anonimă spune că amenințările rusești sînt șocanteâ, iar alta a spus că o asemenea măsură din partea Rusiei ar încălca a

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG