Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: „Trebuie să înțelegem că vinul se va vinde în UE atunci cînd va fi cunoscut de consumator”


Interviul dimineții cu ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.



Numărătoarea inversă pentru semnarea, deja la sfârşitul acestei săptămâni, vineri, 27 iunie, a Acordului de Asociere la UE a început. Este şi o numărătoare inversă pentru riscul confruntării cu noi sancţiuni economice din partea Rusiei? Punctul de vedere şi
previziunile unui ministru din guvernul proeuropean de la Chişinău, ale celui de la agricultură, Vasile Bumacov.

Europa Liberă: Aşadar, dle ministru, Rospotrebnadzor a spus zilele trecute într-un comunicat că vinurile moldoveneşti nu sunt nici acum, la jumătate de an de la declanşarea unui nou embargo, pe piaţa Rusiei din vina instituţiei Dvs., care nu ar fi cooperat cu partea rusă, nu ar fi elaborat şi expediat la Moscova seria de măsuri cerute de aceasta pentru asigurarea calităţii. Ce, în afară de orientarea europeană a guvernului de la Chişinău şi apropierea acestui eveniment foarte important, semnarea Acordului de Asociere la UE în această săptămână, pe care Rusia nu a ascuns că vrea să-l împiedice, ar fi putut determina un astfel de mesaj, din punctul Dvs. de vedere?

Vasile Bumacov:
„Sigur că aceste declaraţii sunt regretabile, fiindcă noi am făcut absolut tot ce s-a cerut de la noi: am avut reprezentanţii Rospotrebnadzor aici la noi în Moldova, au vizitat întreprinderile noastre, s-au convins că avem cele mai moderne tehnologii, noi am expediat o mulţime de scrisori la Rospotrebnadzor, cu două luni în urmă am fost acolo, am încercat să discutăm, să prezint personal toată informaţia.

Cu părere de rău nu s-a acceptat. Dacă mai înainte mai putea sta şi mai discuta unele probleme, ca să vedem ce mai facem, acum această structură categoric nu doreşte să discute cu noi. Sigur eu cred că a influenţat mult şi faptul că cei care nu doresc integrare europeană în Republica Moldova nu o dată au mers acolo la Moscova şi au convins că ar fi bine să fie blocat exportul de vinuri pentru a bloca, cumva, şi integrarea europeană a republicii Moldova. Eu am mai spus acest lucru public, pentru că sunt cazuri cunoscute. Cu părere de rău, până la urmă este pedepsit şi consumatorul din federaţia Rusă care pentru aceeaşi calitate astăzi plăteşte de trei ori mai scump… ”

Europa Liberă: Vreţi să spuneţi că această instituţie – Rospotrebnadzor – a devenit mai reticentă de când a plecat Onişcenko de acolo? Sună ciudat, dată fiind imaginea a acelui fost conducător a Rospotrebnadzor.

Vasile Bumacov:
„Cel puţin cu domnul Onişcenko ne întâlneam, discutam problemele. Acum instituţia a devenit mult mai reticentă. Dar oricum domnul Onişcenko rămâne responsabil de acest domeniu şi cumva e responsabil de această structură.”

Europa Liberă: Deci, nu a plecat de acolo. Ce relevanţă are totuşi acest avertisment? Moldovei I se dă de înţeles să uite de piaţa rusă în ceea ce priveşte vinul?

Vasile Bumacov:
„Eu cred că totuşi acestea sunt nişte lucruri temporare, fiindcă depinde mult de societatea noastră. Dacă societatea moldovenească ar fi mai unită, noi am fi şi mai mult respectaţi de cei din Federaţia Rusă. Dar atunci când în societate avem aceste divergenţe, blocaje chiar din interior în privinţa integrării europene, sigur că de acolo se vor folosi de această situaţie ca să ne creeze probleme.”

Europa Liberă: Vă referiţi la decizia Rospotrebnadzor de a primi vinuri doar din Autonomia găgăuză şi acceptul acesteia de a le livra?

Vasile Bumacov:
„Vedeţi că la vinurile de acolo nu sunt obiecţii. Ştiţi că Republica Moldova nu este împărţită în zone tehnologice. Tehnologia de producere a vinului este identică în toată ţara. Dar noi am spus că nu ne vom opune niciodată dacă se va exporta din Găgăuzia sau altă parte. Nu contează acest lucru, dar dorim o colaborare obiectivă.”

Europa Liberă: Dar se exportă, domnului ministru, vinurile din autonomie ajung în Rusia?

Vasile Bumacov:
„Da. Nu masiv, dar se exportă.”

Europa Liberă: Despre ce prejudicii se poate vorbi la jumătate de an de la embargo?

Vasile Bumacov:
„Este complicat să calculăm. Dar prejudiciile sunt de altă natură acum şi cred că pe aceasta se contează mai mult. Fiindcă nu a rămas mult până la sezonul de recoltare şi companiile care nu au reuşit să comercializeze vinul de anul trecut, nu au reuşit să achite unele din datorii viticultorilor sigur vor genera probleme adiţionale. De aceea noi suntem în căutarea soluţionării acestei probleme. Exportăm vin în vrac ca să pregătim întreprinderile pentru sezonul următor.”

Europa Liberă: Încotro vin în vrac?

Vasile Bumacov:
„Unde va fi cerut, acolo şi va fi exportat. Noi lucrăm cu toate pieţele acum: şi piaţa europeană, chiar dacă nu este o creştere esenţială, oricum lucrurile se mişcă, cu China continuă colaborarea, în curând vom merge cu vinificatorii în SUA, ca să încercăm ca o parte din vinuri să le comercializăm în piaţa americană, unde deja se comercializează vinurile noastre.”

Europa Liberă: Apropo de piaţa europeană. Care sunt rezultatele deschiderii pieţei europene? Se poate vorbi deja despre apariţia unei alternative reale pentru piaţa rusă pierdută, chiar şi provizoriu precum spuneţi?

Vasile Bumacov:
„Alternativă a fost de la bun început una bună şi rămâne o alternativă importantă. Dar trebuie să înţelegem că vinul nu se vinde atunci când se liberalizează piaţa, ci atunci când este cunoscut şi procurat de către consumator. De aceea noi trebuie să mai muncim în piaţa europeană. Oficiul naţional al viei şi vinului care a fost creat ca rezultat al reformei în sector acum dispune de sursele financiare necesare, au intensificat prezentările de vinuri în ţari în care vinurile moldoveneşti sunt primite bine ca Polonia, Cehia, Slovacia, România, Germania. Dar mai este necesar timp. Noi nu putem să spunem că acum piaţa europeană poate absorbi ceea ce a fost interzis în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Pârghia economică şi cea imigraţionistă sunt două tipuri de sancţiuni pe care probabil nimeni nu se îndoieşte că le-ar putea aplica Rusia şi în ajun de semnare a Acordului de Asociere, dar şi după. Care este din punctul Dvs. de vedere cel mai mare pericol pentru exportul agricol de exemplu? Unde ar putea exista lovituri?

Vasile Bumacov:
„Vinul desigur rămâne cea mai mare problemă, chiar dacă nu este cel mai exportat produs în Federaţia Rusă. În ultimul timp ponderea era de 28%, dar oricum acesta este cel mai calitativ, cel mai competitiv produs moldovenesc, care reprezintă şi mândria noastră naţională. De aceea şi se merge pe această formulă intensiv. Dacă vorbim de alte produse agroalimentare, numai pentru fructe rămâne piaţa rusească foarte importantă. Restul producătorilor agricoli s-a reorientat.

Nu aş dori să-i supăr pe cei de vinuri, dar cred că ceea ce am încercat prin convingere, prin strategii să caute pieţe alternative nu prea a funcţionat. Iată această interdicţie va funcţiona mai eficient şi până la urmă toţi vor beneficia de faptul că a fost blocat exportul şi se va lucra mai intensiv în alte pieţe.”

Europa Liberă: Ce măsuri are în vedere guvernul dacă s-ar stopa orice export de fructe spre Rusia, dacă ziceţi că asta e ceea ce a mai rămas?

Vasile Bumacov:
„Noi de doi ani discutăm această problemă cu producătorii agricoli, am majorat subvenţionarea treptat la răcire, sortare, ambalarea fructelor, pentru a fi mai competitivi în alte pieţe. După cum aţi văzut, europenii au dublat cotele la ceea ce se va exporta fără taxe în UE la 40 mii tone mere şi altele: struguri, prune etc. Noi ştim de această problemă, lucrăm cu agricultorii, căutăm surse financiare ca să investim masiv în acest domeniu, ca să le uşurăm munca în caz de apariţie a problemei. ”

Europa Liberă: Aceste cote, apropo de ele, unii zic că sunt prea mici, iată 40 de mii de tone pentru mere de exemplu. Cum explicaţi Dvs. aceste păreri?

Vasile Bumacov:
„Acest lucru îl spun cei care nu au exportat nici un fruct în viaţa lor. De obicei acest gen de discuţii vin de la oameni care habar nu au ce înseamnă această cotă şi cum se poate de reuşit. Noi nu prea am exportat în UE. Vom discuta la sfârşit de an dacă aceste cote au fost îndeplinite sau nu. Dacă noi de exemplu le vom îndeplini şi vom mai avea în stoc, atunci vom discuta de această problemă. Dar la moment nu există problemă. Eu consider că europenii ne-au dat celel mai bune condiţii faţă de ce am negociat.”

Europa Liberă: Şi aceste cote vor fi suficiente şi în cazul intervenirii unor restricţii din partea estică pentru aceste produse?

Vasile Bumacov:
„Potenţialul nostru de sortare şi ambalare ne permite să considerăm că sunt cote optimale.”

Europa Liberă: Ce fonduri europene vor ajunge în acest an la agricultori şi care va fi relevanţa lor pentru fermieri?

Vasile Bumacov:
„Aceste fonduri sunt întotdeauna aşteptate, fiindcă agricultorii din Republica Moldova au început să investească masiv în agricultură. Dacă anul trecut în această perioadă aveam depuse dosare pentru subvenţii de aproximativ 200 de milioane, acum avem la 400 de milioane de lei. Aşteptăm cele încă 100 şi ceva de milioane de lei din fonduri europene care vor veni să suplinească fondul de subvenţionare, datorită faptului că au fost îndeplinite sută la sută anul trecut măsurile care au fost finanţate la fel de europeni. Şi cu aceste fonduri sperăm ca în acest an să avem un coeficient mai bun la sfârşit de an, atunci când vom face totalurile subvenţionării.”

Europa Liberă: Şi la anul, ce aşteptări există?

Vasile Bumacov:
„La nul aşteptăm deja fonduri mult mai mari. odată ce vom primi aceste o sută şi ceva de milioane şi vom prezenta asimilarea lor corectă, pentru anul viitor asistenţa UE va depăşi 300 de milioane.”

Europa Liberă: Milioanele acestea pe care mizaţi mai sunt sau nu sub pericolul de a nu fi disbursate? A exista o problemă cu adoptarea strategiei de dezvoltare agricolă. Acum cum stau lucrurile?

Vasile Bumacov:
„Această problemă a fost depăşită şi acum, când Republica Moldova a fost vizitată de domnul Barroso, acest document a fost semnat şi sursele financiare până la sfârşitul lunii septembrie vor fi alocate Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Veţi participa la ceremonia de semnare a Acordului, nu?

Vasile Bumacov:
„Nu pot să vă spun. Acest lucru nu depinde de mine.”

Europa Liberă: Care este primul pas însă pentru începerea punerii în practică, în ceea ce ţine de măsurile agricole? Ce faceţi imediat după semnare?

Vasile Bumacov:
„Cel mai important a fost să facem tot ce e posibil ca să ajungem la această semnare, fiindcă domeniul agriculturii, veterinar şi sanitar ai fost cele mai complicate. Nu avem restanţe şi iată că putem să semnăm. Dar vreau să vă spun că partea complicată care ne aşteaptă este că ne dorim un export de produse de origine animală mai consistentă în UE, de aceea va trebui să investim masiv în fermele noastre de păsări, de vite, de porci, ca să demonstrăm că şi aici avem standarde europene.”

Europa Liberă: Dar în formula în care a rămas conform acestei strategii să fie finanţat domeniu, nu se va întâmpla că ferma va fi construită, iar drumul de acces spre ea – nu, pentru că va exista o altă instituţie care va gestiona fondurile pentru acest drum?

Vasile Bumacov:
„Nu. Noi am convenit că tot ce ţine de dezvoltarea rurală va fi administrat de Ministerul Agriculturii. Noi la sigur vom avea grijă ca infrastructura necesară să fie finanţată. Avem acum acele 100 de milioane oferite de Polonia pentru domeniul zootehnic şi legumicol, care la fel ne va ajuta ca acest domeniu să fie dezvoltat. Şi vom mai avea şi alte surse pentru a moderniza pas cu pas această industrie.”





Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:23 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG