Linkuri accesibilitate

Pietrele norocoase din Hami și despre fericirea pensionarilor chinezi


Femei pensionare făcînd exerciții de dans într-un parc la Hami
Femei pensionare făcînd exerciții de dans într-un parc la Hami

„Ar trebui să-ți cumperi și tu o bucată de jad, fiindcă poartă noroc”.



„Ar trebui să-ți cumperi și tu o bucată de jad, fiindcă poartă noroc” mi-a spus Abby, ghida mea din Hami. A terminat Facultatea de limba engleză, este profesoară la un liceu și vorbește pentru prima dată limba pe care a învățat-o la Universitate. La școală când predă folosește chineza, fiindcă altfel toți s-ar plictisi. Abby, numele pe care i l-a dat profesorul ei de engleză, când era studentă îmi arată „pietrele norocoase ale orașului”, aflate în capătul Străzii Negustorilor: mari lucioase, colorate plus o stâncă mai mare care le domină pe toate.

Hami era o oază importantă pe Drumul Mătăsii, unde călătorii se odhineau și își refăceau proviziile de apă. Astăzi e un oraș prăfuit de același vânt care bate de mii de ani, mereu dinspre Nord, extrem de modern, în care doar musulmanii par să dea culoare prin bazarele și piețele lor pline de viață.

Strada Negustorilor care încearcă să refacă într-un fel vechiul oraș, este plină de magazine aflate față în față și toate vând același lucru: lemn fosilizat, pietre care au în mod natural forme de animale, roci care păstrează urme de plante sau de insecte și jad de toate dimensiunile.

Tatăl lui Abby a închiriat recent un magazin în zonă, fiindcă a ieșit la pensie și are nevoie de ocupație, mama ei are 50 de ani, este tot pensionară, dar ea merge în fiecare dimineață să danseze în parc, împreună cu alte femei, după care gătește masa de prânz, iar după amiază joacă ping-pong. „E foarte fericită” crede Abby, care speră la rândul ei să fie la fel, când ajunge la pensie. Bunica are 97 de ani „și ea e fericită și perfect sănătoasă, cu excepția faptului că merge ceva mai greu”, „a crescut șapte copii, iar mama e cea mai tânără” se laudă ghida mea.

În China femeile ies la pensie la 50 de ani, iar bărbații la 60, după o lege adoptată acum 75 de ani, când speranța de viață a chinezilor era sub 50 de ani. Între timp, însă, media de viață este de peste șaptezeci și cinci de ani, iar Beijingul se gândește să crească pragul de pensionare cu cinci ani, în ciuda opoziției mari majorități a oamenilor.

Banca Mondială împreună cu guvernul chinez caută o soluție în așa fel încât deficitul bugetului de pensii să poată fi susținut și în viitorul mai îndepărat. Acum doar 9% dintre chinezi au peste 65 de ani, iar în 2050, abia 25% vor avea vârsta pensiei, spre deosebire de țările occidentale în care așteptările sunt mult mai sumbre.

XS
SM
MD
LG