Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „Cetăţeanul vrea să vadă regulă şi îl înţeleg perfect!”


Primul ministru răspunde întrebărilor Europei Libere despre politica guvernului în acest an electoral.



Europa Liberă: Urmează să fie semnat Acordul de Asociere. Care e perspectiva relaţiei moldo-comunitare după semnarea acestui important acord?

Iurie Leancă: „Acum este foarte important, pe de o parte, să ne pregătim pentru semnarea acestui acord, fiindcă s-au depus eforturi substanţiale pentru a negocia textul acordului, pentru a promova reformele care sunt prevăzute în acest acord, astfel încât standardele, principiile, cadrul legal să fie armonizat cu cel european.

Pe de altă parte, este foarte important să pregătim economia Republicii Moldova să poată din plin beneficia de prevederile Acordului de Asociere şi, în mod special, ale Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb.”

Europa Liberă: De ce ziceţi „să pregătim”? Nu e pregătită economia?

Iurie Leancă: „Economia este mereu într-un proces de extindere, de îmbunătăţire, de creare a unor condiţii care i-ar permite producătorului autohton să aibă acces mai mare pe pieţele de desfacere. Din punctul acesta de vedere, ceea ce constituie o preocupare importantă, prioritară a guvernului, a instituţiilor guvernamentale este să facem aşa încât produsele moldoveneşti să fie mai competitive, să facem aşa încât produsele moldoveneşti să găsească acest acces în baza regimului de comerţ liber, să facem aşa încât să fie competitive produsele pe care încă nu le putem exporta pe piaţa europeană sau pe alte pieţe, fiindcă nu corespund anumitor standarde, de exemplu, fitosanitare, să investim în calitate și să facem aşa încât să corespundă acestor criterii. Şi e vorba nu doar de consumatorul din Uniunea Europeană, e vorba de consumatorul moldovean.

Fiindcă atunci când vom avea acces la o piaţă cum e în cazul Uniunii Europene, de 500 milioane de oameni cu o capacitate de cumpărare enormă – cineva a evocat care este PIB-ul pe cap de locuitor în Uniunea Europeană, peste 25 mii de euro – iată că atunci când ai piaţă de desfacere, sigur că atragi şi investiţii.

Când atragi investiţii, creezi locuri de muncă, creezi un produs cu valoare adăugată şi îţi extinzi potenţialul de export. Şi, apropo, am auzit deja de la mai mulţi parteneri europeni că aşteaptă cu nerăbdare să intre în vigoare acest regim de liber schimb, fiindcă aceasta însemnă că noi acceptăm regulile europene, regulile de joc, regulile de standardizare, creăm un mediu mult mai bun, mult mai propice pentru funcţionarea investiţiilor atât domestice, cât şi celor străine.

La aceasta mă refer atunci când spun că noi trebuie să pregătim acum economia noastră, să ajutăm producătorii, fermierii prin oferirea şanselor de a ambala mai bine producţia, prin oferirea şanselor de a avea acces la bani şi bani ieftini. Și urmează să fie semnat în Polonia acordul prin care guvernul polonez ne oferă 100 milioane de euro pentru dezvoltarea zootehniei şi dezvoltarea legumiculturii din Republica Moldova, punând la dispoziţia întreprinzătorilor moldoveni bani extrem de ieftini pe 25 de ani, cu 5 ani termenul de graţie, cu o dobândă de 0,15%. Am discutat de câteva ori cu premierul polonez, care este un bun prieten al nostru.

Iată, prin astfel de condiţii, creăm posibilităţile pentru întreprinzătorii moldoveni să-şi manifeste talentul, să-şi manifeste spiritul de întreprinzător. Şi, prin investiţii în această competitivitate a produsului moldovenesc, să avem, respectiv, o piaţă de desfacere enormă. Şi, totodată, sunt convins că, atunci când avem un produs cu această competitivitate mult mai avansată, cu un nivel de corespundere la cele mai riguroase standarde sanitare, putem să-l exploatăm mult mai bine şi pe pieţele aşa-zis tradiţionale spre Est, dar şi să ne uităm spre noi pieţe.”

Europa Liberă: Domnule premier, în relaţia moldo-comunitară, în relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles funcţionează principiul mai mult pentru mai mult – mai multă asistenţă pentru mai multe rezultate. Dumneavoastră astăzi sunteţi mulţumit de felul cum se implementează reformele în Republica Moldova şi dacă rezultatele pe care trebuie să le dea aceste reforme sunt înţelese şi sunt sesizabile de cetăţeanul care aşteaptă?

Iurie Leancă: „În mai multe domenii sunt mulţumit de felul cum aceste reforme sunt promovate şi bineînţeles că există încă loc pentru a îmbunătăţi în continuare lucrurile, fiindcă vedeţi chiar şi în ţările dezvoltate, cu tradiţii, mereu se vorbeşte despre necesitatea de modernizare, de ajustare, de reformare, întrucât trăim o perioadă extrem de dinamică, atunci când se schimbă multe abordări tradiţionale, atunci când trebuie să ne dezicem de anumite deprinderi şi când trebuie să facem loc pentru alte tehnologii, pentru alte abordări, alte modele de afaceri. Şi, din punctul acesta de vedere, sigur că sunt domenii unde aceste reforme au fost iniţiate încă în 2009-2010 şi efectele pozitive s-au văzut.

Iată că atunci când am fost vizitaţi de colegii de la Fondul Monetar Internaţional şi când discutam despre rezultatele anului 2013, din punct de vedere al creşterii economice, dânşii au zis că această creştere spectaculoasă este nimic altceva decât rezultatul reformelor structurale iniţiate de guvernarea noastră, din 2009-2010 încoace. Dar sunt domenii unde avem încă multe restanţe. Sunt domenii unde nu am reuşit până acum să ne convingem, în primul rând, pe noi înşine că avem şi capacitate şi că există înţelegerea, inclusiv din interiorul domeniului, de a se autoasana, de a se îmbunătăţi.”

Europa Liberă: Dar care sunt domeniile?

Iurie Leancă: „Hai să începem cu domeniul justiţiei, un domeniu-cheie fiindcă justiţia, dincolo de faptul că este o putere separată în ţară, dar în funcţie de felul cum se iau deciziile de către judecători, influenţează foarte mult încrederea sau lipsa de încredere din partea cetăţeanului în instituţiile statului, influenţează foarte mult felul în care autorităţile statului şi cele de nivel central, dar şi cele de nivel local pot administra lucrurile, pot planifica anumite acţiuni.

Și bineînţeles că de felul cum e percepută justiţia într-o ţară sau alta, există o legătură directă cu dorinţa investitorilor de a veni şi a-și plasa capitalul în această ţară, fiindcă viaţa e tot timpul complicată. Și în cazul în care apar anumite dispute, investitorii vor să aibă certitudinea că în momentul în care sunt nevoiţi să meargă în instanţă, vor fi trataţi în funcţie de lege şi nu în funcţie de mită, bani şi aşa mai departe. Iată în acest domeniu, am mai spus-o şi trebuie să recunosc că nu sunt mulţumit de felul cum evoluează lucrurile.

Am mers la un pas cu toţii, noi în guvern, colegii din Parlament, Preşedinţia pe majorarea substanţială a salariilor pentru cei care sunt implicaţi în justiţie. N-a fost deloc un efort simplu. Şi, din păcate, dacă mă întrebaţi astăzi în ce măsură s-a justificat această majorare de salariu, poate încă e puţin timp, au trecut doar cinci luni, dar deocamdată nu văd o atitudine mai responsabilă din partea judecătorilor.”

Europa Liberă: Din contra, se zice că corupţia ar fi şi mai pronunţată în rândurile magistraţilor.

Iurie Leancă: „Nu ştiu dacă e mai pronunţată sau mai puţin pronunţată, totuşi, există şi anumite elemente pozitive. Numărul celor care au plecat din sistem e destul de impunător. Şi au plecat şi oameni a căror integritate a fost pusă la îndoială. Atât că regret că ei pleacă din sistem şi mai suntem nevoiţi să le achităm şi pensii substanţiale, în locul unor sentinţe şi a unor pedepse… Iată, a fost cazul scandalos de la Căuşeni și pe apartamente, dar şi pe acest cetăţean Nogai şi am văzut punctul de vedere al Procuraturii pe decizia colegilor săi tot de la instanţa din Căuşeni...”

Europa Liberă: …care l-au achitat.

Iurie Leancă: „Aceasta vorbeşte despre faptul că încă avem instituţii nefuncţionale, că noi încă suntem foarte vulnerabili în raport cu noi înşine. Cetăţeanul nu vrea să înţeleagă tot felul de nuanţe şi tot felul de dedesubturi. Cetăţeanul vrea să vadă regulă şi îl înţeleg perfect. Şi chiar nu ştii cum să-i explici de ce nu putem pune punct la mai multe procese de acest gen, negative, care, iată, lansează aceste tentacule ale corupţiei în toată societatea.

Pe acest motiv voi insista iarăşi, zilele care vin, să mai avem o discuţie cu colegii din Consiliul Suprem al Magistraturii, din alte instanţe, cu Ministerul Justiţiei, cu preşedintele, fiindcă nu putem accepta o astfel de stare de lucruri. Niciodată nu vom putea asigura o dezvoltare durabilă a economiei, a instituţiilor, a
Avem un cadru legal suficient pentru ca oamenii să-şi onoreze angajamentele în raport cu societatea din R. Moldova...
încrederii societăţii faţă de noi în ansamblu, fiindcă noi toţi suntem judecaţi, într-un fel, în pachet. Nu interesează lumea că justiţia este independentă sau că Procuratura are, la fel, autonomie sau că trebuie să judece în funcţie de ceea ce face o ramură sau alta. Pe toţi ne percep la un loc. Şi poate undeva este corect. Noi avem un cadru legal suficient pentru ca oamenii să-şi onoreze angajamentele în raport cu societatea din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi, totuşi, se creează impresia că nu toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii.

Iurie Leancă: „Nu este o impresie falsă, este o impresie corectă. Cei care au relaţii şi pile, şi cunoştinţe, şi bani acumulaţi prin tot felul de metode, ei, de regulă, îşi cumpără libertatea şi situaţia bună, chiar dacă au fost implicaţi în anumite scheme.”

Europa Liberă: Domnule premier, e sfârşit de an şcolar. Mai negociaţi referitor la majorările de salarii pentru profesori?

Iurie Leancă: „Aşa după cum am promis în faţa pedagogilor protestatari, am invitat colegii din sindicatele pedagogilor şi le-am prezentat într-o manieră onestă şi maxim de responsabilă ceea ce poate face statul. Este un exerciţiu, pe care l-am iniţiat pentru a vedea cu ce putem să ne onorăm noi angajamentele.”

Europa Liberă: Se vehiculează că aţi putea majora salariile doar cu 20 la sută, ei au cerut cu 50 de procente să fie majorate.

Iurie Leancă: „Este dorinţa noastră, este prioritatea noastră, fiindcă dumneavoastră m-aţi întrebat în ce măsură sunt mulţumit de rezultatele şi efectele reformelor, la bun început. Statistica arată schimbări spre bine, dar ştim foarte bine că de la statistică la realitate mai e încă un pas mare de făcut.

Suntem perfect conştienţi că o bună parte din pedagogi, din
Atâta timp cât creşterea economică nu se reflectă în creşterea bunăstării oamenilor, degeaba vorbim despre această creştere economică...
doctori, din funcţionari de diverse niveluri sunt puşi în situaţii foarte complicate, urmare a faptelor că salariile şi pensiile sunt necompetitive. Şi am spus că atâta timp cât creşterea economică nu se reflectă în creşterea bunăstării oamenilor, degeaba vorbim despre această creştere economică.

Iată că, urmare a unui an bun din 2013, urmare a faptului că continuăm aceste procese de descentralizare, de liberalizare, de transparentizare a proceselor politice, economice şi aşa mai departe, noi am ajuns la o concluzie că, deşi banii respectivi nu au fost bugetaţi pentru anul 2014, am ajuns la concluzia, urmare a unor calcule – încă odată, foarte responsabile – că ne putem permite, în acest an, să majorăm salariile cu 20% la pedagogi, plus o primă anuală care ar face ca această creştere să fie per ansamblu cam 27%.

Dincolo de acest lucru, am extins această listă a oamenilor care vor beneficia de creşteri salariale şi la educatori care aveau salarii mult mai mici, şi la ajutori de educatori, şi la asistente medicale, şi la bibliotecari. Deci, am făcut o analiză foarte minuţioasă care sunt cele mai vulnerabile categorii şi, începând cu 1 septembrie, vom merge pe această filieră. Sigur că ar fi trebuit să nu le majorăm cu 50%, ar trebui să dublăm salariile pedagogilor, dacă vrem o educaţie de calitate. Și, într-un an electoral, orice putere se gândeşte uneori şi la anumite angajamente din astea mai populiste, hai să fim sinceri.

Dar noi pornim, totuşi, de la faptul că suntem responsabili, că nu dorim să lăsăm un mare gol în bugetul ţării pentru cei care vor prelua guvernarea, după alegerile din toamna anului 2014, aşa cum comuniştii ne-au lăsat nouă, în 2009, un deficit bugetar de 16 la sută. Deci, noi suntem ghidaţi, încă o dată, în primul rând, de durabilitatea procesului. Vrem să ridicăm salariile, dar să fim siguri că, la anul viitor, vom putea să ne permitem să susţinem aceste salarii. Vom veni cu sugestii şi pe pensii, în mod special, pentru cei care sunt mai vulnerabili, fiindcă aceasta e marea noastră problemă. Vreau să vă spun, încă o dată, că înţelegem foarte bine că trebuie să ne mişcăm în acest sens, dar trebuie să ne mişcăm cu imaginaţie şi creativitate, pornind, totuşi, de la anumite realităţi.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, securitatea statului este asigurată? Planează anumite suspiciuni că ar putea să fie periclitată această securitate a ţării, ţinând cont de evoluţiile de ultimă oră din regiune?

Iurie Leancă: „Este o întrebare la care e foarte greu să răspunzi, dacă securitatea Republicii Moldova este asigurată sau nu. Uitaţi-vă la evoluţiile din Ucraina, o ţară cu un potenţial mult mai mare decât Republica Moldova şi vedeţi că au trecut şi trec, din păcate, printr-o perioadă extrem de dificilă, extrem de dureroasă, soldată cu pierderi de vieţi omeneşti, cu multă lume rănită şi aşa mai departe, cu efecte dezastruoase pentru economie. Bineînţeles că toate acestea lasă un impact puternic asupra evoluţiilor regionale, dar şi asupra evoluţiilor pe plan european, chiar şi mondial.

Nu mă tem să spun că aceste evoluţii influenţează deja percepţia noastră, înţelegerea noastră a lucrurilor. Astfel încât sigur că ne punem întrebarea în ce măsură există pericole pentru securitatea noastră. Şi nu uitaţi că securitatea este o noţiune polivalentă, este securitate informaţională, este securitate economică, militară. Iată că suntem într-un exerciţiu permanent, nu doar de analiză, dar şi de anumite concluzii şi acţionăm acolo unde simţim că avem capacităţi, avem resurse şi unde ştim că am putea schimba lucrurile spre bine.

Există un exerciţiu în acest sens permanent pe diverse platforme şi vom continua să fim extrem de atenţi, extrem de prudenți, astfel încât să nu oferim nimănui pretexte pentru a avea un comportament faţă de noi mai agresiv şi totodată să ne axăm pe ceea ce depinde de noi. Iar de noi depinde, în mod special, să facem ordine la noi în casă. Şi pe aceasta guvernul va fi axat şi în continuare.”

Europa Liberă: Sancţiunile impuse Federaţiei Ruse de către SUA şi UE ar putea să se răsfrângă asupra economiei moldovene?

Iurie Leancă: „Pot doar să spun că noi, ca şi Ucraina, suntem, într-un fel, prinşi în mijloc în aceste contradicţii care, din păcate, s-au amplificat între Rusia şi Occident, din cauza acestor evoluţii tragice, dramatice din Ucraina. Și noi dintotdeauna am spus că am beneficia cel mai mult, daca ar exista o situaţie de încredere între Est şi Vest, dacă ar exista stabilitate în regiune, dacă ar exista o doză mult mai mare de previzibilitate şi dacă arhitectura securităţii regionale sau euroatlantice care era în proces de formalizare ar fi prins contururi mult mai puternice. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa să fie.

Tot ce putem face noi, în primul rând, e să nu permitem ca situaţia din Ucraina, tensiunea din Ucraina să treacă cumva şi frontiera Republicii Moldova. Și pe acest motiv am cerut şi celor din Tiraspol să fie maximum de atenţi, de prudenţi, să nu întreprindă acţiuni unilaterale care ar putea să destabilizeze situaţia. Și folosim nu doar comunicarea pe care o avem cu Tiraspolul, dar şi prin mediatorii din mecanismul „5+2”, întreprindem acţiuni în continuare să facem aşa încât şi în sud situaţia să fie sub control, să fie stabilă.

Şi prin aceste eforturi să venim şi noi cu resursele, capacităţile noastre ca în regiune, totuşi, să existe aceste semnale de stabilitate şi previzibilitate şi sperăm foarte mult că mecanismele internaţionale vor fi aplicate şi vor permite deescaladarea situaţiei şi ulterior normalizarea situaţiei în Ucraina.”
XS
SM
MD
LG