Linkuri accesibilitate

Igor Corman: „în contextul complicat geopolitic și ajun de alegeri parlamentare semnarea Acordului de Asociere cu UE este de mare importanță”


Igor Corman la ceremonia de la Atena la 28 aprilie 2014.
Igor Corman la ceremonia de la Atena la 28 aprilie 2014.

Cu președintele Parlamentului de la Chișinău despre prioritățile momentului politic actual.



Europa Liberă: Care ar fi problemele pe care Moldova le are de soluționat pentru a putea începe și procesul de aderare la Uniunea Europeană? Sau e prea devreme să vorbim?

Igor Corman: „Am observat că au început deja niște discuții în țară care ar fi termenii când Moldova ar putea să devină și membru al Uniunii Europene. Eu nu am nimic împotriva unor astfel de discuții fiindcă, când ai un scop în față, se permite ca să încerci, și din punct de vedere temporar, să fixezi anumite repere.

Dar eu tot timpul am preferat totuși, având în cap finalitatea, să ne concentrăm pe ceea ce putem face pe termen scurt și mediu. Or, pe termen scurt, o mare importanță are semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană; în acest an, dorim să-l ratificăm. În condiții deloc simple, în acest context complicat geopolitic, în ajunul alegerilor parlamentare, când nu toate forțele politice din țară sprijină acest lucru, deja este o mare provocare, vreau să vă spun.”

Europa Liberă: Tot mai mult se fac auzite aceste voci pro-amânare UE, voci anti-integrare în Uniunea Europeană. Opoziția comunistă urmărește un alt scop decât cel electoral?

Igor Corman: „Cu părere de rău, anumite partide politice, mai mult din punct de vedere electoral, își organizează toate acțiunile și se gândesc, numai în contextul acesta, cum să ia mai multe voturi, la următoarele alegeri, chiar dacă nu au argumente, fiindcă vin uneori cu aberații, cu speculații care chiar nu rezistă criticii. Dar folosesc aceste lucruri ca să manipuleze cetățenii. Și este o provocare fiindcă toate aceste momente: semnarea, ratificarea acordului, probabil, vor fi exploatate de anumite forțe politice, nu doar de comuniști, socialiști, mai sunt și alții care apar, în ultimul timp.

De aceea, spuneam, pentru noi este important, în acest an, să menținem stabilitatea politică în țară, este important să semnăm, să ratificăm acest acord. Este important ca partidele pro-europene să câștige la următoarele alegeri, iar mai departe sigur că va urma implementarea Acordului de Asociere, va urma demersul privind obținerea statutului de candidat la Uniunea Europeană, toate negocierile prin care au trecut și alte țări.

Este un drum lung și eu nu mă tem să spun că e lung, aceasta nu înseamnă că oamenii de-acum trebuie să aibă o doză de pesimism: cine știe când vom ajunge, fiindcă fiecare etapă, în acest proces, este una importantă și aduce la schimbarea țării, aduce la ridicarea nivelului de viață al cetățenilor. Și pe noi acesta ne interesează, până la urmă, nu scopul în sine, când Moldova va fi membru al Uniunii Europene, ci cu cât mai repede să ne apropiem de nivelul țărilor europene.”

Europa Liberă: Domnule Corman, dar forțele anti-europene sunt forțe pro-ruse? Și de ce să se insiste pe această idee de aderare a Moldovei la Uniunea Euroasiatică, dacă chiar Belarus, Kazahstan au zis că e prea devreme să se vorbească despre o asemenea structură?

Igor Corman: „Iată, am văzut și acum, la 1 mai, s-au poziționat mai multe partide și mass-mediile au transmis informații despre cunoștințele celor care au participat la aceste manifestări despre ceea ce își propune partidul cutare, fiindcă multă lume era acolo ca să sărbătorească liberalizarea regimului de vize și faptul că Moldova se apropie de Uniunea Europeană, având în mâini flăgulețe despre Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus.

E o confuzie, dar eu nu am să explic de ce fac ei acest lucru. Eu cred că partidele politice, atâta timp cât respectă legislația, într-o democrație, au dreptul să își promoveze ideile. Important este ca toți să înțeleagă că aceste limite legale nu trebuie să fie depășite. Și e important ca politicienii, liderii tuturor partidelor politice să își dea bine seama că, într-un asemenea context deloc simplu preelectoral, vedem ce se întâmplă în țara vecină, să înțeleagă că, prin declarațiile pe care ei le fac, pot să ducă la tulburări în țară, pot să ducă la asemenea acțiuni pe care le vedem în țara vecină când, ferească Domnul, mor și oameni. Aceasta este important.

Deci, toți politicienii să fie responsabili, să își promoveze ideile, dar fără să cheme la astfel de acțiuni care depășesc limitele legale și perturbează ordinea publică.”

Europa Liberă: Parlamentul nu a reușit să adopte Legea privind finanțarea partidelor politice, iar acum se fac auzite voci care spun că mulți actori politici și partide politice primesc bani din Federația Rusă, din exterior, e o problemă gravă?

Igor Corman: „Sigur că este o problemă gravă, fiindcă legislaţia nu permite finanţarea partidelor politice din exterior. Şi autorităţile noastre trebuie să-şi facă datoria. Chiar am avut discuţii la acest subiect. Este foarte important ca, nu numesc aceste autorităţi, ele sunt cunoscute, dar trebuie să verifice şi să prezinte toată informaţia de rigoare. Fiindcă sunt lucruri care nu trebuie să aibă loc. Iată, în baza acestor informaţii obiective, vom vedea mai departe cine este cine.”

Europa Liberă: La ce provocări se poate aştepta sau, mai degrabă, ce provocări trebuie să ia în calcul autorităţile de la Chişinău, ca să nu cadă pradă acestor provocări?ț

Igor Corman: „Provocări pot fi multe, nu am să le enumer pe toate acum, nici nu este cazul, fiindcă aceasta ar duce, poate, şi mai mult la anumite discuţii în societate, pe care nu trebuie să le avem. Până la moment, este linişte, este ordine.

Datoria şi a noastră, a clasei politice, dar şi a autorităţile este să facem tot posibilul ca astfel de provocări să nu aibă loc. Toţi politicienii, toţi liderii de partid trebuie să înţeleagă că personal poartă aceeaşi responsabilitate prin comportamentul lor şi prin declaraţiile pe care le fac.”

Europa Liberă: Este anunţată şi această vizită a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, pentru data de 9 mai la Tiraspol. Moscova ar trebui să-şi coordoneze toate vizitele cu autorităţile de la Chişinău. De ce se mai întâmplă aceste vizite nedeclarate?

Igor Corman: „Eu urmăresc ceea ce fac alţi deputaţi din Duma de Stat, care tot recent au fost aici, la Chişinău. Dar, dacă m-aţi întrebat, ştiu că se discută prin Ambasada Federaţiei Ruse, cu autorităţile noastre, cu guvernul despre această eventuală vizită, nu vă pot spune care va fi finalitatea. Vreau să vă spun că pentru mine nu contează atât de mult cine vizitează Moldova în ziua de 9 mai, până la 9 mai, fiindcă avem foarte multe vizite.

Săptămâna viitoare, vor veni opt preşedinţi de Parlament din Ţările Nordice şi Baltice. Dar, în ziua de 9 mai, este foarte important să fie evitate anumite provocări care ar duce la destabilizarea situaţiei, fiindcă sunt forţe politice care optează pentru ziua de 9 mai ca Ziua Victoriei, sunt forţe politice care vorbesc de 9 mai doar de Ziua Europei.”

Europa Liberă: De fapt, ce sărbătoresc moldovenii?

Igor Corman: „De fapt, 9 mai este şi una, şi alta. Eu personal consider că Ziua Victoriei este o zi care simbolizează sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, o zi care a adus pace pe continentul european. 9 mai, la fel, este ziua păcii şi unităţii pe continentul european. Deci, dacă să ne gândim la rece, nu trebuie să fie o contradicţie, este o legătură directă. Nu era 9 mai Ziua Victorie, nu ar fi fost Europa de astăzi, aşa cum o cunoaştem noi. Faptul că, în această zi, noi trebuie să vorbim şi de Ziua Victoriei şi să mergem la monument, să ne închinăm în faţa veteranilor, să ne amintim de cei care au luptat şi au murit în acel groaznic război, iar mai apoi să vorbim şi de faptul că, în prezent, avem pace, la care ţinem foarte mult.

Or, Uniunea Europeană este un exemplu extraordinar cum sunt evitate conflictele, cum omenirea încearcă să găsească anumite forme care să aducă bunăstare cetăţenilor lor. Eu cred că această zi de 9 mai este o zi care ar trebui să ne unească şi să nu ne divizeze. Şi politicienii care pun doar accentele extreme, ori pe una, ori pe alta, fac lucru contrar.

Tocmai, în această situaţie, în acest an foarte important, complicat, cum este anul 2014, avem nevoie, ca niciodată, de reconciliere, de stabilitate politică, de linişte în societate, ca să putem duce mai departe ceea ce am început şi în relaţia cu Uniunea Europeană, şi menţinând relaţiile şi cu partenerii din Est. Scopul nostru este doar unul – să facem viaţa mai bună, în această ţară. Şi, cred, dacă vom reuşi, atunci majoritatea cetăţenilor vor aprecia anume acest lucru.”
XS
SM
MD
LG