Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: „R. Moldova are capacitatea să-şi propună obiective foarte îndrăzneţe şi să le realizeze”


În ajunul intrării în vigoare a liberalizării circulației pentru cetățenii moldoveni în Uniunea Europeană, un bilanț politic și uman cu fostul premier Vlad Filat.


Moldovenii vor putea călători fără viză în Uniunea Europeană incepand cu data de 28 aprilie. UE consideră că Moldova a îndeplinit toate obiectivele stabilite în cele patru blocuri - securitatea documentelor, migrația ilegală, securitate și ordinea publică, relații externe și libertăți fundamentale. În 2007, R. Moldova a anulat unilateral regimul de vize pentru statele membre ale UE. Marți, în Piața Marii Adunari Naționale, va avea loc un Concert organizat de Coaliția Pro-Europeană cu ocazia liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană. Despre semnificația acestui eveniment Valentina Ursu a discutat cu fostul premier Vlad Filat.
Vlad Filat: „În cunoştinţă de cauză, pot să vă spun că s-a muncit foarte mult. Aducându-mi aminte momentul în care ne-am angajat să obţinem acest drept fundamental pentru cetăţenii Republicii Moldova de a circula liber în spaţiul Uniunii Europene, unii catalogau acest obiectiv ca fiind unul utopic, majoritatea fiind foarte pesimişti. Nici din partea partenerilor europeni nu aveam mesaje de mare încurajare.

Însă noi am crezut puternic că acest obiectiv este unul realizabil. Dacă nu aveam acea încredere, categoric nu reuşeam. Un lucru foarte important ţine de modul în care am înţeles noi să administrăm procesul politic în Republica Moldova. Venind la guvernare, ne-am propus obiective pe termen scurt: să stabilizăm situaţia economică – fiindcă ţara era într-un colaps economic – să deschidem ţara către lumea întreagă şi să asigurăm o guvernare democratică. Pe termen mediu: negocierea şi semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb, obţinerea regimului liberalizat de vize. Iar pe termen lung: obiectivul de a deveni ţară membră a Uniunii Europene, cu etapa premergătoare ţară candidat la Uniunea Europeană.

Eu îmi aduc aminte cum am început noi acţiunile vizavi de liberalizarea regimului de vize. Având discuţii cu partenerii europeni, care nu ne trimiteau mesaje foarte încurajatoare, în acest sens, ce ţine de Acorduri era totul O.K., dar vizavi de liberalizarea regimului de vize, mai rezervaţi. Atunci, cu domnul Iurie Leancă, care era viceprim-ministru, ministru de Externe, la acea etapă de timp, am luat o decizie. Şi voi mai spune, că eram tare puţini, am rămas mulţi acum… La ce mă refer? Am invitat în Republica Moldova experţi din Muntenegru, cu care am discutat planul de liberalizare a regimului de vize pentru ţara lor. Şi am trecut la implementare. Aşa am decis.

Până la obţinerea Planului de Acţiuni pentru Republica Moldova, să începem implementarea. Am stabilit exact grupul de experţi şi am început să implementăm, la nivel legislativ, dar şi la nivel de reforme. În momentul
în care Cecilia Malmstrom, Comisarul pentru afaceri interne al Comisiei Europene, mi-a înmânat Planul de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize, aici, la Chişinău, noi aveam deja foarte multe dintre cele prevăzute în Planul de Acţiuni realizate şi cunoscând foarte bine ce trebuie să facem pentru implementare.

Este adevărat că acel Plan de Acţiuni care l-am realizat nu a fost unul foarte complicat. În mare parte, întruneşte criteriile Shengen. Însă noi ni l-am asumat. A fost multă muncă şi a fost foarte multă rezistenţă. Eu nu vreau să scot în evidenţă acum doar comportamentul comuniştilor, implicarea cinică a unor feţe bisericeşti, sabotaj, inclusiv în interiorul actului de guvernare, mult scepticism. Însă toate acestea nu ne-au făcut, dincolo de încredere, să ne abatem de la realizarea acestui obiectiv care noi am considerat şi considerăm în continuare are, în primul rând, caracter umanitar.

Componenta umană este mult mai importantă decât aspectul pragmatic. Având în faţă o situaţie care reprezintă realitatea noastră tristă – familii despărţite, care nu s-au revăzut de foarte mulţi ani, bariere în calea tinerilor care au cunoştinţe şi au aptitudini extraordinare, care dacă ar face studii peste hotare sau ar face acel schimb de informaţie şi experienţă, le-ar crea aşa un grad de pregătire, care ar aduce beneficii pentru persoana respectivă, dar şi pentru Republica Moldova, în consecinţă. Şi, desigur, având realizat acest obiectiv, eu am un sentiment, în primul rând, de mare bucurie.

Am un sentiment de mândrie că am reuşit. Dar, totodată, cred că cea mai mare realizare ţine de faptul că noi am oferit un exemplu pentru noi înşine, dar şi pentru întreaga lume, că Republica Moldova are capacitatea să-şi propună obiective foarte îndrăzneţe şi să le realizeze. Deci avem această forţă a exemplului, că noi putem să realizăm lucruri foarte importante...”

Europa Liberă: Şi a crescut gradul de securizare a hotarelor? Pentru că recent Statele Unite ale Americii anunţau că vor oferi Republicii Moldova un ajutor de zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor.

Vlad Filat: „Sunt condiţii pentru a primi liberalizarea regimului de vize. Deci noi. la ora actuală, avem întrunite criteriile necesare, care, vreau să vă spun, nu sunt simple. Noi avem sistem care garantează un proces migraţional eficient, garantează securitatea actelor de identitate şi avem legislaţie şi instituţii care să răspundă cerinţelor care prevăd această integrare în acest domeniu migraţional cu Uniunea Europeană. Şi lucrul acesta este important, inclusiv urmărim perspectiva de integrare ulterioară a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Am reţinut o declaraţie pe care o făcea europarlamentara Monica Macovei, spunând că, atunci când România a obţinut regimul liberalizat de vize, cetăţenii ţării s-au bucurat nespus de mult şi nu vede exact acelaşi spirit şi în Republica Moldova, din moment ce decizia ca moldovenii să călătorească în spaţiul Uniunii Europene fără vize este luată.

Vlad Filat: „Eu cred că este şi o explicaţie obiectivă de ce nu avem această exteriorizare a sentimentului de bucurie. Situaţia în regiune este una tristă – avem război la frontieră, oamenii sunt foarte îngrijoraţi şi, în general, securitatea personală a ţării reprezintă o îngrijorare pentru oameni. Doi: sigur, trebuie să recunoaştem lipsa de informare suficientă şi eficientă pentru cetăţeni a ceea ce înseamnă integrare europeană, în general, şi beneficiile liberalizării regimului de vize.

Însă, cu toate acestea, eu vreau să vă asigur că, în data de 29, vom avea bucurie în toată ţara. Împreună cu colegii din Coaliţia „ProEuropa” organizăm un concert de zile mari, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, care va culmina cu un foc de artificii cu ocazia acestei victorii a Republicii Moldova – obţinerea regimului liberalizat de vize. În toate centrele raionale, vom avea organizate manifestări cultural-artistice, în cadrul cărora oamenii vor comunica, se vor veseli. Şi, în acelaşi timp, în majoritatea localităţilor din Republica Moldova, avem o acţiune foarte amplă. Această acţiune va trece într-o campanie naţională de informare europeană.”

Europa Liberă: Între timp, se fac cozi la ghişeele „Registrului”, care sunt amplasate inclusiv în teritoriu. Mă refer şi la zona de securitate. Oamenii din stânga Nistrului vin să ia paşaportul moldovenesc, paşaportul biometric.

Vlad Filat: „Teritoriul din stânga Nistrului este teritoriul suveran al Republicii Moldova. În toate acţiunilor noastre pe care le-am făcut pe plan intern, pe plan extern, inclusiv ce ţine de integrarea noastră europeană, noi am tratat toţi cetăţenii Republicii Moldova în mod egal. Deci noi am negociat regimul liberalizat de vize şi pentru cei care locuiesc în stânga Nistrului. Noi am negociat Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb, având în vedere şi interesul companiilor din stânga Nistrului. Noi suntem un tot întreg. Ceea ce ne-a despărţit şi ne menţine să fim despărţiţi într-o manieră artificială trebuie să fie înlăturat. Însă toţi cetăţenii noştri, indiferent locuitori de pe malul drept sau malul stâng vor beneficia în urma liberalizării regimului de vize şi în urma procesului nostru de integrare europeană.”

Europa Liberă: Această solicitare din partea administraţiei tiraspolene, inclusiv din partea liderului de acolo, Evgheni Şevciuk, ca Transnistria să fie alipită la Federaţia Rusă cum trebuie să fie înţeleasă?

Vlad Filat: „Nu este nimic nou. Din 2006, în urma organizării acelui referendum, periodic s-a revenit la această solicitare. Doar că această solicitare, foarte multe declaraţii şi acţiuni ale celor care sunt în administraţia de la Tiraspol nu au absolut nimic comun cu interesul cetăţeanului locuitor în regiunea din estul Republicii Moldova. Deci ei reprezintă fie interesul personal, fie al celor din Federaţia Rusă care au acest interes şi trebuie să spunem lucrurilor pe nume să menţină în Republica Moldova o situaţie de instabilitate şi să facă tot posibilul ca noi să nu avem parcurs real de integrare europeană.”

Europa Liberă: Odată cu obţinerea regimului liberalizat de vize în spaţiul Uniunii Europene, vreau să vă întreb dacă cumva merită de insistat ca şi Statele Unite ale Americii să abolească regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova? De câţiva ani, se negociază obţinerea regimului liberalizat de vize şi din partea statului Israel. Ştiu că acum aţi avut şi o întrevedere cu şeful diplomaţiei de la Tel Aviv, domnul Avigdor Lieberman. Acest subiect a fost pus în discuţie?

Vlad Filat: „Şi nu doar. Să nu uităm şi de regimul liberalizat de vize cu Turcia, pe care l-am semnat, urmează să fie ratificat şi de la Parlamentul de la Ankara şi să intre în vigoare. Ce ţine de regimul liberalizat de vize cu statul Israel, am avut această conversaţie cu ministrul de Externe, domnul Lieberman. Promisiunea lor este că, până la mijlocul lunii iunie, noi, cetăţenii Republicii Moldova, să obţinem acest drept de a circula fără de vize în Israel. În 2010 noi, unilateral, am abolit regimul de vize pentru cetăţenii israelieni.

Ce ţine de Statele Unite ale Americii, permanent am discutat la acest
Secretarul de stat american John Kerry cu premierul Iurie Leanca la Chișinău
Secretarul de stat american John Kerry cu premierul Iurie Leanca la Chișinău
capitol şi în cadrul vizitei atât a secretarului de stat, John Kerry, la Chişinău. Domnul prim-ministru Iurie Leancă a vorbit la acest capitol în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în Statele Unite ale Americii.

În cadrul vizitei celor patru senatori, în frunte cu senatorul McCain, am vorbit în detalii la acest capitol. Urmează în timpul apropiat să am şi eu o vizită importantă în Statele Unite ale Americii. Vom continua discuţiile pentru a atinge acest obiectiv. Şi, în general, obiectivul nostru de ţară este ca să oferim posibilitatea pentru cetăţenii noştri să circule în toată lumea fără de vize. Cel mai bogat om este cel care călătoreşte cel mai mult.

Cunoaşterea mai multor ţări, mai multor culturi îmbogăţeşte. Noi avem
Cunoaşterea mai multor ţări, mai multor culturi îmbogăţeşte....
nevoie de schimb de experienţă, noi avem nevoie să vedem cum în alte părţi se administrează lucrurile, cum trăiesc oamenii, cum sunt rezolvate problemele. Deci acest schimb de experienţă ajută foarte mult în modernizarea propriei noastre societăţi. Noi avem nevoie să învăţăm foarte mult.”

Europa Liberă: Cum răspundeţi la întrebarea că deocamdată Bruxelles-ul nu se încumeta să spună clar despre perspectiva europeană a Republicii Moldova?

Vlad Filat: „Parlamentul Uniunii Europene a luat acea decizie foarte importantă, este foarte important că avem acest început. Noi trebuie să facem tot ce este necesar aici, în Republica Moldova. Şi având acest rezultat, este mult mai uşor să convingi. Câtă reticenţă era, la început, în discuţiile pe care le aveam cu partenerii noştri europeni? Însă poziţia mea a fost dintotdeauna foarte fermă.

Noi nu cerem absolut nimic fără ca să oferim în schimb. Ne-am propus şi vom fi în continuare furnizori de stabilitate şi de securitate. Noi nu am cerut niciodată nimic în calitate de cadou. Şi, a propos, eu nu sunt de acord, aud foarte des cuvântul bonus, că Republica Moldova a primit, nu este adevărat. Noi am îndeplinit toate angajamentele şi toate condiţiile pentru ca să avem şi regimul liberalizat de vize, şi semnarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb. Nu pot să spun că nu mă interesează reticenţa unora din Uniunea Europeană.

Ceea ce mă interesează este mobilizarea noastră internă. Cred şi voi crede puternic că noi vom realiza obiectivul nostru de interes naţional – integrarea plenară în spaţiul valoric al Uniunii Europene, obţinerea statutului de ţară candidat şi, ulterior, de ţară membră a Uniunii Europene. Pentru aceasta va trebui să muncim foarte mult. Nu pot să spun că va fi mai uşor, însă noi avem deja experienţă, avem oamenii care au trecut prin acest proces de cunoaştere cum funcţionează aceste mecanisme. Şi Republica Moldova nu mai este de una singură. Republica Moldova are parteneri, prieteni şi are o simpatie bazată pe respect, datorită comportamentului pe care l-am avut, pe parcursul acestor ani.”

Europa Liberă: Eurointegrarea este un subiect electoral, pe marginea căruia se vor bate mai toţi concurenţii electorali, cei care au constituit coaliţia de guvernare?

Vlad Filat: „Integrarea europeană este o necesitate vitală pentru Republica Moldova. Nu cred că pe tema integrării europene poţi obţine rezultat electoral. Eu cred că, în urma acţiunilor care ţin de integrarea europeană, da, poţi să obţii vot din partea cetăţenilor. Viaţa bate filmul. Declaranţi avem mulţi, făptuitori mai puţini… Şi, de aceea, toţi trebuie să ne concentrăm în a atinge un obiectiv, ca noi temele de bătălie politică să le avem în afara proceselor vitale pentru interesul naţional al Republicii Moldova.

Deci noi nu trebuie să avem dezbateri foarte multe ce ţine de integrarea europeană. Nu contează eşti la guvernare, eşti în opoziţie. Acesta este interesul vital, aici trebuie să avem consens. Că avem puncte diferite de vedere vizavi în modul în care funcţionează economia, justiţia, lupta cu corupţia ş.a.m.d. este firesc. Aici ţine şi de lupta dintre partidele politice. Însă este o temă care nu trebuie să reprezinte platformă de contrapunere.”

Europa Liberă: Dar nici nu a devenit o idee naţională această eurointegrare.

Vlad Filat: „Este adevărat. Şi din cauza comuniştilor şi a lui Voronin
Ceea ce fac comuniştii reprezintă conjunctură cinică şi manipulare care are scop egoist, nu are nimic cu interesul R. Moldova....
personal, pentru că, dacă este să vorbim obiectiv, noi aveam o situaţie unică de felul său, când comuniştii erau la guvernare şi opoziţia susţinea fără echivoc procesul de integrare europeană.

Ceea ce fac comuniştii reprezintă conjunctură cinică şi manipulare care are scop egoist, îndreptat doar către Partidul Comuniştilor, nu are nimic cu interesul Republicii Moldova. Nu poţi, patru ani de zile, să ai opţiune europeană, patru ani, opţiune euroasiatică, după care să revii iarăşi la opţiunea europeană şi tot aşa mai departe. Nu poţi să te joci cu destinele oamenilor. Şi aici eu spun cu toată responsabilitatea – vina directă îi aparţine lui Voronin şi partidului pe care îl conduce…”
XS
SM
MD
LG