Linkuri accesibilitate

Jurnalişti răpiţi în estul Ucrainei


Separatişti pro-ruşi în faţa administraţiei de la Sloviansk, 23 aprilie 2014
Separatişti pro-ruşi în faţa administraţiei de la Sloviansk, 23 aprilie 2014

Washingtonul a îndemnat Moscova să facă uz de influenţă asupra activiştilor pro-ruşi pentru eliberarea imediată a jurnalistului american Simon Ostrovsky şi altor oameni care au nimerit în aceeaşi situaţie în estul Ucrainei.



În ultimele câteva zile, în regiunea Donbas din estul Ucrainei mai mulţi jurnalişti ucraineni, dar şi de la publicații internaţionale au fost răpiți sau luaţi ca ostateci. Unii au fost eliberați, dar despre alţii încă nu se cunoaşte nimic. Comitetul pentru apărarea jurnaliștilor, OSCE şi Departamentul de Stat al Statelor Unite şi-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu această situaţie şi au cerut autorităţilor ucrainene şi separatiştilor pro-ruşi să asigure securitatea presei şi să-i elibereze imediat pe jurnaliştii reţinuţi.

Presa ucraineană a anunţat astăzi că în regiunea Doneţk din estul Ucrainei a mai dispărut un jurnalist. De două zile, nimeni nu poate lua legătura cu ziaristul de la publicaţia „Reporter” Evgheni Galici. Ultima oară el a relatat prin telefon în dimineața zilei de marţi, 22 aprilie, urmând să transmită în curând şi nişte fotografii. Galici a plecat în deplasare la Donbas cu maşina, împreună cu fratele său Ghenadie, care în aceeaşi zi a luat legătura prin telefon cu rudele sale din Gorlovka şi, înainte ca discuţia să se întrerupă, i-a spus soției cuvântul convențional care însemna că sunt în pericol.

Evgheni Galici a câştigat un grant pentru deplasarea în regiunile Doneţk, Harkov şi Luhansk. Intenţiona să publice o serie de articole despre criza din estul Ucrainei în ziarul „Reporter” din Ivano-Frankivsk şi avea la el legitimaţia de corespondent extern al acestei publicaţii.

În ultimele aproape două săptămâni, în regiunea Donbas au fost luaţi ostateci câţiva ziarişti. Pe 13 aprilie, în oraşul Sloviansk, persoane necunoscute l-au scos din apartamentul său pe jurnalistul independent Artiom Deinega, cel care a transmis în direct atacul separatiştilor pro-ruşi asupra secţiei locale a Serviciului de Securitate al Ucrainei. Pe 16 aprilie, în Sloviansk, a fost răpit un alt jurnalist, Serghei Lefter, care era şi observator al Fundaţiei „Dialog Deschis”. Pe 21 aprilie, au fost reţinuţi jurnaliştii italieni Paul Gogo şi Cosimo Attanasio, precum şi corespondentul belarus al ziarului „Novoe Vremea”, Dmitri Galka. Ulterior, ei au fost eliberaţi. Iar pe 22 aprilie a devenit cunoscut că la Sloviansk a fost luat ostatic jurnalistul publicaţiei americane „Vice”, Simon Ostrovsky.

Activistul pro-rus, autoproclamatul primar al Slovianskului, Veaceslav Ponomariov, a declarat că jurnalistul american Simon Ostrovsky a fost reţinut de aşa numitele forţe de autoapărare şi s-ar afla în arest. Ponomariov a mai spus că deţine informaţii cum că Ostrovsky ar fi informator al organizaţiei radicale ucrainene Sectorul de Dreapta şi că jurnalistul ar fi deţinut „în condiţii normale”. Până atunci, forţele pro-ruse au negat că l-ar fi reţinut pe Ostrovsky. Ponomariov a mai declarat că separatiştii ar fi gata să-l elibereze pe jurnalistul american în schimbul eliberării aşa numitului „guvernator popular al Donbasului” Pavel Gubarev, arestat de autorităţile ucrainene.

Comitetul pentru apărarea jurnaliştilor a cerut părţilor în conflict – autorităţilor ucrainene şi separatiștilor pro-ruşi – să asigure securitatea reprezentanților mass-media şi să-i elibereze imediat pe ziariştii reţinuţi.

Îngrijorarea în legătură cu răpirea lui Simon Ostrovsky a exprimat-o şi Departamentul de Stat al Statelor Unite. Washingtonul a îndemnat Moscova să facă uz de întreaga sa influenţă asupra activiştilor pro-ruşi pentru eliberarea imediată a jurnalistului american şi altor oameni care au nimerit în aceeaşi situaţie în estul Ucrainei.
XS
SM
MD
LG