Linkuri accesibilitate

Președintele Băsescu și fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Daniel Morar (România liberă)


Rusia și Ucraina, realități și ipoteze (Adevărul).



Intr-un dialog cu jurnalisti de la Adevarul inregistrat in studioul video al ziarului, presedintele Traian Basescu a sustinut ca nu mai vrea sa greseasca ca alta data facand o lista de prezidentiabili. Cel mult un portret robot al candidatului ideal. Un jurnalist l-a prins totusi in capcana intrebandu-l daca Daniel Morar, judecator la Curtea Constitutionala, ar corepounde portretului robot, iar presedintele a admis ca da.

Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, a criticat acest asa-zis joc, apreciind ca nepotrivita sugestia ca seful statului ar purta in secret discutii asupra viitoarei candidaturi politice a unui inalt magistrat. A urmat o replica taioasa, de dezmintire, a administratiei prezidentiale, pe marginea careia Ioana Ene face astazi precizari. Mai precis, reformuleaza mai scurt ceea ce deja a scris: nu e normal sa fie adus in discutie numele unui magistrat, atata timp cat el nu a anuntat ca intra in politica.

Editorialul ziarului România libera lanseaza insa o alta ipoteza: presedintele Basescu nu l-ar fi pomenit intamplator pe fostul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar. El ar fi deja favoritul partenerilor occidentali ai Romaniei, care au nevoie la Bucuresti de un interlocutor cinstit, de cuvant, nebalcanizat si, deci, european in comportament si convingeri. Daniel Morar ar fi un astfel de om. Se stie deja despre el ca nu negociaza adevarul, ca pune adevarul mai presus de prieteniile sau interesele proprii. Este data drept exemplu condamnarea unui prieten al sau, si el magistrat de asemenea, dar care, in ciuda meselor in familie, s-a dovedit a fi corupt.

România libera insereaza informatii si despre clasamentul din cele mai recente sondaje de la Kiev, cu o luna inaintea scrutinului prezidential. Favorit este omul de afaceri Petro Porosenko, pentru care ar vota 48% dintre cei deja hotarati sa vina la urne. Principalul sau contracandidat ramane fostul premier Iulia Timosenko, care nu recruteaza insa decamdata decat 14 procente intentie de vot.

In sectiunea de bloguri a ziarului Adevarul, un reportaj din Estul Ucrainei, de la Slaviansk, sugereaza ca Timosenko nu e deloc bine vazuta. Reporterii au intrat in duba unor militari ai Kievului, dintre care unul i-a aratat, mai in gluma mai in serios, cartusele pe care le-ar pastra pentru Timosenko. Altminteri, concluziile acestei documentari sunt ca declaratiile linistitoare ale autoritatilor de la Kiev - populatia civila nu este inarmata - sunt apa de ploaie. In duba cu pricina erau mai multe arme decat oameni! O alta observatie: Estul Ucrainei nu e Crimeea. Aici, rusii sunt, totusi, minoritari.

O analiza, de asemenea din Adevarul, preia cifre din surse americane si sustine ca o eventuala anexare de catre Rusia a Estului Ucrainei e imposibila din motive financiar-economice. Deja Crimeea este o achizitie foarte costisitoare: 30 de miliarde de dolari pentru urmatorii zece ani. Iar daca Moscova ar vrea s-o vada autosustinandu-se economic, ar trebui mai intai sa rezolve gaura imensa provocata de cheltuielile pentru olimpiada de la Soci, apoi sa investeasca in peninsula smulsa Ucrainei inca mai mult decat celebrele 50 de miliarde de dolari.
XS
SM
MD
LG