Linkuri accesibilitate

Ion Guzun: „Dumnealor încearcă să prindă ultimul tren ca să plece în mod onorabil”


Moldova - image CSM, justice, generic
Moldova - image CSM, justice, generic

Dialog cu consilierul juridic de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova despre motivele pentru care pleacă judecătorii moldoveni din sistem.


Trend impresionant în justiţie – mai mulţi judecători solicită eliberarea din funcţie. Cum se explică acest fenomen, cum poate fi apreciat şi ce efecte pot fi aşteptate? Opinii de expert în această privinţă în convorbirea cu avocatul şi consilierul juridic de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun.

Europa Liberă: Dle Guzun, un trend tot mai vizibil, inclusiv în decrete, remarcat în domeniul justiţiei – tot mai mulţi magistraţi vor să plece. Preşedintele Nicolae Timofti a decretat eliberarea din funcţie a mai multor judecători, urmare a cererilor acestora… Dvs. ce explicaţie aveţi pentru acest „exod” al magistraţilor?

Ion Guzun: „În primul rând judecătorii au dreptul să plece din sistem, ca şi oricare altă persoană. Dar nimeni nu poate să nege faptul că ei îşi depun aceste cereri în legătură cu beneficiile sociale pe care ei la moment încă le au. Este vorba despre indemnizaţia unică la concediere şi pensia. Un alt moment este că, până când legislaţia va fi modificată, judecătorii încă mai beneficiază de dreptul de a primi şi pensie, şi salariul majorat, iar în urma modificărilor care vor fi operate în legislaţie, judecătorii nu vor mai avea dreptul să primească şi salariul, şi pensia în mod concomitent. Iar indemnizaţia unică va fi micşorată în mod substanţial.”

Europa Liberă: Până acum exista o percepţie nu neapărat numai a criticilor radicali sau a răuvoitorilor, dar şi a unor segmente mari de populaţie este că dintr-un post de judecător nici cu escavatorul nu prea ai sorţi de izbândă să evacuezi pe cineva…. Acum Dvs. sugeraţi că motivele sunt foarte simple: mulţi dintre magistraţi încearcă să prindă ultimul tren?

Ion Guzun: „Dumnealor încearcă să prindă ultimul tren ca să plece în mod onorabil. Dacă aţi observat, sunt foarte multe cereri de demisie care au venit după ce colegiul de evaluare i-a evaluat cu calificativul „eşuat”. După verificările în instanţe în ceea ce priveşte adoptarea hotărârilor într-un timp care depăşeşte termenii rezonabili. Mai sunt şi alte circumstanţe care determină judecătorii să plece nu doar pentru acele beneficii, dar şi în urma unor proceduri mai stricte ale legislaţiei, dar şi iniţiativa CSM şi CSJ, în limita mandatului său, de a ordona judecătorilor să respecte aceste termene rezonabile.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. sugeraţi că mulţi dintre judecători conştientizează că va fi dificil să facă faţă noilor rigori care treptat, treptat apar în sistem?

Ion Guzun: „Aveţi absolută dreptate. Dar asta este ceea ce ţine de interiorul sistemului. Ceea ce mă pune pe mine în gardă este că în judecătoriile din raion pleacă judecători şi pus astfel în pericol activitatea instanţelor care pleacă. Aţi auzit probabil ştirile de săptămână trecută că sunt instanţe în care devine imposibil să formezi complete de judecată. La Curtea de Apel Comrat, unde şi judecătorii nu aplică pentru a fi transferaţi sau a fi promovaţi, în curând va apărea o problemă ce ţine de formarea unor complete de examinare.”

Europa Liberă: Dar, pentru a preciza: a trebuit cineva să se gândească la plecarea mai mult sau mai puţin dureroasă din sistem a judecătorilor, astfel încât să se evite intrarea în incapacitate de a funcţiona a unor judecătorii? Sunt totuşi suficienţi absolvenţi sau suficiente posibilităţi de a promova alţi judecători tineri…

Ion Guzun: „Întrebarea Dvs. are două părţi. Prima: responsabilitatea absolută pentru sistem aparţine CSM – cel care determină buna funcţionare a întregului sistem judecătoresc. Este instituţia care urma să se asigure că numărul de locuri vacante este mai mic decât numărul de candidaţi la funcţia de judecători, ca acesta să acopere cât de cât acel gol. Din câte am văzut, CSM, şi asta este opinia mea proprie, a făcut anumiţi paşi, însă se pare că odată ce a dat posibilitate candidaţilor la funcţia de judecător din Chişinău să aplice, funcţiile din municipiu au fost acoperite, dar nimeni nu aplică pentru funcţiile de judecători în raioane. Ceea ce este o problemă absolut gravă după părerea mea.”

Europa Liberă: Care trebuie soluţionată probabil tot de CSM?

Ion Guzun: „Păi, tot de CSM, dar ce să facă CSM dacă nimeni nu aplică. După părerea mea, ar fi trebuit întâi să meargă în mod gradual judecătoriile din raion în mod prioritar, şi apoi proporţional anumite funcţii de judecător din Chişinău. Că acum reiese că toate funcţiile din Chişinău pentru care toţi candidaţii aspiră au fost acoperite, iar în raion nimeni nu pleacă. Şi este o problemă foarte mare. Din câte ştiu eu, până acum sistemul judecătoresc aşa probleme nu a avut.”

Europa Liberă: Lăsând totuşi la o parte şi lipsa de glorie a acestor demisii, şi iată aceste efecte adverse despre care tocmai vorbeam acum – judecătorii în care jumătate din magistraţi acum sunt lipsă - în ce măsură poate fi perceput acest fenomen ca benefic, în sensul de purificare sau, măcar, de reînnoire a corpului judecătoresc?

Ion Guzun: „Orice schimbare este spre bine. Cu anumite ocazii, în avalanşa de demisii pe care le-au solicitat judecătorii, au fost şi judecători care nu aveau o reputaţie prea bună în sensul activităţii pe care o aveau. Fie managementul defectuos al instanţelor judecătoreşti, un exemplu fiind domnul Timofei de la judecătoria Râşcani… dar în ceea ce priveşte judecători care meritau să plece, au fost şi cazuri în care CSM i-a lăsat să plece în baza cererii depuse şi astfel nu a putut să fie validată hotărârea colegiului disciplinar. Deci, judecătorii la un moment dat simţeau că vor avea o sancţiune disciplinară, criteriile faţă de activitatea profesională a lor vor creşte şi, în avans, depuneau cereri de demisie care erau acceptate.”

Europa Liberă: Şi acest gen de plecare din sistem, profitabil poate sub aspect financiar pentru ei, anulează orice investigaţie a eventualelor păcate pe care le poate avea un magistrat sau altul?

Ion Guzun: „CSM a invalidat câteva hotărâri ale colegiului disciplinar atunci când fostului judecător i s-a aplicat anumite sancţiuni disciplinare pe motiv că acea persoană nu mai deţine funcţia de judecător. Totuşi, în cadrul modificărilor la legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor care va fi adoptată, acest fapt va fi exclus. Săptămâna trecută CSM a examinat demersul procurorului general în privinţa a patru judecători, doi dintre care sunt în funcţie şi doi – care deja nu sunt, inclusiv domnul Namaşcu. Deci, legislaţia din punctul meu de vedere oferă destule pârghii pentru a sancţiona judecătorii pentru infracţiunile pe care le-au săvârşit, dar mai puţin pentru chestiunile ce ţin de legea cu privire la statutul judecătorului în partea ce ţine de calitatea actului judecătoresc. Dar să vedem versiunea finală a legii care va fi adoptată. Şi eu cred că până la adoptarea acelei legi vor mai fi nişte demisii. Cel puţin pentru şedinţa CSM din 29 aprilie încă nu au fost puse pe ordinea de zi cereri de demisie.”

Europa Liberă: O întrebare pe care o pun fără nici un fel de gând rău: s-a vorbit mult despre moştenirea din tată-n fiu a demnităţii de magistrat… Fenomenul dinastic este de bine sau de rău în domeniul justiţiei?

Ion Guzun: „Mai multe instituţii mass-media au făcut şi investigaţii pe acest subiect: mai mulţi fii sau fiice ale unor judecători sunt absolvenţi ai Institutului Naţional de Justiţie şi depun cereri pentru a fi numiţi în funcţia de judecători.”

Europa Liberă: Probabil în Chişinău toţi depun aceste cereri…

Ion Guzun: „Da, marea majoritate în Chişinău.”

Europa Liberă: Ar fi şi o explicaţie de ce în raioane nu se duc judecători…

Ion Guzun: „Posibil în Chişinău e mai bine. Dar m-aţi întrebat dacă este de bine sau de rău… Eu nu ştiu cât de corect este ca un fiu sau fiică de judecător să fie numită în funcţie în Chişinău atâta timp cât ruda cea mai apropiată activează într-o instanţă din raza municipiului Chişinău. Nu neapărat ar fi un conflict de interese, dar ţine de etica judecătorului. Din câte ştiu, conflicte de interese persistă la nivelul unor alte relaţii, cum ar fi de fin-naş. Când un dosar din municipiul Chişinău este examinat de către naş la Curtea de Apel Chişinău. Dar astea nu sunt relaţii de rudenie.”

Europa Liberă: Care este percepţia Dvs., în urma mai multor schimbări chiar dacă lente în sistem, populaţia începe a avea mai mult respect faţă de corpul judecătoresc, în sensul că e mai încrezătoare că va întâlni de obicei un magistrat corect şi cu respectul legii şi a demnităţii umane?

Ion Guzun: „respectul se câştigă în timp. Nu poţi fi numit în funcţie şi să ai automat acest respect. Eu cred în aprecierile pe care le-a dar Institutul Naţional de Justiţie atunci când a apreciat cunoştinţele acelor absolvenţi, cred foarte mult în aprecierea şi încrederea pe care le-a acordat-o CSM atunci când i-a propus pe aceşti candidaţi pentru a exercita această funcţie. Însă eu foarte mult aştept ca aceşti tineri numiţi în funcţie, foarte mulţi în ultimul timp, să implementeze acele cunoştinţe în practică. Deşi îmi vine greu să văd schimbări imediate. Pe de altă parte noi, cetăţenii trebuie să plătim această schimbare. Noi indirect suntem lşi victime, dar şi cei care vom beneficia de aceste schimbări. Da, nouă nu ne place că mulţi judecători au fost lăsaţi să plece onorabil din sistem, deşi mulţi cunosc despre necalitatea actului de justiţie, însă această perioadă de tranziţie, după cum se vede, este scurtă, şi ulterior va fi mult mai uşor de a invoca calitatea joasă a actului judecătoresc. Am văzut că unii membri ai CSM intentează proceduri disciplinare în măsura în care să disciplineze corpul judecătoresc. Respectiv, această perioadă de tranziţie are şi plusuri, şi minusuri. Dar o altă chestiune despre care nu am vorbit este impactul financiar. Pentru că CSM nu este gata să achite aceste indemnizații, pentru că nu au fost planificate pentru judecătorii care au depus cereri de demisii aș putea spune chiar inopinat. Dar eu cred că guvernul va găsi aceste surse.”

Europa Liberă: Dle Guzun, vă mulţumim.

XS
SM
MD
LG