Linkuri accesibilitate

Barack Obama în Asia


Președintele Barack Obama și premierul Shinzo Abe, Tokyo, 23 aprilie2014
Președintele Barack Obama și premierul Shinzo Abe, Tokyo, 23 aprilie2014

Președintele american va avea o misiune dificilă încercând să împace ațsteptările aliaților, fără să supere China.



Președintele Statelor Unite Barack Obama se afla in Asia timp de opt zile, in patru tari. Despre obiectivele vizitei sale în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Una dintre declaratiile emblematice ale presedintiei Obama a fost cea legata de „pivotarea catre Asia”, cu alte cuvinte deplasarea centrului de atentie al Statelor Unite catre Pacific.

Dar, de-atunci incoace, primaveri mai mult sau mai putin arabe s-au succedat si de curind Rusia incearca sa intre in pielea Uniunii Sovietice si toate acestea par sa distraga atentia administratiei americane de la prioritatea anuntata: Asia.

Obiectivul lui Barack Obama este sa isi asigure interlocurii asiatici ca declaratia respectiva nu a fost data uitarii, oferind asigurari in acelasi timp si Chinei ca intentia Americii nu este sa-i diminueze influenta pe continent.

Presedintele viziteaza Japonia, Corea de Sud, Malaezia si Filipine. Aliatii din Asia se tem ca administratia Obama raspunde de fiecare data la criza sau crizele momentului, care o indeparteaza de prioritatea strategica anuntata in 2009.

China pe de alta parte se teme ca America doreste sa isi intareasca rolul de putere la Pacific, in detrimentul Beijingului.

China nu se afla pe itinerariu – se va afla in toamna – dar liderii de acolo vor urmari calatoria cu mare atentie, mai ales daca se fac referiri la disputa regionala din Marea Chinei de Sud. Experti considera ca presedintele Obama va avea o misiune dificila incercind sa impace asteptarile aliatilor, fara sa supere China.

Recente incercari ale Beijinului de a articula o noua arhitectura a relatiilor intre China si America ca supraputeri a creat ingrijorare la Tokyo.

Din perspectiva americana, aceasta calatorie care ar fi trebuit sa aiba loc toamna trecuta ar trebui sa se concentreze asupra prioritatilor economice si comerciale.

Dar multi specialisti cred ca situatia din Ucraina ar putea eclipsa acest obiectiv, mai ales ca in presa nipona s-a speculat ca ceea ce e perceput drept un raspuns american slab la agresiunea ruseasca s-ar putea repeta si in cazul agresiunii chineze in Marea Chinei de Sud.

In Corea de Sud convorbirile se vor concentra asupra vecinului comunist de la nord, in conditiile in care analisti nu s-ar mira daca Fenianul face un gest provocator, pe durata escalei lui Obama la Seul.

In Malaezia, intentia este de a scoate in evidenta progresele economice si sociale ale tarii, dar grupari pentru drepturile omului ii cer lui Obama sa ridice problema drepturilor minoritatilor, in tara predominant musulmana.

In Filipine, misiunea va fi cea mai facila, pentru ca e o tara in care cooperarea functioneaza bine.

Chiar si in tari in care pivotul catre Asia e pus la indoiala, prezenta presedintelui Obama va mai diminua probabil din ingrijorare - apreciaza analistii politici.
XS
SM
MD
LG