Linkuri accesibilitate

Prooccidentalul îngrijorat de occidentalizarea prea rapidă


Cum poţi să împărtăşeşti valorile occidentale şi în acelaşi timp să le doreşti o izbîndă mai tîrzie?

Am avut ocazia să discut zilele astea cu un cetăţean care munceşte într-o organizaţie finanţată de Occident. Cetăţeanul face un lucru frumos, fără doar şi poate. El promovează valorile democraţiei, el îi învaţă pe cetăţeni să renunţe la reflexele sovietice, el le vorbeşte oamenilor despre pluralism, multiculturalism şi şanse egale pentru toată lumea. Cetăţeanul prooccidental îi învaţă pe moldoveni să fie activi, să înceapă primenirea ţării de la propria schimbare.

Un amănunt important este acela că cetăţeanul cu pricina e sincer. El chiar crede în ceea ce promovează. E un individ prooccidental pînă-n măduva oaselor. El crede în supremaţia societăţii libere, occidentale. Şi acesta e un lucru frumos care merită menţionat!

Am aflat însă că de la o vreme cetăţeanul prooccidental e cuprins de un soi de îngrijorare. El mi-a mărturisit că se gîndeşte tot mai frecvent la faptul că organizaţia sa ar putea să-şi înceteze activitatea atunci cînd în Moldova valorile democraţiei vor învinge definitiv şi totul va merge strună. Şi atunci el ar putea să rămînă fără job. De aceea, respectivul cetăţean prooccidental are sentimente amestecate. Pe de o parte, vrea ca valorile pe care le promovează să aibă cîştig de cauză, iar pe de altă parte parcă ar vrea ca ele să învingă un pic mai tîrziu…

M-a mirat foarte mult mărturisirea cetăţeanului prooccidental îngrjorat de occidentalizarea prea rapidă. Cum poţi să împărtăşeşti valorile occidentale şi în acelaşi timp să le doreşti o izbîndă mai tîrzie? E un soi de duplicitate ciudată, în opinia mea. I-am zis cetăţeanului respectiv că nimic nu e veşnic în lumea asta, că toţi în cele din urmă murim şi că prin urmare şi jobul nu e veşnic. Iar dacă îmbrăţişezi din convingere nişte valori, de ce trebuie să le legi de un anumit job? Din fericire, în ţara asta mai pot fi găsite joburi care nu te împiedică să renunţi la convingerile tale, chiar dacă salariile sînt mai mici.

Şi mi-a trecut un gînd prin minte. De la 1991 încoace, în Moldova îşi desfăşoară activitatea destul de multe organizaţii şi asociaţii occidentale. Vreau să cred că majoritatea lucrătorilor acestor organizaţii nu vor ca valorile democraţiei să învingă „un pic mai tîrziu”, că ei nu se cramponează de locul de muncă. Vreau să cred asta, ca să nu-mi intre în cap gînduri năstruşnice…

XS
SM
MD
LG