Linkuri accesibilitate

O lună pînă la alegerile europarlamentare din România


O vacanţă parlamentară destul de neobişnuită la București.



A mai rămas o lună până la alegerile pentru Parlamentul European şi singurul semn palpabil în acest sens este iniţiativa senatorilor social-democraţi de a suspenda în această perioadă activitatea Senatului; ei îşi justifică opţiunea prin necesitatea de a presta muncă pe teren, pentru a-i face cunoscuţi şi a-i sprijini pe colegii lor aflaţi în campanie. Această vacanţă parlamentară este destul de neobişnuită şi nu e lipsit de interes să ne întrebăm care sunt rosturile ei.

În primul rând, cred că se încearcă prevenirea unui procent foarte scăzut de prezenţă la scrutinul din 25 mai. Şi la precedentele alegeri participarea a fost slabă iar anul acesta există prea puţine şanse ca situaţia să se amelioreze. Se va miza cu siguranţă, în multe judeţe, pe autoritatea aşa-numiţilor „baroni” locali, parlamentarii fiind chemaţi să dea o mână de ajutor. Aceasta este, aşadar, prioritatea pentru că altfel, trebuie spus, senatorii şi deputaţii aveau pe masă zeci de legi care aşteaptă să fie discutate şi votate.

Dar dacă s-ar face un sondaj privind principalele teme ale campaniei teamă mi-e că rezultatele ar fi descurajante. Prim-planul scenei îl ocupă în continuare certurile între politicieni, cu cortegiul lor de insulte şi de invective. Tabăra anti-Băsescu tot numără câte zile şi săptămâni au mai rămas până la prezidenţiale şi aşteaptă de la alegerile pentru Parlamentul European încă o confirmare a curbei ascendente pe care s-a angajat în ultimii doi ani.

Şi totuşi, câte lucruri importante s-ar putea afla în centrul confruntărilor din următoarea lună… Întâi de toate, partidele (şi candidaţii, bineînţeles) ar trebui să-şi precizeze viziunea despre Europa, subiect cu atât mai important cu cât înregistrăm actualmente o ofensivă a euroscepticilor. Pentru ce anume optăm – pentru o integrare europeană mai puternică sau pentru o mai mare independenţă a statelor membre, iată alt punct nodal al posibilelor dezbateri. Evenimentele recente au arătat cât de acută şi vitală este chestiunea independenţei energetice a Uniunii. Ca să nu mai spunem, în aceeaşi ordine de idei, că ar trebui examinate poziţiile diferitelor partide politice faţă de situaţia din Ucraina şi faţă de atitudinea pe care trebuie să o adopte Uniunea în raport cu Rusia.

Abordarea acestor aspecte şi o schimbare de discurs ar putea determina o modificare a imaginii pe care bună parte din opinia publică o are despre europarlamentari, ca fiind nişte privilegiaţi cu salarii de mii de euro şi a căror activitate nu se vede în nici un fel. Dacă însă perspectiva rămâne aceeaşi atunci chiar că scrutinul din 25 mai este în bună parte inutil.
Previous Next

XS
SM
MD
LG