Linkuri accesibilitate

Congresul diasporei moldoveneşti din Rusia popularizează noile reguli pentru migranţi


De ce tocmai acum?

De la începutul anului, de când au intrat în vigoare reguli mai stricte pentru migranţi, 6 mii de moldoveni au primit interdicţie de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse, a declarat astăzi, la Chişinău, preşedintele Congresului diasporei moldoveneşti în Federaţia Rusă, Alexandr Kalinin. Tot el a susţinut, într-o conferinţă de presă, că peste 240 de mii de cetăţeni moldoveni ar risca în acest moment aceeaşi sancţiune – ceea ce ar reprezenta circa jumătate din migranţii moldoveni din Rusia (potrivit statisticilor ruseşti). În aceste condiţii, Congresul Diasporei Moldoveneşti din Rusia a organizat o serie de seminare de informare în toată ţara; turneul, început acum două săptămâni, a avut loc în 9 localităţi, iar mâine este ultima zi de seminar.

Liderul organizaţiei intitulate Congresul Diasporei Moldoveneşti din Rusia, Aleksandr Kalinin, a ajuns la concluzia că cetăţenii moldoveni nu sunt suficient informaţi despre regulile de şedere şi de muncă în Federaţia Rusă şi, în consecinţă, lunar, circa 2 mii de persoane primesc interdicţie de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse. Iată de ce Alexandr Kalinin spune că a decis să organizeze conferinţe de informare în zece localităţi din Moldova, anume în perioada sărbătorilor pascale, întrucât mulţi migranţi au ajuns acasă în vacanţă:

„Există riscul ca mulţi dintre cetăţenii moldoveni veniţi în ţară în perioada sărbătorilor pascale să nu poată reveni pe teritoriul Federaţiei Ruse, întrucât au primit interdicţie. Din acest motiv, am decis să organizăm acum aceste seminare pentru a informa cetăţenii cu ce situaţii s-ar putea confrunta, să le spunem că există organizaţia noastră care le poate ajuta şi să le explicăm din nou noile reguli de şedere în Rusia şi alte modificări din legislaţia migraţională rusească.”

Turneul întrunirilor de informare, început acum două săptămâni, s-a desfășurat deja în 9 localităţi, urmând să se încheie mâine la Glodeni. La o conferinţă de presă ţinută astăzi la Chişinău Alexandr Kalinin a rezumat mesajele pe care le-a transmis cetăţenilor din provincie. El a reamintit că depăşirea termenului de şedere de 90 de zile cu revenirea în Rusia abia după trei luni petrecute în ţara de baştină poate atrage interdicţia de a intra pe teritoriul Rusiei pe un termen de trei ani. Această restricție vizează cetăţenii străini aflaţi în vizită în Federaţia Rusă cu alte scopuri decât cel de a munci. Persoanele care vor să muncească sunt obligate să-şi declare intenţia de angajare la oficiile migraţionale, urmând să-şi procure patentă sau permis de muncă. Din nou, Alexandr Kalinin:

„În baza patentei sau permisului de muncă cetăţenii străini au posibilitatea să muncească timp de un an în Federaţia Rusă. Ei au dreptul să intre şi să iasă de pe teritoriul Rusiei de câte ori îşi doresc. Doar că de fiecare dată când intră pe teritoriul Federaţiei Ruse sunt obligaţi să se pună la evidenţa migraţională. Mulţi dintre cetăţenii moldoveni nu fac acest lucru şi respectiv ajung pe lista celor care riscă să le fie impusă interdicția de a intra pe teritoriul Rusiei.”

Alexandr Kalinin a reaminti că nu doar încălcarea legislaţiei migraţionale poate atrage interdicţia de a intra pe teritoriul Rusiei. Pot ajunge în grupul de risc şi cetăţenii străini, care în ultimii trei ani au comis două încălcări administrative, de la nerespectarea drepturilor de circulaţie rutieră, până la fumatul în locuri nepermise. Făcând referinţă la datele Serviciului Federal de Migraţiune din Rusia, Alexandr Kalinin spune că în prezent 240 de mii de cetăţeni moldoveni riscă să primească interdicţia de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse pe un termen de trei, alte 6 mii au şi primit această interdicţie de la începutul anului. Interdicţia poate fi anulată, spune Kalinin, în cazul cetăţenilor străini care au legături de rudenie cu cetăţeni ruşi. Pot solicita anularea interdicţiei şi cei care deţin permis de muncă, iar cei care deţin patentă o pot face numai dacă au achitat în perioada cât s-au aflat în afara Federaţiei Ruse impozitul lunar de 1216 ruble, echivalentul a 460 de lei sau 35 de dolari.

„Legislaţia permite anularea interdicţiei pentru cetăţenii străini care sunt legalizaţi, adică deţin permisul de a munci sau patentă. Întrucât permisul de a munci este valabil pentru un an, iar patenta - doar în perioada în care sunt achitate impozitele, îndemn cetăţenii să găsească modalităţi pentru a achita aceste impozite. În acest caz, există şanse reale să fie anulată interdicţia.”

Întrunirile de informare organizate de Congresul Diasporei Moldoveneşti din Rusia au suportul şi autorităților publice locale, care pun la dispoziția organizatorilor spaţii pentru desfăşurarea evenimentului. Elena Bondarenco, primarul oraşului Soroca care a găzduit duminica trecută seminarul diasporei spune că la întrunire au fost prezenţi circa 50 de soroceni, majoritatea dintre care au şi primit deja interdicţia de a intra pe teritoriul Rusiei şi nu ştiu cum să procedeze:

„Ei au venit cu mesajul nu cum e să pleci mai uşor din Moldova ci dimpotrivă dacă eşti migrant şi ai nimerit într-o situaţie dificilă cum să procedezi şi la cine să apelezi. Acum situaţiile sunt diferite, unii sunt extrădați, alţii - deportaţi şi oamenii trebuie să ştie în cazul în care sunt deportaţi unde să se adreseze pentru a afla cauza deportării şi cum să procedeze. La întrunire au fost prezenţi mulţi dintre cei care deja au fost deportaţi, dar şi cei interesaţi de procedurile de legalizare în Rusia.”

Solicitat de Europa Liberă, Victor Lutenco directorul Biroului pentru relaţii cu diaspora, instituţie care de obicei sprijină toate iniţiativele şi proiectele diasporei moldoveneşti, spune că nu s-au implicat în desfăşurarea acestor întruniri de informare, întrucât nici nu le-a fost solicitat sprijinul:

„Din păcate nici nu am fost contactaţi, nici abordaţi. Eventual am fi putut contribui şi la un număr mai mare de participanţi. Cred că este o iniţiativă destul de bună de a informa cetăţenii noştri cu privire la reglementările migraţioniste care există în Federaţia Rusă. Atâta doar, sper că nu este implicat în acest caz şi un anumit factor politic şi sper că activităţile de acest gen nu presupun şi un element comercial. Sper că sunt orientate mai ales la informarea cetăţenilor despre reglementari migraţionale şi nu despre anumite servicii adiţionale.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG