Linkuri accesibilitate

Senatorul american Bob Corker la Chişinău: „Ţărilor din regiune li s-a acordat prea puţină atenţie”


Bob Corker
Bob Corker

Membrul republican al Comisiei de politică externă a Senatului de la Washington crede că sancţiunile SUA şi ale UE impuse Rusiei pentru anexarea Crimeii sunt „insuficiente”.


„Evenimentele din Ucraina reprezintă un semnal pentru Uniunea Europeană şi Statele Unite că ţărilor din regiune li s-a acordat prea puţină atenţie” – este mesajul transmis de senatorul Bob Corker, la finele vizitei de două zile pe care a întreprins-o în Republica Moldova. Oficialul american, membru al Comisiei de politică externă a camerei superioare din legislativul SUA, a criticat, între altele, sancţiunile Statelor Unite şi ale Uniunii Europene impuse Federaţiei Ruse pentru anexarea Crimeii, considerându-le „insuficiente”.

Criza de proporţii din regiune are şi un revers „al medaliei” pe care senatorul american Bob Corker l-a ilustrat la Chişinău. În opinia oficialului american, întreaga lume îşi îndreaptă acum atenţia spre ţările din Europa de Est, inclusiv Republica Moldova, ceea înseamnă mai mult suport, inclusiv financiar şi de securitate:

„Fără îndoială, evenimentele din Ucraina au o influenţă asupra Republicii Moldova. Pe de o parte, cetăţenii de aici pot vedea din prima sursă adevărata faţă a Federaţiei Ruse şi prin ce metode încearcă liderii acestei ţări să rezolve anumite probleme. Sper că oamenii vor înţelege că viitorul lor nu este lângă Federaţia Rusă, ci alături de Uniunea Europeană şi Statele Unite. Pe de altă parte, cred că aceste evenimente vor rezulta cu mai mult suport care, într-un final, va ajuta Republica Moldova să-şi asigure un viitor mai prosper.”

Comentând previziunile unor analişti locali că scenariul aplicat în Crimeea ar putea să se repete şi în partea de est a Republicii Moldova, în regiunea transnistreană, senatorul Bob Corker a lăsat să se înţeleagă că nu agreează sancţiunile impuse Federaţiei Ruse de către Statele Unite şi Uniunea Europeană, considerându-le „insuficiente”:

„Nu cred că răspunsul naţiunii noastre a fost pe măsura provocării Federaţiei Ruse. Eu cred că ar trebuie să avem angajamente de securitate mult mai clare în regiune, vorbind în particular de Ucraina. Eu cred că sancţiunile impuse Federaţiei Ruse ar trebui să fie mai dure şi să nu se limiteze doar la sancţiuni individuale, astfel încât să-i trimitem un semnal lui Putin că intimidările de la graniţa Ucrainei şi încercările de a destabiliza situaţia din această ţară, nu pot fi admise. Prin urmare, nu cred că răspunsul nostru şi cel al Uniunii Europene au fost suficient de puternice.”

La Chişinău, senatorul Bob Corker a îndemnat autorităţile să continue lupta cu corupţia, considerând-o principalul obstacol în calea dezvoltării unei ţări. Între altele, oficialul american şi-a exprimat speranţa că rezultatele alegerilor parlamentare din acest an nu vor schimba cursul european al Republicii Moldova. Săptămâna trecută Republica Moldova a fost vizitată de patru senatori americani, între care şi John McCain, fost candidat prezidenţial. Între altele, senatorul McCain şi-a reiterat sprijinul pentru integritatea Moldovei şi Ucrainei în structurile europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG