Linkuri accesibilitate

Bernd Fabritius: „Așa cum Rusia a reușit să implanteze celulele militare în Ucraina, tot așa ar putea ordona încetarea activității acestora”


Bernd Fabritius
Bernd Fabritius

Membrul Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag și raportorul pentru Ucraina, în dialog cu Iolanda Bădiliţă.


S-au scurs 5 zile de la mult-așteptatul acord cvadripartit de la Geneva, prin semnarea căruia Rusia și Ucraina au căzut de acord să dezarmeze grupurile paramilitare din Ucraina și să elibereze clădirile ocupate de separatiștii din estul Ucrainei. Acordul nu a fost recunoscut de separatiști, ceea ce ar putea însemna că Rusia l-a semnat doar „ca sa tragă de timp”, se teme politicianul german Bernd Fabritius. În calitatea sa de membru al Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag și raportor pentru Ucraina, politicianul german de centru dreapta (CSU) s-a deplasat săptămâna trecuta la Kiev și Donețk unde a avut întâlniri nu doar cu oficialități din cele două regiuni, dar și cu studenți și oligarhi ucraineni. „Prin politica media pe care o duce, care creează o falie între rusofoni și restul populației din Ucraina, Rusia comite o crimă la adresa poporului ucrainian”, constată parlamentarul german, într-un interviu exclusiv acordat corespondentei Europei Libere, Iolanda Badiliță.

Europa Liberă: Domnule Fabritius, săptămâna trecută ați întreprins împreună cu colegii Dvs. din Comisia pentru afaceri europene din Bundestag o vizită de lucru la Kiev și Donețk și, după cum ne-ați declarat în discuția premergătoare acestui interviu, vizita a fost un semn de solidaritate cu poporul ucrainian, dar și o încercare de a vă contura propriul tablou cu privire la situația de acolo, independent de ceea ce prezintă presa.

Bernd Fabritius: „Mai întâi, ne-am oprit la Kiev unde ne-am întâlnit cu ministrul de externe ucrainian, cu președinții Comisiilor de afaceri externe, respectiv de afaceri europene ale Radei Supreme. A doua zi am plecat in regiunea Donbas. La Donețk am discutat între altele cu guvernatorul Taruta, cu primarul orașului Donețk, dar și cu Rinat Ahmetov.”

Europa Liberă: Cum ați perceput situația și care a fost poziția dlui Ahmetov vizavi de evoluţiile din zona, de pildă?
În faţa consiliului reional Doneţk, 18 aprilie 2014
În faţa consiliului reional Doneţk, 18 aprilie 2014
Bernd Fabritius: ,,Situația, așa cum este ea zugrăvită de mediile vestice, ucrainene sau ruse, nu corespunde întotdeauna realității. Am constatat că viața de zi cu zi in Donețk funcționează aproape normal, oamenii se plimbă pe stradă cu copii, mănâncă înghețată... Există câteva clădiri ocupate, însă foarte puține, iar cei care le ocupă sunt, de asemenea, în număr restrâns. Am observat și câteva persoane înarmate care se comportau și erau echipate ca niște miliari profesioniști. Din discuțiile pe care le-am avut în zonă am aflat că sunt evident militari ruși, lucru care se poate observa atât din accentul cu care vorbesc, dar și din atitudine, îmbrăcăminte şi armamentul pe care îl au în dotare. Aceștia (în număr de 5-10 ), ies în evidență față de gloata dezorganizată de ucrainenii pro-ruși, care sunt și ei înarmați și care, cumva, joacă rolul celor care au puterea în oraș. Acești oameni sunt adesea beți, agresivi, poartă la rever însemne specifice, făcute manual, artizanal. Însă trebuie spus că reprezintă o minoritate. E adevărat, au ocupat câteva clădiri - în Donețk, în Kramatorsk, în Sloviansk. Dar sunt doar câteva clădiri. Această gloată mărșăluiește mascată prin oraș și blochează anumite străzi. Însă populația pare că nu îi ia foarte tare în serios. Sigur, oamenii sunt foarte înfricoșați, dar viața pare că se desfăşoară oarecum normal.”

Europa Liberă: Dar Dle Fabritius, cum poate fi normală viața într-un oraș unde la primărie în loc de primar întâlnești oameni mascați și înarmați ?

Bernd Fabritius: „Am putut discuta și cu studenții, la Universitatea din Donețk. Ne-au spus că, de fapt, nu clădirile importante sunt blocate, si că administrația
Ce găsesc tragic este, după părerea mea, că mulți cetățeni din Donețk, urmăresc programele TV în limba rusă, mai ales cele din Rusia, fără să reflecteze la ceea ce se prezintă în aceste programe...
funcționează. Ce găsesc tragic este, după părerea mea, că mulți cetățeni din Donețk, urmăresc programele TV în limba rusă, mai ales cele din Rusia, fără să reflecteze la ceea ce se prezintă în aceste programe, unde orice acțiune a statului ucrainian împotriva acestor gloate înarmate este prezentată ca o acțiune a mișcărilor de extremă dreapta, care „vor să dea Ucraina pe mâna fasciștilor”. Oamenii cred că acești oameni înarmați care au ocupat primăriile sunt acolo pentru a-i ajuta pe rusofoni. Majoritatea însă privește critic aceste gloate și se plânge că poliția nu face nimic sau nu poate face nimic pentru dispersarea acestora.”

Europa Liberă: Si oligarhi ca dl Ahmetov cum se poziționează față de situația de acolo?

Bernd Fabritius: ,,Dl Ahmetov a spus clar că este împotriva unor intervenții sau atacuri armate și că susține găsirea unei soluții politice. Actuala stare a lucrurilor îi blochează și lui afacerile. Sigur, pentru dl Ahmetov piata rusească este foarte importantă și de aceea dorește relații economice bilaterale bune cu Rusia. El a arătat că înțelege faptul că ceea ce face Rusia - aceste violări ale valorilor europene prin încălcarea suveranității statale (n.a. a Ucrainei) - nu este admisibil. El și-a exprimat speranța că UE va trimite semnale clare cu privire la poziția sa, fără să abandoneze discuțiile cu Rusia. Este clar că atât dl Ahmetov cât și alți oligarhi (îi putem denumi așa, fără probleme) sunt interesați într-o apropiere de Rusia. Cred că aceștia ar trebui să participe la stabilizarea economică a Ucrainei, câtă vreme o parte a averilor acestora (oligarhi ruşi sau ucraineni) este obținută prin deturnări de fonduri din economia ucraineană. Ei au experiență în economia Ucrainei care poate fi foarte utilă acum. Ca urmare, ar trebui să contribuie la restabilizarea economiei Ucrainei.”

Europa Liberă: Ați vorbit despre gloatele înarmate din Donețk. Dar fasciști ucraineni ați întâlnit? Ca german, aveți o înțelegere aparte a acestei noțiuni. Avem de-a face cu fasciști în Ucraina?

Bernd Fabritius: ,,Nu am avut personal nici o întâlnire cu reprezentanții dreptei extreme din Ucraina. În orice democrație este periculos atunci când sunt susținute
Cu siguranță, actualul guvern de la Kiev nu a luat o poziție fermă împotriva radicalilor. Însă trebuie spus că aceasta este o chestiune marginală în Ucraina...
partidele radicale. Cu siguranță, actualul guvern nu a luat o poziție fermă împotriva radicalilor. Însă trebuie spus că aceasta este o chestiune marginală în Ucraina. Sunt foarte puțini reprezentanți ai dreptei radicale în rândurile puterii de la Kiev. Însă aceste cazuri marginale au fost exploatate de mass media din Federația Rusă care a făcut să se creadă că radicalii, extremiștii reprezintă majoritatea în cadrul actualei guvernări. Acesta este acum strategia media a Rusiei: să zugrăvească întregul guvern de la Kiev drept un guvern radical, fascist, pentru a scinda societatea ucraineană. Acesta este, de fapt, o crima pe care o comite Rusia la adresa poporului ucrainean, indiferent că vorbim de rusofoni, ucraineni sau alte minorități care trăiesc în Ucraina.”

Europa Liberă: Separatiștii pro-ruși au declarat că nu doresc să depună armele și nu recunosc acordul semnat la Geneva între Ucraina, Rusia, USA și UE.

Bernd Fabritius: „Am luat la cunoștință cu îngrijorare de această evoluție, mi-e teamă că se adeverește faptul că Rusia a semnat doar ca să tragă de timp. Sunt convins că așa cum a reușit să implanteze celulele militare în Ucraina, tot așa Rusia ar putea să ordone încetarea activității acestora. Cererea Rusiei, ca mai întâi Maidanul să fie eliberat, ca protestatarii pașnici de pe Maidan să plece, este un alt argument că Rusia trage de timp. Sigur, ar trebui ca ambele tabere să elibereze în același timp zonele ocupate. Dar există o deosebire mare între ceea ce se petrece pe Maidan (unde am fost de multe ori) și ce se întâmplă în estul Ucrainei. Maidanul arată mai mult a sărbătoare populară. Acolo armele sunt din …zahăr- se vând arme din zahăr, suveniruri, tricouri cu însemnele Maidanului, diverse grupuri confesionale cântă cântece bisericești. Este mai degrabă un happening, o reprezentație, decât o mișcare agresivă sau o ocupație militară. Prin contrast, ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei este terorism subvenționat din afara țării. Ca urmare, Maidanul nu se poate compara, este total diferit de ce se întâmplă în Estul Ucrainei.”

Europa Libera: O ultima întrebare, dle Fabritius - daca pe străzile Germaniei ar mișuna bande înarmate ca cele din Ucraina, cum ar reacționa organele statului?

Bernd Fabritius: „Aşa ceva nu ar fi posibil în Germania. Polițiștii ar reacționa imediat. Așa ceva nu corespunde unui stat de drept, iar într-un stat de drept acești oameni ar fi imediat încarcerați.”
XS
SM
MD
LG