Linkuri accesibilitate

Cadouri pascale pentru familii nevoiaşe şi bătrâni


Oaspeţii care le-au trecut pragul au adus pachete cu alimente pentru masa de Paşti, haine şi încălţăminte.


În timpul sărbătorilor de Pasti, în toate regiunile Moldovei se organizează evenimente de caritate, cu donații de jucării şi alimente. Aceste acţiuni au devenit tradiționale şi sunt orientate mai ales pentru a susţine familiile nevoiaşe, persoanele cu dizabilităţi şi bătrânii care trăiesc singuri. În ajun de Pasti, peste 78 de mii de pensionari din Municipiul Chisinau au primit un ajutor material de cate 100 de lei. Tamara Grejdeanu relatează:

De sărbători, familiile nevoiaşe şi bătrânii care se bizuiesc doar pe asistentul social din localitate nu au rămas fără musafiri. Oaspeţii care le-au trecut pragul le-au adus pachete cu alimente pentru masa de Paşti, haine şi încălţăminte. În oraşul Ungheni, autorităţile au pregătit astfel de ajutoare pentru 60 de persoane nevoiaşe. Cam atâtea familii au primit vizitatori şi în Făleşti. Emilia Ciobanu, de la direcţia Asistenţă Socială spune că, mai ales bătrânii, sunt bucuroşi să primească daruri şi urări de sănătate. Pentru ei, primăriile, cu ajutorul agenţilor economici din comunitate au pregătit şi mese calde:

„În primării s-au organizat diferite activităţi şi mese de binefacere, sprijin familial sub formă de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Avem copii care se află în centre, pentru ei de asemenea au fost organizate evenimente şi au primit diferite daruri de la agenţi economici. Au fost luaţi în seamă, bineînţeles şi împreună cu biserica s-au organizat activităţi pentru bătrâni.”

În satul Brăviceni, raionul Orhei, o masă de sărbătoare a fost organizată la Cantina Socială din localitate. Nadejda Maximcu, asistenta socială din sat spune că şi elevii de la şcoală au susţinut gestul caritabil şi au adunat jucării pentru familiile cu mulţi copii. De ajutor bănesc, s-au învrednicit doar cei care au scris cerere din timp, mai spune Nadejda Maximcu:

„Noi avem în teritoriu cantină socială. Şi iată acolo se adună cei sociali vulnerabili, cărora li s-a dat un prânz ţi încă ceva ajutor, cozonac, dulciuri. Acolo se hrănesc 60 de persoane. Avem care primesc ajutor social, taman acum li s-a dat adaosul pensiei, adică cât de cât ceva s-a adunat şi lumea a avut cu ce se descurca pentru Paşti.”

Sergiu Gheorghiţă, şeful Secţiei Asistenţă Socială din Edineţ spune că deşi autorităţile nu au pregătit ajutoare de Paşti, daruri se colectează în cadrul unor campanii de caritate, iar elevii voluntari merg pe la casele bătrânilor şi le propun ajutor:

„Ne străduim să colectăm ceva, cu propriile puteri. Special, de Paşti nu sunt acordate ajutoare materiale sau cadouri. În luna aprilie noi avem nişte sume pentru participanţii la lichidarea consecinţelor de la Cernobîl şi pentru 9 mai sunt preconizaţi bani pentru participanţii la război, invalizii de război.”

„Donaţia ta poate umple farfuria unui flămând”. Cu acest îndemn, voluntarii Misiunii Sociale Diaconia au reuşit să colecteze o cantitate impresionantă de produse alimentare, circa 7 mii de kg, în cadrul unei acţiuni pascale desfăşurate în mai multe supermarket-uri din capitală. Astfel, de o masă a bucuriei, zilnic au parte aproape 150 de persoane, care sunt beneficiarii cantinei sociale mobile „Aproape de Aproapele”.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG