Linkuri accesibilitate

Inundațiile și campania electorală


Aproape 100 de localități din cinci județe și sute de hectare de teren agricol s-au aflat sub ape în România.



Îmbrăcat lejer cu cizme de cauciuc, premierul român a ieșit astăzi cu barca în Teleorman, cel mai afectat județ din România, de inundațiile din ultimele zile. În jurul bărcii, pompierii și localnicii stăteau în apa, care a scazut la sub un metru, după trei zile de cod roșu. Victor Ponta a coborât în cele din urmă din ambarcațiune, pentru a fi alături de sătenii care și-au pierdut animalele, recoltele, casele, promițându-le ajutor material și sprijin pentru prevenirea inundațiilor în viitor.

Dezastrele de acest fel sunt adesea folosite în România ca trambulină electorală, oficialii își arată compasiunea, încearcă să răscumpere pierderile și defilează alături de cei necăjiți pentru a contabiliza simpatia în propriul folos înainte de alegeri. Este ceea ce încearcă premierul socialist, Victor Ponta după ce în zilele cele mai grele ale inundațiilor a stat departe de viituri, sărbătorind Paștile cu familia.

Liderul liberalilor români, Crin Antonescu, senator de Teleorman, a renunțat să vină lângă cei care l-au ales pentru a nu se întâlni aici cu fostul său aliat, Victor Ponta.

Aproape 100 de localități din cinci județe și sute de hectare de teren agricol s-au aflat sub ape în România, în ultimele trei zile, iar patru persoane au murit. Premierul a promis aproape 4 milioane de euro pentru lucrari de sistematizare plus materiale de construcții pentru cei ale căror case au fost afectate, ajutoare care vor fi alocate la ședința de guvern de mâine. În schimb parlamentarii români se pregătesc pentru campania electorală dinaintea alegerilor europarlamentare programate pentru 25 mai.

Senatorii au fost deja de acord cu o vacanță electorală de aproape o lună, în vreme ce deputații încearcă la rândul lor să găsească o soluție similară. Parlamentarii par deocamdată preocupați mai degrabă de scrutinul din mai decât de inundațiile care au lovit sudul României și care sunt lăsate doar pe spezele guvernului. Premierul Victor Ponta nu este la rândul lui la curent cu toate problemele apărute, dar promisiunile lui, care de data aceasta vor fi probabil puse în practică foarte repede s-ar putea să-i ajute pe socialiști la alegerile care urmează.

Pe de altă parte guvernul român poate apela la fondul de solidaritate al Uniunii Europene, chiar într-un timp scurt, dacă se grăbește, fiindcă potrivit modificărilor legislative de la Bruxelles de anul trecut, în cazul dezastrelor naturale statele membre, dar și cele candidate pot primi în avans 10 la sută din ajutorul la care au dreptul, iar restul banilor ar putea ajunge în următoarele 10-12 săptămâni. În România nu s-a discutat până acum despre posibilitatea accesării acestor ajutoare, pentru că nu există o evaluare totală a pagubelor.
XS
SM
MD
LG