Linkuri accesibilitate

Patriarhii de la Kiev și de la Moscova au lansat apeluri la pace contradictorii la slujba Învierii...


Liderul local Viaceslav Ponomarev arată muniție găsită după schimbul de focuri de la un punct de control de la Slaviansk, 20 aprilie 2014
Liderul local Viaceslav Ponomarev arată muniție găsită după schimbul de focuri de la un punct de control de la Slaviansk, 20 aprilie 2014

...în timp ce în estul Ucrainei câțiva oameni erau uciși într-un schimb de focuri între grupări înarmate rivale.

Un punct de control al separatiștilor pro-ruși în apropiere de orașul Slaviansk pe care aceștia îl controlează de peste o săptămână a fost atacat în jurul orei 02:00.

Combatanți separatiști au declarat agenției Reuters că un convoi de patru mașini de teren s-a apropiat de punctul de control și au deschis focul. Li s-a răspuns, existând victime de ambele părți.

Bilanțul victimelor diferă. Ministerul de Interne de la Kiev spune că a fost ucisă o persoană și trei au fost rănite, iar poliția încearcă să elucideze incidentul.

Televiziunea rusă Rossiya 24 spune că ar fi fost uciși trei oameni de la punctul de control și doi atacatori. Ministerul rus de Externe a spus, într-o declarație difuzată astăzi, că este consternat de cele întâmplate, și că atacul ar fi fost săvârșit de gruparea ucraineană Sectorul de Dreapta, care ar fi violat un armistițiu de Paște. Faptul este considerat a fi o dovadă că autoritățile ucrainene n-ar dori să-i dezarmeze pe „extremiștii naționaliști”.

Purtătorul de cuvânt al Sectorului de Dreapta, Artem Skoropadsky, a dezmințit că gruparea sa ar fi implicată și a pus atacul pe seama forțelor speciale ruse. „Este o provocare și o blasfemie din partea Rusiei. Blasfemie pentru că a avut loc într-o noapte sfântă pentru creștini”, a spus Skoropadsky.

În cursul zilei de sâmbătă, autoritățile de la Kiev propuseseră armistițiul de Paște, care ar fi oferit mediatorilor internaționali răgaz să încerce să-i convingă pe separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei să depună armele și să elibereze clădirile oficiale ocupate în ultimele săptămâni.

Un acord încheiat vineri la Geneva între Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite prevede desființarea tuturor grupărilor înarmate ilegale din Ucraina. Dar nu există nici un semn până acum că acordul ar fi aplicat.

Sâmbătă, emisarul elvețian Christian Schoenenberger, a cărui țară deține președinția prin rotație a OSCE, le-a spus la Kiev diplomaților din cele patru țări semnatare ale înțelegerii de la Geneva că observatorii au discutat cu mai mulți insurgenți care ocupă clădiri oficiale în orașe din estul Ucrainei.

„Deocamdată, nu există voința politică pentru părăsirea clădirilor ocupate”, a spus mediatorul într-o declarație de presă, adăugând că misiunea observatorilor constă în crearea acestei voințe, în informarea celor care ocupă clădirile oficiale „așa încât să înțeleagă că opțiunea lor cea mai bună este să plece”.

Cu câteva ore înainte de violențele de la Sloviansk, Patriarhul rus Kiril a spus într-un mesaj video de Paște că se roagă pentru oprirea violențelor, pentru reconciliere și pace în Ucraina. Apoi, la slujba învierii la Catedrala Isus Mântuitorul de la Moscova, a spus că Ucraina este una cu Rusia din punct de vedere spiritual și istoric. La slujba la care erau de față președintele rus Vladimir Putin și premierul Dmitri Medvedev, Kiril a mai spus că se roagă Domnului să „oprească uneltirile celor care doresc să distrugă Sfânta Rusie”.


Pe de altă parte, în mesajul adresat credincioșilor la Kiev, Patriarhul Filaret care conduce una din cele trei denominații ortodoxe din Ucraina, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievene, a condamnat „agresiunea” rusească. „Dumnezeu nu poate fi de partea răului, așa că dușmanul poporului ucrainean va fi înfrânt. Doamne, ajută-ne să reînviem Ucraina”, s-a rugat Filaret.

Anul acesta marchează una din rarele coincidențe când Paștele este sărbătorit în aceeași zi și de creștinii ortodocși, și de cei catolici.

La Vatican, Papa Francisc a spus astăzi că se roagă Domnului să „lumineze și inspire inițiativele care promovează pacea în Ucraina așa încât toți cei implicați, cu ajutorul comunității internaționale să depună toate eforturile pentru prevenirea violenței”.

Duminică, ministrul ucrainean de interne în exercițiu, Arsen Avakov, a scris pe Facebook că merge în estul Ucrainei pentru a inspecta trupele Gărzii Naționale și ale forțelor speciale. Avakov n-a spus dacă această călătorie are legătură cu incidentul de la Sloviansk.

Serviciul ucrainean al Europei Libere a relatat că Avakov a făcut apel la foștii membri ai unității de comando a Ministerului de Interne, Berkut, să se alăture forțelor de autoapărare și să opună rezistență agresiunii străine. Avakov dizolvase această unitate folosită împotriva protestatarilor antiguvernamentali de către fostul președinte înlăturat Victor Ianukovici. Apelul ministrului de interne recunoștea că unitățile de autoapărare și Berkut se află astăzi pe baricade diferite. Dar preciza că „mama Ucraină are nevoie de ajutorul vostru (al Berkut) mai mult ca niciodată”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG