Linkuri accesibilitate

Natalia Gherman: Guvernul moldovean așteaptă o reacție foarte clară din partea Rusiei la cererea parlamentarilor de la Tiraspol


Rob Coalson în dialog cu șefa diplomației moldovene.



Într-un interviu acordat corespondentului Europei Libere Rob Coalson, ministrul moldovean de externe a spus că Moldova a luat notă „cu atenție” de remarcile despre regiunea transnistreană făcute de președintele Vladimir Putin în 17 aprilie.

Reamintim că la conferința televizată anuală de întrebări și răspunsuri de la Kremlin, liderul rus a spus că oamenii din regiunea transnistreană „ar trebui să aibă dreptul să-și decidă singuri soarta” .

Putin a făcut aceste remarci la o zi după ce legislativul de la Tiraspol cerut Rusiei și unor organizații internaționale recunoașterea independenței regiunii transnistrene.

În interviul pentru Europa Liberă, Natalia Gherman a cerut tuturor părților să se abțină de la declarații sau acțiuni unilaterale care ar putea îngreuna procesul de pace transnistrean.

Natalia Gherman s-a referit și la recenta solicitare a Parlamentului de la Chișinău de monitorizare timp de patru luni a canalelor media rusești din Republica Moldova.

„Am observat din vara lui 2013 o activitate neobișnuită a presei rusești din Republica Moldova, aceea a promovării unei integrări alternative a Moldovei. Asta în timp ce noi urmărim integrarea europeană ca prioritate absolută în politica interbă și externă.”

„Ne-am găsit în mod neașteptat în condițiile unei imense campanii de informare. Am evaluat resursele, și ni s-a părut că la vremea respectivă ce făceam noi din partea guvernului - explicând elementele și etapele integrării europene și beneficiile acesteia - nu era suficient pentru a contrabalansa mesajul venit din partea rusească, iar asta a fost și un semnal de alarmă.”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG