Linkuri accesibilitate

„Trei moldoveni sunt printre cei mai bogaţi ruşi” (Adevărul)


„Distrugerea Ucrainei a fost experimentată în Republica Moldova” (Ziarul Național).



Trei moldoveni sunt printre cei mai bogaţi ruşi”, titrează cotidianul „Adevărul”. Jurnalistul Ion Preaşca face trimitere la topul Forbes Rusia din acest an al celor mai bogaţi două sute de ruşi. Cel mai sus în topul Forbes Rusia, dintre oamenii de afaceri originari din Republica Moldova, este Boris Minţ, care s-a plasta pe locul 108 cu o avere de un miliard de dolari. Boris Minţ se ocupă de gestionarea a 11 centre de afaceri din Moscova, cu spaţii comerciale cu o suprafaţă totală de 427.000 de metri pătraţi. Minţ este urmat, pe locul 166 de Oleg Leonov, originar din Chişinău, care are o avere de circa 600 de milioane de dolari. Potrivit Forbes, Leonov a câştigat primii bani în perioada studenţiei la Sankt Petersburg, unde vindea piei de reni şi cerbi trimise de părinţii săi aflaţi la muncă în Siberia. Cu o avere de 450 de milioane de dolari, în coada clasamentului, pe locul 197, se află savantul Grigori Roitberg, născut la Soroca. Roitberg, un cunoscut medic-cardiolog, a dezvoltat o afacere în domeniul medicinii la Moscova. Compania sa, Medicina, este al treilea operator pe piaţa serviciilor medicale private din Rusia.

Agenţia de ştiri „IPNface trimitere la un comunicat de presă al Preşedinţiei potrivit căruia preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a adresat joi, 17 aprilie, membrilor Consiliului European o scrisoare prin care exprimă dorinţa intensă a Republicii Moldova de a semna, până la sfârşitul lunii mai, Acordul de Asociere cu UE, inclusiv cel privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Şeful statului a transmis scrisori similare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton.

Formuzal s-a dat cu românii şi unioniştii, renunţând astfel la identitatea sa de găgăuz moldovean care vorbeşte ruseşte”, la această concluzie a ajuns Constantin Tănase în editorialul său publicat în ziarul „Timpul”. Autorul face trimitere la recenta declaraţie a başcanului Găgăuziei care a spus că „în R. Moldova s-au întâlnit trei mari civilizaţii, trei Lumi - română, slavă şi turcă”. „[...] marele fiu al marelui popor găgăuz vorbeşte despre... „civilizaţia română”, nu despre „civilizaţia moldovenească”... Ce s-a întâmplat cu Formuzal, până mai ieri aprig apărător al limbii moldoveneşti şi al naţiunii moldoveneşti!? Acestea nu mai există? S-a dat Formuzal cu românii şi cu unioniştii!?”, se întreabă retoric Constantin Tănase.

Distrugerea Ucrainei a fost experimentată în Republica Moldova”, scrie editorialistul Petru Bogatu în „Ziarul Naţional”. Autorul este de părere că oraşul Comrat „este folosit drept poligon pentru exersarea atacurilor ulterioare asupra Ucrainei. Oricum au suci-o, alipirea Crimeii şi destabilizarea Ucrainei au început în urma referendumului din autonomia găgăuză. Nu-i deloc o simplă coincidenţă la mijloc”, notează Petru Bogatu. Editorialistul crede că la Comrat, ruşii au experimentat ocuparea unui teritoriu fără introducerea masivă a trupelor regulate. „În ciuda invalidării referendumului în instanţă şi a avertismentelor administraţiei centrale, ei au instrumentat cu succes o diversiune separatistă cu un potenţial distructiv enorm. Dacă Moscova ar fi vrut, ar fi alipit Găgăuzia la fel de iute ca şi Crimeea. De Transnistria nici nu mai vorbim”,opinează autorul.

Mariana Raţă scrie în „Ziarul Naţional” că aproape 10 procente din judecătorii din Republica Moldova au scris, în ultima vreme, cereri de demisie. Exodul masiv al magistraţilor se explică printr-o decizie recentă a Parlamentului de a înjumătăţi indemnizaţia unică de concediere a magistraţilor, începând cu vara acestui an, consideră experţii, citaţi de „Ziarul Naţional”. „De posibilitatea de a pleca onorabil din sistem şi încă beneficiind de prime consistente au beneficiat şi mai mulţi judecătorii cu probleme grave de integritate. Numai pentru concedierea acestora, statul a cheltuit câteva milioane de lei”, notează Mariana Raţă.
XS
SM
MD
LG