Linkuri accesibilitate

Salarii bune statul dă, un nou episod


Valentina Buliga: „salariile vor fi stabilite în baza rapoartelor economico-financiare din anul precedent..., salariul va deveni un instrument de stimulare a conducătorilor…”



Mărturisesc că decizia guvernanţilor de a micşora salariile şefilor întreprinderilor de stat m-a mirat foarte mult, stimaţi ascultători. E o decizie neaşteptată, surprinzătoare, căci statul moldovenesc a avut mereu grijă mai cu semă de propriile lui pîrghii. Ce i-a determinat pe guvernanţi să ia această hotărîre? Şi-au dat seama brusc că salariile cu pricina sînt prea umflate sau viforoasa integrare europeană le-a modificat niţel optica?

Aflu acum, de la ministra muncii Valentina Buliga, că „salariile vor fi stabilite în baza rapoartelor economico-financiare din anul precedent, că se va lua în calcul venitul obţinut din vînzări şi alte indicii, că salariul va deveni un instrument de stimulare a conducătorilor…”

Măi să fie! Frumoasă inovaţie. Numai că, de ce e implementată ea atît de tîrziu? Să înţelegem că pînă acum rapoartele financiare şi veniturile nu prea contau? Să înţelegem că un şef oarecare putea să ia 100 de mii de lei pe lună fără să-i pese de randamentul întreprinderii? Dacă e aşa, nici nu prea avem ce să comentăm, căci totul e limpede.

O precizare vreau să fac. Am privit cu multă suspiciune salariile astea grase ale unor şefi de întreprinderi de stat nu pentru că sînt un bolşevic sau un fan al egalităţii totale. M-au nedumerit aceste salarii tocmai pentru că întreprinderile erau de stat, pe cînd salariul gras nu prea depindea de rezultatele muncii. Şi mai e ceva. Fiind vorba de întreprinderi de stat, salariile astea astronomice mi se păreau o risipă de bani publici şi chiar o sfidare a bunului-simţ în mijlocul sărăciei endemice.
Sincer să fiu, nici acum nu prea am înţeles mare lucru. Nu prea înţeleg ce înseamnă că premiile anuale nu pot depăşi „şase salarii de funcţie”. Dar pînă acum cît de mari erau premiile astea? Mai pe înţelesul oamenilor simpli ar fi o formulare de acest fel: „şeful care lua 70 de mii de lei pe lună va primi de acum încolo 50 de mii de lei…” Asta ca tot contribuabilul să-şi dea seama despre ce modificări e vorba…
XS
SM
MD
LG