Linkuri accesibilitate

Igor Corman: „în privinţa conflictului transnistrean putem să căutăm doar o soluţie politică”


La punctul de frontieră cu Ucraina de la Kuciurgan-Pervomaisk
La punctul de frontieră cu Ucraina de la Kuciurgan-Pervomaisk

Președintele Parlamentului, Igor Corman, despre întrevederile la reuniunea CIS de la St. Petersburg.



Spicherul Igor Corman se află la o reuniune a CSI la St. Petersburg, sperând să poarte convorbiri cu președinții celor două camere a Parlamentului rus. Înainte de plecare, Corman a spus la Chișinău că-i va întreba pe Serghei Narîșkin și Valentina Matvienko cum au de gând să răspundă apelului de miercuri al legislativului de la Tiraspol, care decis să ceară Rusiei să recunoască independența regiunii transnistrene.

Într-un interviu pe care ni l-a acordat la scurt timp după întâlnirea cu
Igor Corman
Igor Corman
cei doi demnitari, Igor Corman ne-a spus că a primit de la ei asigurări că optica Federaţiei Ruse asupra modului în care poate fi soluţionat conflictul transnistrean rămâne neschimbată: „Oficial, auzim că nu există o modificare de poziţie. Ambii interlocutori au reiterat că în privinţa conflictului transnistrean putem să căutăm doar o soluţie politică, doar în cadrul negocierilor în acest format 5+2 şi doar respectând integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova.”

Speakerul nu a obţinut totuşi un răspuns exact din partea celor doi despre cum va răspunde Kremlinul cererii parlamentului autoproclamatei republici transnistrene de a-i recunoaşte independenţa. El spune însă că i-a informat despre faptul că Chişinăul condamnă gestul Tiraspolului, ce ar fi urmat unor semne de deschidere manifestate de Chişinău, un exemplu fiind scutirea de accize a unor agenţi economici transnistreni.

În timp ce speakerul se află la Sankt Petersburg, într-o conferinţă la Moscova, preşedintele rus, Vladimir Putin, a vorbit despre nevoia de a ridica ceea ce Rusia consideră a fi „o blocadă” a Tiraspolului şi a spus că populaţia din această regiune trebuie lăsată să-şi decidă singură soarta.

Declaraţia a fost întâmpinată din nou cu îngrijorare la Chişinău, iar speakerul moldovean spune a abordat şi aceste subiecte în discuţiile de la Sankt-petersburg: „Referitor la blocadă, am discutat la Sankt Petersburg. Sunt nişte clişee. De fapt, nu există nici o blocadă, iar asta o confirmă chiar şi datele statistice de la Tiraspol, unde în acest an se înregistrează o creştere cu 50% a volumului schimburilor comerciale, inclusiv cu UE. Am prezentat şi informaţia despre Acordul de Asociere, despre faptul că partea transnistreană a fost invitată la toate negocierile şi că, de fapt, eu au refuzat să implementeze aceste standard la ei. Avem toate argumentele că nu există nici o blocadă.

Igor Corman ne-a mai spus că a mers la Sankt Petersburg pentru că crede în puterea dialogului. Importanţa integrării europene rămâne vitală, dar asta nu trebuie să anuleze eforturile pentru menţinerea unor raporturi estice bune, a subliniat preşedintele parlamentului de la Chişinău în interviul acordat Europei Libere.

Părerile din coaliţia de guvernare privind oportunitatea acestor contacte diplomatice în marginea unei reuniuni CSI sunt împărţite, dar chiar şi grupul parlamentar care le crede lipsite de rost, PLR-ul condus de Ion Hadârcă, pleacă totuşi de la ideea că mai bine să existe orice fel de dialog decât acesta să lipsească cu desăvârşire.
XS
SM
MD
LG