Linkuri accesibilitate

John McCain: „Nu vom permite niciodată ca Rusia şi Vladimir Putin să lipsească poporul din R. Moldova de libertate și dreptul de a-și alege viitorul”


Astăzi la ASEM
Astăzi la ASEM


Senatorul american, John McCain, fost candidat republican la preşedinţia Statelor Unite, s-a aflat astăzi la Chișinău, unde a transmis un mesaj de solidaritate și sprijin pentru integrarea europeană a R. Moldova, pe fundalul crizei ucrainene. Adept al extinderii NATO spre est, McCain a spus că, deşi nu poate prezice o invazie a Rusiei în R. Moldova prin sudul Ucrainei, Occidentul trebuie să ia măsuri pentru a-l împiedica pe Vladimir Putin să „lipsească poporul din Republica Moldova de libertate şi dreptul de a-şi alege viitorul”.

Vorbind în faţa studenţilor, la Academia de Studii Economice din Moldova, senatorul american John McCain a criticat acţiunile Federaţiei Ruse în Ucraina şi a dat asigurări că Statele Unite vor face tot posibilul ca scenariul aplicat în Crimeea să nu se repete şi în partea de est a Republicii Moldova, în regiunea transnistreană:

Senatorii americani adresîndu-se studenților la ASEM
Senatorii americani adresîndu-se studenților la ASEM
„Nu prezic, vă rog să nu mă înţelegeţi greşit, nu prezic că scenariul se va repeta, însă cred că trebuie luat în calcul. Din punctul meu de vedere, Guvernul Republicii Moldova şi cetăţenii moldoveni vor trebui să decidă ce atitudine să ia în faţa unei invazii ruseşti.

Nu vom permite niciodată ca Rusia şi Vladimir Putin să lipsească poporul din Republica Moldova de libertate și dreptul de a-și alege viitorul. Vom
Nu vom permite niciodată ca Rusia şi Vladimir Putin să lipsească poporul din R.Moldova de libertate și dreptul de a-și alege viitorul....
întreprinde orice acțiune putem întreprinde ca această situaţie să nu se întâmple, iar dacă se întâmplă - să fie reparată.

Eu niciodată nu voi renunţa la Crimeea, pentru că Crimeea este parte a Ucrainei, nu a Federaţiei Ruse. Într-o zic, oamenii din Crimeea vor fi liberi, cum sunt liberi şi oamenii din Ţările Baltice, care ani de zile au trăit în spatele Cortinei de fier. Sper să-l convingem pe Vladimir Putin că astfel de acţiuni sunt inacceptabile pentru întreaga lume şi că va plăti un preţ mult prea mare.”

John McCain a dat asigurări că Statele Unite vor sprijini integrarea Republicii Moldova şi a Ucrainei în structurile europene şi o aderare rapidă a Georgiei în NATO. McCain a fost însoţit de alţi trei senatori republicani, reprezentând Comisiile pentru relaţii externe, pentru energie şi resurse naturale din Senatul Statelor Unite.

Senatorul John Barrasso, între altele, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de modul în care preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, utilizează puterea energetică în interese geopolitice:

„El poate, pur şi simplu, poate majora preţul gazelor naturale exportate spre Ucraina cu 44%, poate face acelaşi lucru aici, în R. Moldova, sau oriunde îşi
Ca o ţară să se simtă cu adevărat liberă, ea are nevoie de un acces liber la surse energetice...
doreşte. Însă pentru ca o ţară să se simtă cu adevărat liberă, ea are nevoie de un acces liber la surse energetice şi mai ales, acestea trebuie să aibă un preţ accesibil. Nu este corect ca cineva să controleze şi mai ales să utilizeze puterea energetică ca pe un ciomag cu care să-i pedepsească pe cei care se comportă altfel decât îşi doreşte.”

Studenţii adunaţi la Academia de Studii Economice au avut posibilitatea să adreseze întrebări celor patru senatori, tinerii fiind intresaţi de evoluţiile din regiune, de suportul, inclusiv financiar, oferit de Statele Unite Republicii Moldova în combaterea corupţiei şi chiar le-au cerut sfaturi oficialilor americani cum poate fi mai repede reformată poliţia locală.

După întrevedere am insistat să aflu de la câţiva studenţi care a fost mesajul cheie pe care l-au desprins din răspunsurile senatorilor americani:

- „Republica Moldova este la hotar cu Uniunea Europeană şi, eu aşa cred, eu au venit ca să-şi arate suportul. Într-un fel, dacă ceva se va întâmpla, aveţi suportul nostru. În caz real, cine ştie ce se va întâmpla?”

- „Eu, ca studentă, am înţeles mai bine poziţia Americii faţă de statul nostru, faţă de problema care are acum loc în Crimeea, în Ucraina.”

Europa Liberă: Şi care a fost mesajul principal pe care l-aţi înţeles?

- „SUA încearcă să ajute Moldova, atât pe plan politic, cât şi pe plan economic, însă pe mine mă doare altceva, că noi, ca cetăţeni, nu putem singuri să ne facem ordine la noi în ţară.”

- „Cred că în primul rând ar trebui să lucrăm, noi, tinerii, mult. Deşi observăm în ultimul timp tineri din ce în ce mai activi, totuşi, marea majoritate nu vor să realizeze cât de important e să fie activi, să devină „active citizen” cum s-a spus astăzi, cetăţeni activi, uite asta să devină.”

Vizita senatorilor americani s-a produs exact în ziua când Vladimir Putin şi-a reiterat, într-o apariţie televizată, condiţiile ultimative înaintate autorităţilor de la Kiev privind federalizarea Ucrainei cu titlu de garanţie pentru populaţia din regiunile răsăritene că li se va respecta dreptul de a vorbi limba rusă şi de a-şi păstra identitatea declarată de ruşi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG