Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Jurnal de Chișinău”


Invitata rubricii este Rodica Mahu, redactor-șef la „Jurnal de Chișinău”.

„Mircea V. Ciobanu scrie în editorialul său despre universurile paralele în care ne mişcăm. Astfel, îl cităm pe Mircea V. Ciobanu, „bloggerii din Chişinău sunt mai ataşaţi de internauţii de la Bucureşti, Dublin sau Melbourne, decât de funcţionarii primăriei şi de locatarii blocului în care stau. Parlamentarii mai des se întâlnesc cu colegii lor din alte ţări, decât cu cei care i-au ales. Grijile interne ale cetăţenilor şi activităţile externe, foarte active, ale coaliţiei sunt fenomene din lumi paralele. Alături de noi, două state cu două popoare slave frăţeşti vieţuiesc în dimensiuni paralele, care (deja) nu se mai intersectează. Nu se văd, nu se aud, privesc în direcţii diferite, ca vulturul de pe stema rusească. Ruşii din Ucraina văd una, cei din Rusia – cu totul alta. O discuţie banală din două lumi, ambele rusofone, dar cu diferite coduri lingvistice, devine anecdotă. Cineva telefonează din St. Petersburg la rudele/ prietenii din Odesa: „Am auzit că trăiţi zile îngrozitoare. E cutremurător! Veniţi la noi, vă vom adăposti!” „Despre ce fel de grozăvii vorbiţi?” „Cum? Am auzit că fasciştii au ocupat toată Ucraina!” „A, nu! Deocamdată – doar Crimeea.” Veştile din Rusia sunt (po)veşti din „Ţara Oglinzilor” lui Lewis Carroll, de exemplu, politologul şi istoricul Veaceslav Nikonov (nepotul direct al lui Veaceslav Molotov!) anunţă descoperirea că ruşii sunt de rasă „ariană”. „Teoria” lui este deja citită şi citată în paralel cu Mein Kampf“, scrie editorialistul Mircea V.Ciobanu.

„Securiştii ruşi din Moldova, gata să intervină în Ucraina”, şi-a intitulat articolul Svetlana Corobceanu, care ne informează că, sâmbăta trecută, la Tighina, s-au întrunit peste 50 de persoane din conducerea a 12 organizaţii de pe teritoriul RM, subordonate serviciilor speciale ruseşti, pentru a discuta situaţia în care s-au pomenit confraţii lor în sud-estul Ucrainei. Securitatea statului Republica Moldova depinde decisiv de felul în care vor evolua lucrurile în sud-estul Ucrainei. În cazul în care ne pomenim la gurile Nistrului cu o republică autodeclarată, subordonată Rusiei, riscăm să pierdem Transnistria şi o parte din raioanele noastre de sud. Această opinie o împărtăşesc mai mulţi experţi din domeniul securităţii naţionale. Întrebat cât de activă este, în opinia sa, Federaţia Rusă prin serviciile sale de securitate pe teritoriul Republicii Moldova, Tudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii Naţionale, a declarat că „este mult mai activă decât la ei, la Moscova”. Au agentura de altădată a securităţii moldoveneşti care a trecut de partea lor. Surse de încredere care au solicitat anonimatul au declarat pentru „Jurnal de Chişinău” că, în Republica Moldova există 22 de organizaţii subordonate serviciilor speciale ruseşti, membrii cărora sunt instruiţi pentru a destabiliza situaţia. Potrivit aceloraşi surse, echipe de provocatori sunt pregătite la Bălţi, la Cahul şi, deja, la Comrat.
Nadine Chilianu relatează despre faptul că sindromul „Crimeea” nu afectează comunitatea bulgarilor din R. Moldova. „Ne pronunţăm pentru unitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre”, susţine Fiodor Sabii, liderul bulgarilor moldoveni.
Procurorii CNA au emis mandat de arest pentru doi angajaţi ai Secţiei de evidenţă şi documentare a populaţiei din Comrat, scrie Vadim Vasiliu. Aceştia sunt suspectaţi că ar perfecta cetăţenia Republicii Moldova pentru persoane din alte state. Potrivit unor date preliminare neoficiale, o cetăţenie a Republicii Moldova ar costa până la 5000 de euro. Deocamdată, este vorba despre 7 persoane originare din Federaţia Rusă şi Ucraina, care şi-au perfectat buletine de identitate ale Republicii Moldova. CNA-ul nu exclude că s-ar putea depista mai multe cazuri de acordare ilicită a cetăţeniei şi că aceste cazuri sunt în legătură cu faptul că Republica Moldova a obţinut Regim Liberalizat de Vize cu UE care va intra în vigoare la 28 aprilie. Cu toate acestea, CNA-ul nu este în drept să retragă cetăţenia celor care au dobândit-o, fie şi în mod ilegal.”
XS
SM
MD
LG