Linkuri accesibilitate

Rușii oferă MIG-uri Sofiei


Un avion de luptă MiG-29
Un avion de luptă MiG-29

Rusia propune crearea în Bulgaria a unui centru regional de întreținere de avioane MiG, care aparțin unor țări arabe și europene.



Compania rusă RSK „MiG” și-a făcut publică disponibilitatea nu numai de a continua întreținerea avioanelor militare bulgare MiG-21 și 29, dar și de a vinde Bulgariei avioane mai moderne MiG 29 M2 la prețul de 35 de mln. euro bucata. Aceasta ofertă, se pare face parte din eforturile Moscovei de a-și întări influiența în zona.

În momentul de fața aviația bulgară dispune de avioane MIG-29 și MIG-21 din care numai 15 corespund standardelor NATO. În ultimii ani a fost analizată posibilitatea achiziționării de avioane americane F-16 de mână a două sau Gripen din Suedia. Din motive financiare însă tratativele nu au mers prea departe.

Concernul rusesc a negat informația că problemele apărute cu întreținerea avioanelor MiG-29 se datorează intenției Moscovei de a ține la pământ avioanele bulgare de vânătoare. Rușii sunt dispuși de a-și lua înapoi MiG-urile. În acest caz prețul unui avion nou va scădea de la 35 de 29 de milioane euro. Ei propun crearea în Bulgaria a unui centru regional de întreținere de avioane MiG care aparțin unor țări arabe și europene.

La finele lui martie, ministrul apărării Anghel Naidenov a declarat că Bulgaria trebuie să pună capăt dependenței aviației sale militare de Rusia.

O opinie identică a exprimat, cu căteva zile în urmă, în timpul vizitei secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, și președintele Rosen Plevneliev. El a spus că trebuie diversificate nu numai sursele de gaze naturale ci și cele de echipament militar.

Pînă la iunie guvernul bulgar trebuie să decidă dacă va investi 225 milioane de euro în modernizarea a 12 MiG-29 sau va achiziționa 9 avioane noi. Cea de a doua opțiune va necesita 350 de milioane.

Azi, ministrul apărării a avertizat că în cazul în care zborurile de recunoaștere ale unor avioane rusești dealungul spațiului aerian al țării vor continua, Bulgaria va cere ajutor din partenerii săi. Este vorba, se pare, de posibilă dislocare de avioane militare NATO.
Legat de aceasta analistul Ivo Indjev a constatat – „Rusia a adus NATO în Bulgaria la 10 ani de când Bulgaria a devenit membra Alianței”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG