Linkuri accesibilitate

Robert Walter: „Nici un stat membru al Consiliului Europei nu are dreptul să redeseneze granițele altui stat membru”


Nici un microfon pentru Rusia...
Nici un microfon pentru Rusia...

Un europarlamentar, autor al unui proiect de rezoluție ce a propus excluderea Rusiei din APCE și CO, în dialog cu Iolanda Bădiliță la Strasbourg .



Robert Walter este șeful delegației Marii Britanii, vicepreședinte al APCE și lider al Grupului EDG (European Democrat Grup) din care fac parte si membrii Dumei de Stat din APCE. Politicianul britanic este cel care, după anexarea Crimeei de catre Rusia, si pe fondul tulburărilor din estul Ucrainei, a propus excluderea Rusiei din APCE.

Europa Liberă: Dle Walter, ați făcut o propunere în APCE de a exclude Rusia din Adunarea Parlamentară, ca sancțiune pentru intervenția sa în Ucraina și anexarea Crimeii. Această propunere a cam speriat deputații, care au optat săptămâna trecută pentru sancțiuni nu atât de radicale, dar chiar și așa, ceea ce ați propus Dvs. se poate întâmpla dupa ianuarie 2015. Corect?

Robert Walter: „Corect. Cand deputații ruși iși vor depune documentele pentru acreditare, în ianuarie 2015, vom analiza situația. Dar dacă între timp situația din Ucraina va fi escaladată, vom putea lua această decizie chiar în cadrul sesiunilor din iunie sau octombrie, de anul acesta, nu trebuie să așteptăm ianuarie 2015.”

Europa Liberă: De ce mai crede Occidentul in eficacitatea unor sancțiuni moderate și în dialogul cu Rusia, câtă vreme în trecut acestea nu au funcționat? Am auzit mai mulți deputați membri ai APCE punând astfel problema, și dând ca exemplu războaiele din Cecenia și Georgia, de pildă.

Robert Walter:
„Aveți perfectă dreptate și de aceea eu am propus anularea acreditării delegației Federației Ruse la APCE. Astfel ei ar fi putut înțelege că nu a existat nici un fel de dialog. Nu poate exista dialog cu oameni care nu ascultă. Mi-a fost foarte clar după participarea deputaților ruși in cadrul unei dezbateri despre situația din Ucraina (săptămâna trecuta), că nu au nici un fel de regret și consideră ca toată lumea greșește, și doar ei au dreptate.”
Adunarea Parlamentară a CoE sancționează Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:12 0:00


Europa Liberă: Nu este prea naiv să credem că Rusia se va retrage din Crimeea?

Robert Walter:
„Eu bănuiesc că sancțiunile APCE îi vor determina pe deputații din Duma de stat de la Moscova să se gândească încă o dată la decizia pe care au luat-o cu privire la Crimeea. Trebuie să precizăm că aceste sancțiuni sunt îndreptate în primul rând împotriva parlamentarilor.”

Europa Liberă: Marea Britanie pare să fie foarte categorică în chestiunea anexarii Crimeii. La fel ca țările baltice sau Polonia. Care sunt motivațiile Marii Britanii?
Robert Walter: „Cred că poziția Marii Britanii, mai ales în cadrul Consiliului Europei, este foarte clară: nici un stat membru nu are dreptul să redeseneze granițele altui stat membru. Or, asta este ceea ce a făcut Rusia. Federația Rusă a anexat o parte a Ucrainei. Iar asta este total inacceptabil.”

Europa Liberă: Una dintre consecințele cazului Crimeea este reînvierea unor frustrări post-război sau idei secesioniste. Un deputat maghiar spunea in APCE că Ucraina ar trebui să retrocedeze Transcarpatia Ungariei. Și
alții ar putea avea pretenții teritoriale de la Ucraina. La așa ceva ar trebui să ne așteptăm de acum încolo?

Robert Walter:
„Deputatul la care vă referiți este, probabil, membru al
Frontierele statelor membre ale CoE ar trebui protejate, ca și suveranitatea si integritatea teritorială...
partidului de extrema drepta Jobbik. Eu am o viziune mai moderată. Frontierele statelor membre ale CoE ar trebui protejate, ca și suveranitatea si integritatea teritorială.

Dar dacă ar fi să folosim logica rusească cu privire la Crimeea, de ce nu recunosc ei Kosovo? De ce nu îi recunosc pe secesioniștii din Cecenia? Poziția noastră este foarte simpla: nu credem că un stat membru, mai ales un stat mare, membru al CoE, ar trebui să intimideze un alt stat membru.”

Europa Liberă : Înțeleg ca Federația Rusă se gândește să se retragă din APCE. Care ar fi consecințele unei astfel de decizii?

Robert Walter:
„Dacă se retrag în mod voluntar, este exact ceea ce am propus eu inițial, adică să fie excluși pâna în ianuarie 2015. Dacă pleacă, aceasta va fi o perioadă de reflecție pentru APCE cu privire la atitudinea Rusiei, dar și o perioadă de reflecție pentru membrii Dumei si Consiliului Federației, ale căror vederi sunt inacceptabile pentru noi ceilalti, din statele civilizate ale Europei.”
XS
SM
MD
LG