Linkuri accesibilitate

„Planul ruşilor este să ocupe Ucraina“ (gen.r. Wesley Clark/Adevărul)


APCE „recomandă Moldovei să ratifice Carta limbilor regionale şi limbilor minorităţilor naţionale (Noi.md).



„Adevărul” îl citează pe generalul (r) Wesley Clark, fost Comandant Suprem al Forţelor Aliate NATO, care a declarat între altele pentru această publicaţie că „planul ruşilor este să ocupe Ucraina“, iar anexarea Peninsulei Crimeea este „doar o etapă“. Potrivit dlui Clark, „a doua parte va consta în provocări din partea ruşilor, care trebuie să fie urmate de reacţii ferme din partea liderilor ucraineni. În a doua parte a operaţiunii ne aşteptăm să vedem probleme în Moldova şi Transnistria”.

Editorialistul Dmitri Ciubaşenco scrie în „Panorama” că „aşa-numita integrare europeană este un mit, deoarece nimeni nu intenţionează să primească în UE nici Ucraina, nici Moldova. Politicienii zombificaţi ai guvernărilor din Kiev şi Chişinău pot să se ocupe cât doresc de autotraining - uri în faţa oglinzii, repetând: ”Noi suntem europeni! Noi suntem, europeni! Ni se va da perspectiva integrării… […]”, dar nimeni nici nu intenţionează să primească aceste ţări în UE.”. Potrivit autorului, „în condiţiile prăbuşirii tuturor criteriilor, în Moldova, ca şi în Ucraina, au dat năvală fel de fel de europeni rataţi care nici nu mai sunt luaţi în serios în propriile ţări, dar care şi-au făcut o modă din a-i învăţa pe moldoveni eurointegrarea…”.

Portalul „Noi” relatează, citând unele surse, că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) „recomandă Moldovei să ratifice Carta limbilor regionale şi limbilor minorităţilor naţionale. Această propunere a fost făcută în cadrul sesiunii APCE la recomandarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. În iniţiativa prezentată se menţionează că „în 2011, autorităţile au creat un grup de lucru pentru ratificarea Cartei” şi până în februarie 2012 a pregătit un proiect în acest sens, însă actul normativ nu a fost finalizat pentru a putea fi votat în Parlament, mai menţionează portalul.

„Kommersant.md scrie despre preluarea Partidului Popular Republican de către controversatul om de afaceri Renato Usatîi, care a declarat că „decizia de a conduce un partid a fost una dificilă” şi că „s-a săturat să observe tentativele de „fura cetăţenilor statul şi libertatea”. Businessmanul şi-a explicat venirea în politică prin faptul că „Moldova are nevoie de o „a treia forţă”.
XS
SM
MD
LG