Linkuri accesibilitate

În ajunul vizitei vice-președintelui american Joe Biden la Kiev


La recenta întîlnire cu premierul Poloniei la 18 martie la Varșovia
La recenta întîlnire cu premierul Poloniei la 18 martie la Varșovia

„Vice-presedintele va exprima puternicul sprijin american pentru o Ucraina unita si democratica, care sa ia propriile decizii cu privire la propriul viitor”.



Continua sa se manifeste ingrijorare față de intentiile Rusiei în Ucraina. Despre reactiile administratiei americane relatează corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Casa Alba a anuntat ca vice-presedintele Joseph Biden se va deplasa in Ucraina luna aceasta pentru a exprima sprijin pentru noul guvern de la Kiev pe fondul temerilor ca actiunile violente si de sabotaj ale militantilor pro-Rusia din Estul Ucrainei ar fi sprijinite de Moscova. Biden, care urmeaza sa se afle la Kiev la 22 aprilie, este oficialitatea americana cu functia cea mai inalta care viziteaza Ucraina de la izbucnirea crizei.

Departamentul de Stat a anuntat ca seful diplomatiei americane, John Kerry s-a intretinut telefonic cu omologul sau rus, Sergei Lavrov. Kerry a exprimat ingrijorare in legatura cu faptul ca atacurile militantilor in Estul Ucrainei par a fi fost coordonate si orchestrate intr-o maniera similara cu cele din Crimea, care au fost preludiul ocupatiei. Secretarul de Stat a reiterat ca daca Rusia nu inceteaza actiunile destabilizatoare si nu-si retrage trupele de la frontiera cu Ucraina, consecintele nu se vor lasa asteptate. Sursele americane nu au precizat despre ce consecinte e vorba.

Avertismentul american a fost formulat dupa ce persoane inarmate au ocupat cladiri ale autoritatii locale in Slaviansk, in Estul Ucrainei. La Moscova, Ministerul de Externe a comunicat ca Lavrov i-ar fi spus lui Kerry ca orice actiune militara a autoritatilor ucrainiene in estul tarii va submina eforturile vizind gasirea unei solutii diplomatice si compromite preconizatul dialog pentru obtinerea pacii. Lavrov, citat in comunicat, a aratat ca noile autoritati de la Kiev isi demonstreaza incapacitatea de a-si asuma responsabilitatea pentru viitorul tarii.

John Kerry a vizitat Ucraina in martie pentru a-si exprima sprijinul pentru autoritatile de la Kiev, dupa ce Rusia a preluat controlul in Crimea. Vice-presedintele Biden, unul dintre principalii consilieri ai presedintelui Obama in chestiuni de politica externa a fost pina acum foarte implicat in eforturile diplomatice pentru solutionarea crizei ucrainiene. Vizita sa si intilnirile cu oficialitati guvernamentale si societatea civila sint premergatoare importantelor alegeri prezidentiale din Ucraina de la 25 mai. Alte teme de discutie sint chestiuni de securitate si situatia energetica. „Vice-presedintele va exprima puternicul sprijin american pentru o Ucraina unita si democratica, care sa ia propriile decizii cu privire la propriul viitor” – se arata in comunicatul Casei Albe.
XS
SM
MD
LG