Linkuri accesibilitate

Anders Fogh Rasmussen la Sofia: NATO trebuie să-și întărească prezența militară în zonă


Secretarul generla al NATO a spus că Bulgaria trebuie să-și mărească bugetul militar pînă la 2% din PIB.



Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a discutat la Sofia evoluţiile din regiune si prezenţa militară Rusă la granița cu Ucraina și i-a asigurat pe oficialii bulgari că NATO îi va apăra la nevoie pe membrii Alianţei.

După Praga secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a efectuat o vizită în Bulgaria - țara considerată de unii analiști occidentali drept cea mai apropiată de Rusia dintre toate statele membre ale Uniunii.

O atenție deosebită în cadrul întîlnirii lui Anders Fogh Rasmussen cu președintele Rosen Plevneliev a fost acordată crizei ucrainene.

Secretarul general NATO a avertizat că o intervenție a Rusiei în Ucraina va avea consecințe foarte grave. Un prim pas în direcția rezolvării crizei ar fi retragerea trupelor ruse. Rasmussen a adăugat că în lumina ultimelor evenimente NATO trebuie să-și întărească prezența militară în zona. Este nevoie de a se investi în sistemul comun de apărare.

Plevneliev a declarat că pacea și stabilitatea în Europa sunt puse în aceste zile la grea încercare. „Condamnăm anexiunea Crimeii și tentativele de destabilizare a Ucrainei”, a spus șeful statului. „Politicile din secolul 19 ale marilor puteri care au decis soarta națiunilor trebuie să rămână în secolul 19.”

Bulgaria după el trebuie să-și mărească bugetul militar pînă la 2% din PIB. Trebuie diversificate nu numai resursele de gaze naturale ci și cele de echipament militar.

Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la aderarea țării la Alianța Nord-Atlantică Plevneliev i-a conferit lui Rasmussen cea mai înalta distincție bulgară, ordinul „Stara Planina”.

La întîlnirea cu secretarul general NATO, primul ministru Plamen Oreșearski a declarat că țara este pregătită să contribuie și în viitor la operațiunile Alianței. Bulgaria intenționează să accelereze procesul de modernizare a armatei sale. Premierul și-a exprimat încrederea în rezolvarea, pe cale politică, a crizei ucrainene. Bulgaria va sprijini celelalte țări din zona care doresc să devină membre ale Uniunii europene și NATO.

Ministrul de externe Cristian Vighenin a declarat în urmă întîlnirii cu Rasmussen că linia roșie pentru sancțiunile economice împotrivă Rusiei reprezintă pătrunderea armatei ruse în Estul Ucrainei.

Cîteva zeci de simpatizanți ai partidului ultranaționalist Ataka au protestat în fața președinției împotriva vizitei lui Rasmunssen.

Politigraf

XS
SM
MD
LG