Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul” din Ungheni


Cu redactoarea-șefă Lucia Bacalu...



Grădiniţa din Hârbovăț, raionul Călăraşi, şi-a declarat independenţa. A renunţat la cărbune în favoarea biocombustibilului produs din deşeuri agricole. „Este benefic pentru copii, dar şi pentru mediul ambiant, iar cheltuielile pentru încălzire s-au redus în jumătate”, explică primarul comunei, Gheorghe Grecu.

Este prima instituţie publică din raionul Călăraşi care a trecut la încălzirea pe baza energiei produse din biomasă, iar oficialii speră să fie un exemplu bun şi pentru alte instituţii din raion. De notat că trecerea grădiniţei din Hârbovăţ la încălzirea cu biomasă se datorează unui proiect PNUD, care a venit cu un suport de 800 mii de lei.

Pe urmele lui Grigore Adam. Cu ocazia centenarului lui Grigore Adam, „prozatorul de tranziţie cu o frază pur românească”, aşa cum l-a definit Mihai Cimpoi, reporterii „Expresului” au încercat să afle ce mai aminteşte despre el în satul său de baştină, Bălăneşti, raionul Nisporeni. „Aproape nimic”, a recunoscut primarul Grigore Pârțac. Nu mai există nici bustul său în curtea şcolii, nu funcţionează nici casa-muzeu. Doar biblioteca din Nisporeni a vernisat, cu această ocazie, o expoziţie de carte.

Preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma, a expediat o scrisoare prim-ministrului României, Victor Ponta, prin care vine cu câteva propuneri concrete de colaborare. Propunerile preşedintelui vizează, practic, toate domeniile, începând cu dezvoltarea infrastructurii publice şi terminând cu protecţia mediului. Oficialul unghenean îşi doreşte pentru raion proiecte de dotare cu echipament modern a sistemului de sănătate şi asistență socială; schimburi culturale, organizarea unor evenimente culturale comune; proiecte de dotare cu carte românească a instituțiilor de educație din raion; crearea unor piețe comune de desfacere; schimburi de experienţă în diverse domenii şi multe altele.
XS
SM
MD
LG