Linkuri accesibilitate

Mezel moldovenesc de porc din carne de la germani la ruși


Alla Ceapai, Ion Sula și embargoul rusesc pe produsele de carne de porc din R. Moldova.




Rusia a suspendat din 8 aprilie importul produselor de carne de porc din Republica Moldova. Serviciul Rosselhoznadzor a spus că exportatorii moldoveni ar fi trimis recent în Rusia produse din carne care provenea din Germania. Mai multe țări vest-europene, inclusiv Germania, Danemarca și Olanda, nu pot exporta pe piața rusă din cauza unei interdicții rusești provocate de izbucnirea gripei porcine în Lituania. Anunțul embargoului rusesc pentru Moldova a venit când la Moscova se afla o delegație guvernamentală moldovenească care încerca să explice rușilor incidentul cu produsele germane exportate de Carne-Sudo SRL. Alla Ceapai a discutat la Chișinău cu Ion Sula, care conduce Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Europa Liberă: Ce intenţionaţi să faceţi pentru a evita orice pretext ca Rosselhoznadzor să nu meargă mai departe cu aceste restricţii?

Ion Sula:
„În primul rând trebuie să facem claritate pentru ce ne-au pus restricţii. Restricţiile s-au pus pentru produsele procesate din carne, pentru mezeluri. Ei au motivat că a fost folosită materia primă nu din Republica Moldova. Legal noi nu am încălcat nimic. Dar, până la urmă, importatorul pune condiţiile respective. Rămâne ca noi să ne conformăm condiţiilor lor şi să le putem argumenta că pe viitor vom folosi numai din Republica Moldova materia primă pentru export. Asta şi vom face. Aceasta este poziţia Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.”

Europa Liberă: De fapt vă întrebam dacă, bunăoară, Rosselhoznadzor va merge mai departe impunând restricţii pentru produse din alt tip de carne, decât de cea din porc, ce intenţionaţi să faceţi?

Ion Sula:
„Important să găsim posibilitatea sau clientul, agenţii economici, care să importe din Republica Moldova. Ideea e că noi nu am mai avut exporturi de mezeluri şi este o cantitate foarte mică. Acesta este primul export din Republica Moldova în Federaţia Rusă. Deci, nu am avut experienţa cu alte tipuri de mezeluri să fie exportate în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Aţi menţionat că efectele interdicţiei ar fi minime, la cât s-ar estima totuşi pierderile?

Ion Sula:
„Nu pot să vă spun care este prejudiciul, pot să vă spun doar cantitatea exportată, întrucât noi nu cunoaştem la nivel de preţuri. Deci, au fost exportate 13 tone de mezeluri. Ele vor fi returnate în Republica Moldova. Deja agentul economic va putea expune ce prejudicii a avut.”

Europa Liberă: Din câte am înţeles, Rosselhoznadzor şi Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor şi-au desemnat negociatorii pentru această problemă. De fapt ce urmează să fie negociat?

Ion Sula:
„Este foarte simplu. S-a discutat la Moscova ca să ne gândim să semnăm un protocol, un acord prin care să garantăm că pentru acest tip de produse, mezeluri, va fi folosită exclusiv materie primă din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aţi semnat deja acest acord?

Ion Sula:
„Nu am semnat, pentru că nici nu a venit persoana de la Moscova. deci, o să vină cei de la Moscova şi până pe data de 15 ne propunem să facem acest lucru.”

Europa Liberă: Aţi declarat şi dvs., şi ministrul agriculturii că în acest caz pierdere nu ar fi majore, întrucât e vorba de cantităţi mici exportate, dar care ar putea fi pierderile dacă se impun asemenea restricţii şi la alte produse?

Ion Sula:
„Noi ne asumăm toată responsabilitatea ca să garantăm calitatea produsului care se exportă, conform înţelegerilor internaţionale şi a obligaţiunilor pe care le avem. Toată marfa care se exportă este testată de Centrul republican de diagnostică veterinară. Agenţia îşi asumă această responsabilitate. Noi şi astăzi am avut exporturi de carne crudă în Federaţia Rusă. Deci exportul există, cu excepţia acestui produs din această partidă unde a fost folosită altă materie primă decât cea din Republica Moldova. Nu putem să estimăm acum nici o pierdere, din moment ce se exportă carnea din Republica Moldova. Nu este cazul acum să facem estimările respective.”

Europa Liberă: De fapt, vă întrebam în cazul în care vor exista restricţii la alte produse decât mezelurile şi carnea la cât s-ar estima pierderile?

Ion Sula:
„În cazul când o să existe atunci o să reacţionăm. La moment nu avem premise să existe restricţii în lanţ.”

Europa Liberă: Dar intenţionaţi se întreprindeţi anumite acţiuni mai speciale pentru controlul mai riguros, bunăoară, a fructelor şi legumelor care sunt liderii produselor exportate în Federaţia Rusă?

Ion Sula:
„La moment nu avem exporturi de legume în Federaţia Rusă. Noi ne îndeplinim toate obligaţiunile din acordul pe care îl avem cu Federaţia Rusă.”
XS
SM
MD
LG