Linkuri accesibilitate

„Dacă Rusia nu vrea să adopte valorile europene, nu avem nici un motiv să rămână membră a Consiliului Europei”


Caricatură de Sergei Elkin
Caricatură de Sergei Elkin

Un interviu la Strasbourg cu Michael Aastrup Jensen, vice-presedinte al grupului liberal din APCE.



La Strasbourg, parlamentari din 47 de state europene vor decide joi dimineață, prin vot, suspendarea dreptului de vot al delegației Federației Ruse la APCE până în ianuarie 2015. Aceasta va însemna că, deși Rusia și-a achitat, ca toate celelalte state membre ale organizatiei de la Strasbourg, contribuția de 1% din PIB, ea nu va mai putea beneficia în această perioadă și de avantajele oferite de calitatea de membru. Potrivit moțiunii, pentru revenirea Rusiei la statutul de membru cu drepturi depline, APCE cere Rusiei ca până la începutul anului viitor să returneze Ucrainei peninsula Crimeea și să deescaladeze situația din estul Ucrainei. Într-un interviu acordat Europei Libere, autorul moțiunii, deputatul liberal danez Michael Aastrup Jensen, spune că dacă Rusia nu îndeplinește aceste condiții până la termenul stabilit, statele membre iau în calcul excluderea acestei țări din Consiliul Europei.

Europa Liberă: Dle Jensen, ce a decis marți [8 aprilie 2014] Comitetul de monitorizare al APCE cu privire la sancțiunile împotriva Federației Ruse ?

Michael Aastrup Jensen: „Majoritatea membrilor Comitetului a susținut raportul meu care solicită suspendarea dreptului de vot al delegației ruse. După cum știți, au fost depuse doua propuneri de rezoluție: una a dlui Bob Walter, care practic propune scoaterea Federației Ruse în afara APCE, excluderea acesteia, și o alta care îmi aparține, și unde solicit ca dreptul de vot al deputaților ruși să fie suspendat pe parcursul întregului an 2014, urmând ca la începutul anului viitor, în sesiunea din ianuarie 2015, să analizam ce acțiuni ar urma să mai luăm. Comitetul de monitorizare a optat, așadar, pentru această variantă. Textul moțiunii este o combinație a celor doua propuneri, însă au fost păstrate concluziile din propunerea mea.”

Europa Liberă: Ca urmare, joi ramâne să vedem dacă majoritatea membrilor APCE va vota în favoarea suspendării dreptului de vot al deputaților ruși. Pe ce grupuri politice va bazați?

Michael Aastrup Jensen:
„Așa este. Am sentimentul că va fi susținută și in plen de majoritatea deputaților. Grupul liberal (ALDE), cel al conservatorilor (PPE), dar și o parte a socialiștilo. Ca urmare, cred că moțiunea va trece prin votul majorității deputaților, in plen, joi dimineață.“

Europa Liberă: Ce așteaptă APCE de la Federația Rusă până în ianuarie 2015? Ce ar trebui Moscova să întreprindă pentru ca deputații ruși să își recapete dreptul de a vota in APCE, din ianuarie 2015 ?

Michael Aastrup Jensen:
„Ce încercăm noi să spunem acum este că Federația Rusă a încălcat o linie roșie. Și-a încordat mușchii militari împotriva unei Ucraine neînarmate și a anexat o parte a acestei țări la Federația Rusă. Asta este ce s-a întâmplat.

Ca urmare așteptăm ca Federația Rusă să retraga trupele de la granița de est a Ucrainei și să anuleze anexarea Crimeei. Dacă aceste lucruri nu se întâmplă până în ianuarie 2015, atunci, din ce înțeleg de la colegii mei, APCE va merge mai departe cu sancțiunile, și se va lua în considerare posibilitatea eliminarii Rusiei din APCE. Dacă Rusia nu se angajează intr-un dialog diplomatic, nu vedem de ce ar mai trebui ca Rusia să facă parte din Adunarea Parlamentară.”

Europa Liberă: Dar Dle Jensen, în timp ce noi vorbim, Crimeea este deja pe drumul ei catre Federația Rusă. Tot mai mulți ucraineni renunță la pașapoarte ucrainiene și primesc pașapoarte rusești. Cât de realistă este solicitarea APCE ca Rusia să returneze Crimeea Ucrainei?

Michael Aastrup Jensen:
„Acesta este singurul lucru pe care il putem solicita, căci Ucraina, ca și Rusia, este membra a APCE si CoE. Iar noi avem datoria de a respecta standardele europene si a statului de drept. Or, potrivit acestor standarde, nu este permis ca o țară să intre pe teritoriul alteia și să desprindă pur si simplu o bucată pe care o sa o anexeze. O astfel de acțiune este atât de ne-europeana, dacă pot spune asta, încît acesta este singurul răspuns pe care il putem avea la o astfel de acțiune. Dacă Rusia nu se retrage și nu se abține si de la noi escaladări, va trebui să adoptăm și alte sancțiuni. Se pare că acesta este singurul limbaj pe care îl înțelege Dl Putin.”

Europa Liberă : Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a mai suspendat in 2000 si 2008 dreptul de vot al delegației ruse, drept sancțiuni pentru războaiele din Cecenia si Georgia. Cu toate acestea Rusia nu pare să își fi schimbat modul de a face politică externă, în orice caz, nu cu fostele republici sovietice. Chiar așteptați schimbari de această dată?

Michael Aastrup Jensen:
„Nu sunt naiv. Văd ce spun colegii mei ruși din APCE. Ei spun că aceste sancțiuni sunt OK, că vor reveni în 2015, iar această abordare mă îngrijorează. Mă tem că Rusia nu înțelege acest semnal pe care îl dăm, și dacă nu îl înțelege, poate ar trebui să avem o discuție foarte serioasă pentru a ne întreba dacă Rusia este cu adevărat o țară europeană, dacă are aceleași valori europene ca noi. Pentru că, dacă Rusia nu vrea să adopte valorile europene, atunci nu avem nici un motiv pentru ca Rusia să rămână membră a Consiliului Europei.”

Europa Liberă: Sunt convinsă că sunteți la curent cu îngrijorarile țărilor baltice sau cu cele ele Moldovei, unde ce s-a întâmplat in Crimeea a dat curaj celor din regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria.

Michael Aastrup Jensen:
„Sunt conștient de situația din regiunea separatistă Transnistria, de cea din țările baltice si Georgia. Discutând cu colegi din Letonia am înțeles cât de serioase sunt îngrijorările acestor țări și faptul că singurul lucru care oprește Rusia să trimită „pacificatori” pentru „protejarea etnicilor ruși” este faptul că aceste țări sunt membre NATO.

Cred că următorul punct fierbinte va fi Transnistria, care a solicitat deja in mod oficial să fie membră a Federatiei Ruse. Și dacă Duma de Stat din Rusia voteză favorabil, iar guvernul de la Moscova la fel, atunci Transnistria poate deveni membru al Federației Ruse, fapt care va escalada în mod extrem situația. Ca urmare cred că UE si COE trebuie sa se alieze și să spună răspicat că o astfel de escaladare nu este acceptabila. Altfel, știți vorba aceea „sky is the limit”. Singura limită pentru încercările Rusiei va fi…cerul.”
XS
SM
MD
LG