Linkuri accesibilitate

Profesorii cer salarii mai mari


Protestul profesorilor din faţa Guvernului
Protestul profesorilor din faţa Guvernului

„Dacă dascălul ridică un salariu bun, în faţa lui este doar cartea, elevul şi școala, dar nu grijile cotidiene”


Sute de profesori au protestat astăzi în faţa Guvernului, cerând majorarea salariilor cu 50 la sută şi crearea unei comisii guvernamentale care să analizeze doleanțele cadrelor didactice. Au primit în schimb promisiunea premierului că guvernul va căuta o soluţie de compromis, adică o soluţie finanțabilă.


Dascălii şi educatorii care au venit să protesteze spun că majorarea salariilor nu mai poate fi amânată, întrucât plățile actuale nu acoperă necesitățile personale ale profesorilor, nemaivorbind de cheltuielile pentru creşterea profesională. Ludmila Cebanu, profesoară de istorie spune că la o asemenea remunerare, cerințele care se pun în faţa profesorului nu pot fi onorate pe deplin şi suferă implicit şi calitatea studiilor pe care le primesc elevii:

„Eu sunt aici pentru un statut social al profesorului, de fapt. Profesorul are nevoie să ajungă la un nivel de performanță, are nevoie de cursuri de perfecționare, are nevoie de literatură, are nevoie de timp care să îl acorde pentru sine dar nu făcând ore adăugătoare sau alergând de la un serviciu la altul.”

Pe lângă creşterea salariilor profesorilor demersul formulat de sindicaliști include şi adoptarea unei hotărâri pentru acordarea unor facilităţi sociale tinerilor specialişti şi majorarea adaosului la salariu pentru deținătorii de grade științifice. Profesorul Iurie Roşca din Bălţi recunoaște că motivația financiară este esențială pentru un cadru didactic, deoarece dacă acesta ridică un salariu bun, în faţa lui este doar cartea, elevul şi școala, dar nu grijile cotidiene:

„Fără un salariu, un profesor nu poate lucra. Estre cea mai mare cerință pe care o cerem noi acum, un salariu decent. Ca profesor, pentru 18 ore, eu am 2100 de lei. Întreține familia un bărbat? Este imposibil. Trebuie să ai mai mult de 18 ore, să fii angajat la un salariu jumătate ca să poţi să câștigi ceva.”

Stau de vorbă şi cu Dora Răilean, profesoară din Costeşti. Deşi a ajuns la vârsta de pensionare ea continuă să muncească. În opinia ei, cei care stau în faţa elevilor şi îi învață carte, sunt nedreptățiți de autorități:

„Profesorul e ca un rob. Dacă el ca sclavul trăiește, numai nu întinde mâna, el ce o să educe? Ce o să educe, un sclav? S-ar întoarce măcar cu faţa la noi, măcar cât de cât. Că nu am văzut, câți profesori au palate cum au demnitarii noştri, câți profesori au mașini de lux, câți profesori au apartamente în centru cu un preţ redus. Eu, de pildă, mi-i ruşine, am lucrat o viață.”

În timp ce profesorii îşi exprimau nemulțumirile, mai mulţi membri ai sindicatului s-au întâlni cu reprezentanți ai guvernului şi cu şeful executivului. După negocieri premierul Iurie Leancă a spus că urmează să fie găsită o soluţie rezonabilă pentru că orice angajament trebuie să fie acoperit de resurse financiare:

„Le-am propus colegilor din sindicate să continuăm negocierile. Pe perioada negocierilor să se ia un fel de moratoriu, profesorii fiind aproape de finalizarea anului şcolar să se axeze plenar pe ceea ce contează cel mai mult acum. Noi vom veni cu formule care în primul rând pot schimba în bine situaţia pedagogilor, educatoarelor, bibliotecarelor, şi în al doilea rând să fie susţinută de resursele pe care le avem momentan şi pe care le putem identifica suplimentare.”

Premierul a mai spus că le-a propus sindicaliştilor ca în termen de o lună să negocieze propunerilor lor, să evalueze acumulările la buget după care să se decidă nivelul de majorare a salariilor. O nouă discuţie cu reprezentanţi ai cabinetului de miniştri este programată pentru vineri. Membrii Sindicatului au anunţat că deocamdată protestele vor înceta, dar dacă revendicările profesorilor nu vor fi luate în calcul, ar putea fi declanşată o grevă cu întreruperea procesului de studii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG