Linkuri accesibilitate

Conciliabule în vederea unor negocieri internaționale asupra situației din Ucraina


La Harkov
La Harkov

Serghei Lavrov: noua lege fundamentală a Ucrainei va trebui să reflecte și interesele rusofonilor, care trebuie cooptați și la eventualul proces de negocieri cu participarea europenilor, Statelor Unite, Rusiei și a „taberelor” din Ucraina.



Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a respins astăzi avertismentele americane la adresa politicii Kremlinului față de Ucraina și a cerut autorităților de la Kiev să prezinte o ciornă a noii Constituții ucrainene înaintea oricăror discuții internaționale pentru rezolvarea crizei.

Reacționând la declarațiile Casei Albe despre posibila prezență în orașele din estul Ucrainei a unor demonstranți-provocatori plătiți dinafară, Lavrov a părut să sugereze astăzi că Statele Unite sunt cele care au finanțat proteste violente, anume cele de la Kiev.

Vorbind la Moscova, în compania ministrului de externe din Angola, Lavrov a spus că noua lege fundamentală a Ucrainei va trebui să reflecte interesele rusofonilor din acea țară, care trebuie cooptați și la eventualul proces de negocieri cu participarea europenilor, Statelor Unite, Rusiei și a „taberelor” din Ucraina.

Șeful diplomației ruse a mai spus că la negocieri ar putea fi invitații și câțiva dintre candidații la alegerile prezidențiale din Ucraina, din partidele politice cele mai importante și din regiuni.

Lavrov a mai spus că a discutat despre asemenea negocieri cu secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, și cu ministrul de externe din Germania, Frank-Walter Steinmeier.

Tot astăzi secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat Rusia că dacă va interveni militar în estul Ucrainei va face „o greșeală istorică” cu „consecințe grave” pentru relația dintre Alianța Nord-Atlantică și Moscova și care „va izola și mai mult Rusia pe plan internațional”. Vorbind la o conferință la Paris, Rasmussen a cerut Rusiei să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina.
Anders Fogh Rasmussen avertizează Rusia să nu facă 'o greșeală istorică' în Ukraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Declarația vine după ce Rusia a cerut astăzi Ucrainei să nu folosească forța împotriva demonstranților pro-ruși care au ocupat clădirile administrației regionale din mai multe orașe din estul Ucrainei, avertizând Kievul că o intervenție dură riscă să arunce țara în „război civil”.

Ministrul de externe ucrainean Arsen Avakov a spus că o operație antiteroristă la Harkov a scos din clădirea ocupată protestatarii pro-ruși și că 70 de „separatiști” au fost arestați.

Dar la Donețk, orașul industrial cu peste un milion de locuitori, clădirea administrației regionale era și astăzi sub controlul activiștilor pro-ruși, cu steagul rusesc arborat și cu intrarea blocată de baricade din pneuri și sârmă ghimpată.

La Kiev, Parlamentul Ucrainei avea astăzi pe agendă o lege care să interzică formațiunile separatiste și teroriste. În legislativul ucrainean a avut loc o încăierare după ce un deputat comunist a spus că naționaliștii au făcut jocul Rusiei prin tacticile „extreme” din timpul protestelor. Doi deputați din partidul de extremă-dreapta„”Svoboda” l-au înșfăcat pe vorbitorul comunist, la tribună, iar ulterior deputații din cele două partide și alții s-au încăierat. Comunistul Petro Șimonenko vorbise despre evenimentele de la Donețk, Harkov și alte orașe din est, de la sfârșitul săptămânii, când manifestanții pro-ruși au ocupat clădiri oficiale, atrăgând atenția că așa au făcut mai devreme și demonstranții pro-europeni de pe Maidan.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG