Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Rusia îşi doreşte federalizarea Ucrainei şi a Moldovei”


Igor Boţan
Igor Boţan

Despre ultimele evoluții din Ucraina unde forțele pro ruse au pus stăpânire pe clădiri ale serviciilor de informaţii şi ale administrațiilor regionale din estul ţării.


Există vreo deosebire între contestarea puterii de la Kiev de către activiștii pro ruşi din orașele estice ale Ucrainei şi contestarea tinerilor de pe EuroMaidan? - l-a întrebat Vasile Botnaru pe analistul politic de la Chişinău, Igor Boţan, directorul asociației pentru democrație participativa ADEPT.

Europa Liberă: La Doneţk, Lugansk, Harkov, se întâmplă contestarea contestatarilor. Puterea, declarată nelegitimă de către Kremlin, este contestată violent de către cei care nu o recunosc, în regiunile ucrainene. Aceasta, dacă ne prefacem că nu ştim despre desantul rusesc din Oriol, care a ajuns la Doneţk şi a confundat teatrul cu primăria. Există o diferenţă între contestarea revoluţionară a lui Ianukovici şi contestarea noii puteri de la Kiev?

Igor Boţan: „Există o diferenţă foarte mare între ceea ce s-a întâmplat pe Maidan şi reacţia de răspuns anti-Maidan, dacă putem spune aşa, în estul Ucrainei. Ştim că Federaţia Rusă susţine aceste mişcări separatiste şi are câteva scenarii care sunt puse pe rol. Federaţia Rusă, care din 2005, după summit-ul de la Bratislava dintre Bush şi Putin, şi-a pus drept scop să cultive aşa-zisa societate civilă prorusească, finanţată din Federaţia Rusă, iată că, este pusă în joc. Plus la toate acestea, se adaugă şi strategia care a fost pusă pe rol, încă din 2004, referitoare la conflictele îngheţate, care, la momentul potrivit, vor fi dezgheţate, aşa cum îi va convine Federaţiei Ruse şi în folosul acesteia. Vedem că toate aceste lucruri, planificate în 2004-2005, acum sunt realizate. Pentru aceasta este nevoie doar de pretexte.”

Europa Liberă: În cazul lui Ianukovici s-a văzut ce a adunat el la Mejighiria, s-a văzut franzela de aur, s-a văzut nedreptatea pe care Ianukovici i-a făcut-o oponenţilor. În cazul Doneţkului sau chiar a Crimeii, ce dovezi sunt că noile autorităţi, de bună seamă, discriminează ruşii, în Crimeea în Doneţk? Ce dovezi ar fi, dacă s-ar examina pe bune?

Igor Boţan: „Nu există absolut niciun fel de dovezi. Există un pretext că puterea de la Kiev este ilegitimă şi procesul de organizare a alegerilor este, de asemenea, unul ilegitim, din cauza că există un preşedinte, care sub presiunea, chipurile, a ameninţărilor a părăsit Ucraina şi îşi revendică cumva revenirea la putere.”

Europa Liberă: Deci este logica anunţată de Putin, atunci când a spus: nu trebuie să aşteptăm victimele de la Kosovo, trebuie să luăm noi cu prăjina înainte, să îngrădim teritoriul?

Igor Boţan: „Sigur. Mai mult decât atât, Federaţia Rusă şi-a desemnat o strategie că, în spaţiul CSI, lucru declarat anterior, zona respectivă este de interese deosebite, de interese exclusive ale Federaţiei Ruse. Şi cred că mesajul lui Putin pentru liderii occidentali este următorul: în ceea ce priveşte spaţiul CSI, noi vom proceda aşa cum găsim de cuviinţă, pentru că aici există cetăţeni cu mentalitate post-sovietică, care doresc intervenţia în forţă a Federaţiei Ruse.”
Europa Liberă: Şi deja cu paşapoarte în Crimeea... Saakaşvili a pronosticat o intervenţie paramilitară, dacă nu chiar militară, în patruzeci şi opt de ore. Dumneavoastră ce perspective vedeţi la Lungansk, Doneţk şi Harkov?

Igor Boţan: „Eu cred că strategia Federaţiei Ruse este evidentă. Destabilizarea întregii Ucraine, neadmiterea desfăşurării alegerilor prezidenţiale, ca primul pas spre legitimizarea întregii puteri în Ucraina şi forţarea Ucrainei de a adopta formula federativă, astfel încât să poată fi dispersat centrul deciziilor. Şi cred că această strategie va fi, pas cu pas, implementată de Federaţia Rusă. Există pericole enorme pentru puterea din Ucraina, dacă intervenţia în forţă a Ucrainei pentru stabilizarea situaţiei va fi declarată război împotriva propriului popor, aşa cum a fost în Republica Moldova, atunci când trupele de poliţie, de carabinieri au încercat să depăşească conflictul generat de faimosul combatant [Iuri] Kostenko, în Bender.”

Europa Liberă: Adică, dacă Kievul va riposta, el va cădea în capcana transnistreană?

Igor Boţan: „Da. Imediat va cădea în capcana transnistreană. Şi cei care au concentrat forţele militare ruseşti, în zona de treizeci de kilometri la hotarul de est al Ucrainei, imediat, probabil, vor interveni şi vor declara că Ucraina a început războiul civil împotriva propriului popor.”

Europa Liberă: În Transnistria, la ce ne putem aştepta? Unii spun că Moscovei nu-i arde acum de Transnistria, are lucruri mai importante de rezolvat. Alţii spun, dimpotrivă, Moscova, Kremlinul ar avea nevoie de acest focar de instabilitate în coastele Kievului. Cum credeţi, ce pericole pentru Republica Moldova prezintă o astfel de evoluţie?

Igor Boţan: „Transnistria acum nu este prioritate pentru Federaţia Rusă. Transnistria, în acest joc de domino, ne referim la efectul domino, este o piesă mai departe decât sudul şi estul Ucrainei. De aceea, Rusia sigur că va insista ca cei din Transnistria, forţele politice din Republica Moldova chiar, care declară deschis că vor nu să pară, ci să fie mâna Moscovei, în Republica Moldova, toate aceste forţe vor fi activizate, se vor activiza, pentru a menţine situaţia destabilizată, astfel încât, în momentul oportun, să ofere pretexte pentru anumite acţiuni, în interesul Federaţiei Ruse. Aici deja lucrurile sunt cât se poate de clare. Şi în privinţa Republicii Moldova, Federaţia Rusă sigur că, cel mai probabil, are şi varianta „B”, legată de alegerile parlamentare, din toamna acestui an. Mai există etape intermediare, legate de semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, când forţele respective din Republica Moldova, probabil, se vor manifesta pentru a oferi noi şi noi pretexte. Ştiind, de fapt, că Federaţia Rusă îşi doreşte federalizarea Ucrainei şi a Republicii Moldova, ca variantă intermediară, în procesul de afiliere a acestor teritorii, cred că ar fi logic ca o mişcare federalistă să înceapă a se manifesta aici.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG