Linkuri accesibilitate

Ce ştiu găgăuzii despre România şi de ce preferă Rusia (ziare.com)


Ungaria – o oglindă pentru România (Evenimentul zilei)


Scriitorul gagauz Serghei Uzun acorda un interviu pe site-ul ziare.com, in care explica reticențele co-etnicilor sai față de România și motivele preferinței pentru Rusia. România de azi este automat asociată cu amintirea perioadei interbelice, când acestei populații turcice de religie creștină i s-a interzis să-și țină slujbele în limba găgăuză. Au impus acest lucru autoritățile de atunci ale României Mari și clerul ortodox. Dar preferința pentru Rusia vine din cu totul altceva. În fond, și sovieticii le-au impus limba lor, pe care azi găgăuzii o vorbesc chiar în mai mare măsură decât propria limbă maternă. În schimb, nu uita ca sovieticii le-au construit drumuri, spitale, școli și întreprinderi, ca în perioada aceea aveau cu toții de lucru, în timp ce acum sunt siliți să plece la muncă în străinătate. Unde? Firește că în Rusia, a cărei limbă o vorbesc, arată Serghei Uzun.

În ediția de weekend a cotidianului Evenimentul zilei, Florian Bichir își dezvoltă opinia despre relația lui Victor Ponta cu așa-zisii baroni de partid, respectiv liderii consiliilor județene și, în general, bogații Partidului Social-Democrat. Jurnalistul crede că Ponta nu are, de fapt, nevoie de baroni. Asista aproape pasiv la arestare alor pe banda rulanta si s-ar lipsi bucuros de ei, pentru ca stie ca sunt un balast de imagine care il ingreuneaza pe drumul spre functia de sef al statului. Mai știe, de asemenea, că rolul lor în aducerea oamenilor la vot nu mai e nici pe departe așa de mare. Sociologii il situează la circa 10-15% din voturile exprimate pentru PSD. Ponta, mai arata Bichir, ar vrea să atragă electorat nou, electorat tânăr, care în mod clar ar dori un partid socialist de tip european, deloc nostalgic după comunism. Articolul din Evenimentul zilei nu spune însă și cum va ieși premierul din clinciul în care se găsește.

În România, corupția a ajuns la un asemenea nivel, încât nu există decât o singură soluție: cea georgiană, arata Laurențiu Ciocăzanu într-un comentariu postat pe site-ul reportervirtual. Georgia, reamintește jurnalistul, a desființat pur și simplu poliția coruptă și a adus polițiști fără trecut autohton, formați în Uniunea Europeană.

Situația politică din România primește o oglindă interesantă, în care se poate privi, nu fără îngrijorare. Este vorba despre Ungaria vecină, descrisă de jurnalistul Nagy Gabor, senior editor specializat în politică externă la un cunoscut saptamanal din Budapesta. Un interviu acordat, la Evenimentul zilei, lui Paul CIocoiu. Dupa cum se stie, partidul condus de actualul premier Viktor Orban a obtinut cel mai mare numar de voturi la alegerile parlamentare de duminica, 41% - o victorie care ii va permite probabil un al treilea mandat ca prim ministru, cu o majoritate asigurata solid in Parlament. Nagy Gabor atrage atentia ca, intr-adevar, 41% dintre alegatori doresc ca Orban sa ramana, dar 49% l-ar dori plecat de la putere. Numai ca aceste 49 de procente sunt divizate intre mai multe formatiuni, intre care unele sunt sateliti ai FIDESZ. Ca si in Romania, partidul aflat la putere nici macar nu are un pogram politic, a dus o campanie lipsita de orice fel de idei. Viktor Orban s-a multumit sa ia, la momentul potrivit, o masura populista, reducerea preturilor la utilitati, si asta a fost de ajuns, adaugat insa la memoria inca vie a esecului guvernarii socialist-liberale din perioada 2002-2009.
XS
SM
MD
LG