Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: „Economia din stânga Nistrului nu suferă niciun fel de blocadă…”


La granița ucraineană, în apropiere de Odesa
La granița ucraineană, în apropiere de Odesa

Vicepremierul pentru reintegrare despre decizia Tiraspolului de a suspenda următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, în dialog cu Valentina Ursu.


La întrevederea de astăzi între negociatoarea Tiraspolului, Nina Ştanski şi vicepremierul moldovean Eugen Carpov, Tiraspolul a cerut amânarea rundei de negocieri în formatul 5 plus 2, care era planificată pentru 10 şi 11 aprilie la Viena. Partea transnistreană a motivat nevoia amânării discuțiilor prin faptul că Parlamentul de la Chișinău nu a adoptat încă legea privind excluderea unor taxe pentru companiile din stânga Nistrului. Relatează Valentina Ursu.

Europa Liberă: Domnule vicepremier, ați avut astăzi o întrevedere cu Nina Ștanski. Din câte înțeleg, Tiraspolul a solicitat amânarea rundei de negocieri în formatul „5+2”, preconizată pentru finele acestei săptămâni. Au avut argumente suficiente ca să ajungă la acest refuz?

Eugen Carpov: „Eu cred mai mult că au folosit un argument formal care a fost legat de discuțiile în Parlament referitor la legea care prevede scutirea companiilor transnistrene de anumite taxe și impozite. Dar este evident că blocarea discuțiilor în formatul „5+2” nu are nicio legătură cu activitatea Parlamentului sau a guvernului. Mecanismul „5+2” este format pentru negocieri, în vederea soluționării conflictului transnistrean. Și noi ne menținem poziția că doar prin negocieri, prin discuții, prin utilizarea tuturor mecanismelor, pe care le avem la dispoziție, putem să ajungem la un compromis. Spre regret, decizia anunțată astăzi de către Tiraspol de neparticipare la următoarea rundă și amânarea acesteia, pentru o altă perioadă, demonstrează că, la Tiraspol, există alte interese.”

Europa Liberă: Deci runda de negocieri în formatul „5+2” nu va avea loc, pe 10 și 11 aprilie, la Viena?
Eugen Carpov
Eugen Carpov
Eugen Carpov: „Nu va avea loc. Și urmează să fie identificată o altă perioadă, probabil, pe parcursul lunii mai.”

Europa Liberă: O altă întrevedere a negociatorilor-șefi din partea Chișinăului și Tiraspolului ar trebui să aibă loc peste o săptămână. De ce trebuie să vă mai întâlniți?

Eugen Carpov: „Noi, de fapt, astăzi ne-am concentrat pe problema utilizării pământurilor din raionul Dubăsari de către fermierii moldoveni. Și am convenit ca, pe parcursul săptămânii curente, grupurile de lucru să elaboreze idei și propuneri privind modernizarea, îmbunătățirea mecanismului din 2006 care reglementa utilizarea acestor pământuri, astfel ca, vineri, să se întâlnească oficial la Chișinău grupurile de lucru pentru economie, să facă schimb de opinii și, lunea viitoare, pe data de 14, să avem o următoare rundă în formatul Chișinău-Tiraspol, la nivelul negociatorilor politici.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a avut, astăzi, o adresare în fața locuitorilor din stânga Nistrului și a vorbit, iarăși, despre politica blocadelor care, spune el, este una sensibilă, de la care au de suferit atât cetățenii moldoveni, cât și cei ucraineni care locuiesc pe teritoriul din stânga Nistrului. Și s-a adresat chiar țărilor garant să solicite deblocarea economică a regiunii transnistrene. Există această blocadă?

Eugen Carpov: „Nu există această blocadă. Și vreau să vă spun că suficiente argumente au fost aduse, în cadrul ultimei noastre întâlniri cu doamna Ștanski, cu participarea reprezentanților în formatul „5+2”. Atât Chișinăul, cât și reprezentantul Ucrainei, ambasadorul Pirojkov, au adus cifre, statistici, preluate inclusiv din diferite surse din stânga Nistrului, care au demonstrat foarte elocvent că economia din stânga Nistrului nu suferă niciun fel de blocadă. Ba din contra, pe parcursul lunilor ianuarie-februarie, exporturile din regiunea transnistreană au crescut cu 48,2 la sută. Ca să vă daţi seama, dintre care circa 40 la sută sunt exporturi în statele Uniunii Europene, 35 la sută sunt exporturi pe malul drept şi doar 13 la sută export în Federaţia Rusă, şi restul în alte regiuni. Cum putem vorbi despre o blocadă, în special, pe vectorul vestic al economiei din stânga Nistrului, atunci când practic 80 la sută din tot ce produce regiunea transnistreană este exportat în spaţiul respectiv?! Cu atât mai mult, nu există niciun fel de blocadă a liberei circulaţii. Blocada se produce, de fapt, din partea celor din regiunea transnistreană. Pentru că cetăţeni moldoveni, locuitori din dreapta Nistrului, nu pot intra liber în regiunea transnistreană. Pe când, cei din regiunea transnistreană circulă liber, în orice colţ al lumii, dacă au actele de călătorie în regulă.”

Europa Liberă: Şi acum puteţi da asigurări pentru fermierii din aceste localităţi că nu vor avea probleme, pe viitor?

Eugen Carpov: „Nu putem să dăm asemenea asigurări. Vreau să vă spun că reprezentanţi ai fermierilor, împreună cu preşedintele raionului Dubăsari, au fost participanţi la şedinţa de astăzi, dânşii au fost martori la poziţiile pe care le-au expus atât reprezentanţii Chişinăului, cât şi cei de la Tiraspol. Spre regret, regiunea transnistreană promovează nişte puncte de vedere care, la momentul actual, nu pot fi acceptate de către autorităţile moldoveneşti, din motivul că ele vizează anumite subiecte politice sau juridice care ţin de complexul general sau politic al reglementării conflictului transnistrean. Şi aici mă refer la dreptul de proprietate asupra pământurilor respective. Până în prezent, nu există niciun document care ar stipula că administraţia locală din regiunea transnistreană este proprietarul acestor pământuri. Ba din contra, actele pe care le avem, convenite anterior, împreună cu cei de la Tiraspol, denotă că există proprietari pe malul drept ai pământurilor din stânga Nistrului. Deci există persoane care au titluri de proprietate pe anumite loturi de pământ. Şi faptul acesta este consacrat în mecanismul din 2006. Astfel, acum, propunerea celor de la Tiraspol este ca să fie semnate anumite contracte de arendă cu administraţia raionului Dubăsari din regiunea transnistreană. Evident, să semneze contracte de arendă poate doar un proprietar și Chişinăul nu va accepta ca asemenea contracte să fie semnate şi să fie recunoscute legale. Aceasta va veni în contradicţie cu drepturile proprietarilor asupra acestor pământuri care există, la ora, actuală, pe malul drept.”
XS
SM
MD
LG