Linkuri accesibilitate

Ungaria: Fidesz o majoritate de două-treimi la limită


Premierul Viktor Orban
Premierul Viktor Orban

Pentru partidul Fidesz și aliații lui creștin-democrați au votat, potrivit rezultatelor preliminare, aproximativ 44,5 la sută din alegători.



În Ungaria, partidul de centru dreapta Fidesz al premierului Viktor Orban a câștigat un nou mandat de patru ani la alegerile parlamentare de duminică. Iar partidul de extremă dreapta Jobbik și-a consolidat poziția, devenind cel mai puternic asemenea partid din Uniunea Europeană. Alexandru Eftode prezintă în rezumat câteva analize post-electorale ale agențiilor Reuters și AP.

Ungurii i-au oferit încă patru ani la putere îndărătnicului lor premier de centru dreapta, Viktor Orban. Pentru partidul acestuia Fidesz și aliații lui creștin-democrați au votat, potrivit rezultatelor preliminare, aproximativ 44,5 la sută din alegători.

În procente, scorul este mai mic decât cel de aproape 53 la sută înregistrat de Fidesz în 2010. Dar, transformat în mandate, el oferă partidului populist de centru dreapta, cum îl descrie AP, 133 din cele 199 de locuri ale Parlamentului de la Budapesta. Dacă rezultatele rămân neschimbate, Fidesz va avea din nou o majoritate suficientă pentru modificarea Constituției, deși, de data aceasta, o majoritate la limită de doar un singur mandat.

Viktor Orban, un fost disident anti-comunist în vârstă de 50 de ani, a fost criticat de Uniunea Europeană pentru abateri de la normele democrației când, după victoria din 2010, partidul său a votat peste 200 de legi și o nouă constituție.

Politicile neortodoxe ale lui Orban, scrie agenția Reuters, au lovit și în investitori. Prinre măsurile remarcabile din trecut se numără naționalizarea fondurilor de pensii private, impunerea unor ”taxe de criză” marilor companii și o schemă de ajutare a deținătorilor de credite ipotecare, pentru care au trebui să plătească băncile, majoritatea cu proprietari străini.

După victoria de duminică a lui Orban, oamenii de afaceri se pregătesc de o nouă perioadă de măsuri imprevizibile, iar pentru unele companii – chiar măsuri ostile.

Dar mulți unguri văd mai departe în Orban un apărător vrednic al intereselor naționale. Nu le displace nici faptul că, sub Orban, le-au scăzut și taxele individuale pe venit, și facturile la energie.

„Am obținut o victorie categorică, a cărei însemnătate nu o putem înțelege pe deplin în această seară”, le-a spus Orban, duminică, suporterilor jubilanți la sediul de campanie al partidului.

Coaliția de opoziție de centru-stânga condusă de Partidul Socialist a obținut 26 la sută din voturi și 38 de locuri în Parlament. Liderul socialist, Attila Mesterhazy a refuzat să-l felicite pe Orban, spunând că acesta a câștigat datorită schimbării sistemului electoral în favoarea Fidesz și suprimării libertății presei – acuzații respinse de guvern.

Remarcabilă este creșterea popularității partidului de extremă dreapta Jobbik, condus de Gabor Vona, în vârstă de 36 de ani. Unul din cinci alegători unguri au sprijinit acest partid, care a obținut aproape 21% din voturi, față de aproape 16% cu patru ani în urmă.

„Jobbik devine fără îndoială unul din cele mai puternice partide de extremă-dreapta din Europa, fiind și unul din cele mai radicale”, a declarat agenției Reuters, Cas Mudde, profesor asistent la Universitatea Georgia din Statele Unite.

Acuzat de vederi antisemite și anti-roma, Jobbik dezminte că ar fi rasist. În campanie, a promis să-și îndrepte eforturile spre crearea locurilor de muncă, lupta contra criminalității și organizarea unui referendum despre aflarea Ungariei în Uniunea Europeană.

Prestația extremiștilor unguri înainte de alegerile de luna viitoare pentru Parlamentul European a fost urmărită cu atenție și în ideea obținerii unor indicii despre rezultatele altor partide similare, ca Frontul Național din Franța sau Partidul Libertății din Olanda.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG