Linkuri accesibilitate

Alegerile parlamentare din Ungaria


Fotografii ale premierului Viktor Orban și președintelui Vladimir Putin pe coperțile revistelor ungare după semnarea unui contract nuclear în valoare de zece miliarde de euro în ianuarie 2014
Fotografii ale premierului Viktor Orban și președintelui Vladimir Putin pe coperțile revistelor ungare după semnarea unui contract nuclear în valoare de zece miliarde de euro în ianuarie 2014

Înaintea scrutinului, Fidesz avea cca. 34% din opțiunile de vot, socialiștii lui Attila Mesterhazy 20%, iar Jobbik 14%.



Alegătorii unguri păreau pregătiți astăzi să-i acorde încă un mandat de patru ani premierului de centru-dreapta Viktor Orban în alegeri parlamentare care ar putea consolida și poziția politică a partidului de extremă-dreapta Jobbik, scrie într-o relatare de la Budapesta agenția Reuter.

Orban, care are 50 de ani, a avut numeroase dispute cu UE și cu investitorii străini, mai ales pentru taxele masive impuse băncilor cu capital mai ales străin, companiilor de telecomunicații și celor energetice, ca și pentru sporirea controlului statului asupra sectorului energetic.

Dar Orban este popular în rândul alegătorilor pentru stabilizarea finanțelor publice și pentru reducerea impozitelor pe venit și a prețului gazelor pentru consumul casnic. Sondajele de opinie sugerau o victorie confortabilă a partidului premierului, Fidesz.

„Aș vrea o participare la vot cât mai mare pentru că asta ar asigura o guvernare mai puternică”, a spus Orban corespondentului Reuter la o secție de votare dintr-o școală din capitală.

Judecând după sondajele de opinie, la alegerile ungare sunt doar două necunoscute: dacă Orban își va păstra majoritatea parlamentară de două treimi care-i permite să modifice Constituția și dacă Jobbik poate depăși popularitatea socialiștilor, devenind a doua forță politică după Fidesz.

Un rezultat bun pentru Jobbik, acuzat de anti-semitism și de incitare la ură împotriva romilor, ar putea fi un indiciu în privința apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European, înaintea cărora cresc în popularitate populiștii naționliști ca aceia din partidul ungurului Gabor Vona.

După ce și-a depus astăzi votul la Gyongyos, în estul Ungariei, Vona a spus reporterilor: „Cred că vom furniza o surpriză... Am avut o campanie onestă, bună. Ne-am abținut de la campanii negative și am făcut cunoscut programul nostru multor oameni. Sper că am convins alegătorii preocupați de temele noastre principale: nivelul de trai, ordinea și tragerea la răspundere a politicienilor”.

Înaintea scrutinului, Fidesz avea cam 34% din opțiunile de vot, socialiștii lui Attila Mesterhazy 20%, iar Jobbik 14%. Șanse de a trece pragul electoral aveau și ecologiștii.

Alianța de stânga condusă de Mesterhazy a promis în campanie ieftinirea alimentelor de bază, mărirea pensiilor și a salariului minim, dar sprijinul lor popular a scăzut mereu pe măsură ce se apropiau alegerile. Socialiștii au suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile din 2010, câștigate de Fidesz în alianță cu creștin-democrații.

Pentru prima oară la alegerile ungare pot vota deținătorii de pașapoarte ungurești din țările vecine, cei mai numeroși fiind în Ardeal. Campania electorală desfășurată în România de partidul extremist Jobbik a fost criticată de președintele Traian Băsescu, care a cerut fără succes oprirea ei. Era de așteptat ca în țările vecine ungurii să voteze mai ales cu dreapta de la Budapesta, în care văd o forță mai activă pentru drepturile lor în statele unde locuiesc.

Reuters scrie că alegerile din Ungaria sunt urmărite cu îngrijorare de investitorii străini, care se pot aștepta la politici economice imprevizibile și pentru unii ostile din partea unui nou guvern Orban. El a promis să-și continue politicile, dacă va fi ales, inclusiv reducerea prețurilor la energie și ajutorarea celor care și-au luat ipoteci în valute străini – o măsură extrem de nepopulară printre bancheri, care se tem de pierderi noi.

Fostul premier ungar Gordon Banjai a spus agenției AP că alegerile vor arăta dacă Ungaria se reîndreaptă spre Occident sau merge mai departe către est – o aluzie la un important contract nuclear încheiat recent de Budapesta cu rușii, dar și la certurile frecvente ale lui Orban cu puterile europene care i-au reproșat nesocotirea regulilor democrației și ale domniei legii.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG