Linkuri accesibilitate

Evan Tracz: „relansăm bibliotecile din R. Moldova astfel încât să le ofere oamenilor serviciile pentru care au fost înfiinţate”


„Novateca”: un program de cinci ani, finanţat prin intermediul unui grant oferit de Fundaţia „Bill şi Melinda Gates” în cooperare cu USAID.



De curând a fost lansat programul naţional Novateca, menit să modernizeze bibliotecile din sate. În cadrul etapei de pilotare, au participat peste 60 de biblioteci din Soroca, Ungheni, Teleneşti sau Cahul, care au primit calculatoare, au fost conectate la reţeaua de internet şi au mărit spectrul de servicii prestate. Cum s-au transformat bibliotecile publice, Diana Răileanu a căutat să afle de la Evan Tracz, directorul programului „Novateca”:

Evan Tracz:
„«Novateca» reprezintă un program de cinci ani, finanţat prin intermediul unui grant oferit de Fundaţia „Bill şi Melinda Gates” în cooperare cu USAID. Investind în tehnologii, în instruiri pentru angajaţii bibliotecilor publice, vrem ca aceste instituţii să devină platforme de dezvoltare în localităţile lor şi să ofere oamenilor servicii noi, prin care să le uşureze viaţa.

În principiu, lucrurile sunt simple, mai ales că bibliotecile au o istorie de mii de ani. Întotdeauna şi, mai ales, în trecut, aceste locaţii au fost mai mult decât un loc unde oamenii pur şi simplu se adunau să citească. Aici localncii au ocazia să mai schimbe o vorbă, să afle informaţii noi, să înveţe. Deci, noi nu facem decât să relansăm bibliotecile din Republica Moldova astfel încât acestea să le ofere oamenilor serviciile pentru care au fost înfiinţate.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi că în timp ce în ţările Occidentale, în Polonia sau Statele Unite, centrele de creaţie sau bibliotecile sunt, de fapt, instituţii în care se investeşte foarte mult, în ţările foste sovietice, inclusiv Republica Moldova, acestea au rămas fără atenţia localnicilor şi a administraţiei locale?

Evan Tracz:
„De fapt, da, am mai multe explicaţii pentru o asemenea stare de lucruri. În primul rând, şi Polonia a avut parte de un grant similar, pentru că şi această ţară a avut nevoie de investiţii pentru a-şi dezvolta bibliotecile. Apropo, primul beneficiar al acestui program au fost Statele Unite ale Americii, la mijlocul anilor 90.

Bibliotecile au fost date uitării oriunde în lume, în primul rând din cauza dezvoltării tehnologiilor informaţionale din ultimii 25 de ani. Multor oameni nici nu le trece prin minte că, de fapt, bibliotecile pot deveni locaţii moderne, care să le ofere acces la informaţii de ultimă oră. Fundaţia „Bill şi Melinda Gates” a început să investească, în primul rând, în bibliotecile publice din Statele Unite. Văzând beneficiile pe care le-au adus libăriile în comunităţile de acolo, au decis să dezvolte programul în afara graniţelor SUA, în Polonia, Lituania, România şi, mai nou, în Republica Moldova.

Din păcate, în multe state, atunci când vor să facă economii, politicienii taie din banii destinaţi bibliotecilor, se pare că pentru ei dotarea acestor instituţii nu este atât de importantă. La prima vedere s-ar părea că printre necesităţile sistemului de sănătate sau ale
E adevărat, va dura puţin până politicienii vor fi convinşi că investiţiile în biblioteci sunt foarte importante....
celui de educaţie, cele ale bibliotecilor nu sunt atât de stringente, însă puţini înţeleg că, de fapt, acestea ar putea să accelereze reformele din aceste domenii.

De exemplu, s-ar părea că o bibliotecă nu are nimic în comun cu şomajul. Însă tocmai o bibliotecă cu acces la internet ar putea ajuta o persoană care este în căutarea unui loc de muncă să înainteze dosarul pentru o slujbă. E adevărat, va dura puţin până politicienii vor fi convinşi că investiţiile în biblioteci sunt foarte importante. Pot să vă spun doar că în cei doi ani de pilotare a programului „Novateca” ne-a luat puţin timp să convingem primarii din multe localităţi că bibliotecile publice merită mai multe investiţii. Însă am observat că, mai târziu, efortul depus a dat roade.

De exemplu, în reţeaua noastră care cuprinde 68 de biblioteci publice, în medie, autorităţile locale au investit peste 850 de dolari pentru a îmbunătăţi condiţiile din aceste instituţii şi pentru a le dota cu cărţi. Deci, odată ce au văzut că bibliotecile din localităţi au devenit locuri de interes pentru oameni, au înţeles că e nevoie să investească în ele.”

Europa Liberă: Pe parcursul a doi ani de program-pilot, „Novateca” a dotat 68 de biblioteci publice din 12 raioane ale ţării cu circa 300 de calculatoare şi echipament periferic şi a instruit 243 de bibliotecari în domeniul utilizării calculatoarelor şi creării noilor servicii de bibliotecă. Aţi reuşit să stabiliţi impactul acestui efort?

Evan Tracz: „Bibliotecarii ne spun că tot mai mulţi cititori le trec pragul. Era de aşteptat acest lucru din momentul în care instituţiile au fost dotate cu computere şi acces la internet. Însă, cel mai important, vedem că bibliotecile reuşesc să-şi diversifice serviciile pe care le oferă populaţiei.

În trecut, mergeai la bibliotecă pentru a învăţa sau a citi, astăzi însă aceste instituţii oferă mai mult: organizează şedinţe la care femeile însărcinate pot împărtăşi din experienţă, la fel şi întâlniri pentru adolescente. De asemenea, se organizează cursuri pentru vârstnici la care aceştia sunt ghidaţi cum să utilizeze Skype-ul pentru a comunica cu rudele din afara ţării.

Au fost şi proiecte de colaborare cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă pentru a-i învăţa pe săteni cum să-şi caute de lucru pe Internet. Sunt şi cazuri când gospodinele de la sate au deschis magazine on-line prin intermediul cărora au putut să-şi promoveze marfa. Deci, sunt doar câteva exemple care demonstrează că în biblioteci se pot face mult mai multe lucruri decât pur şi simplu să se citească.”

Europa Liberă: Cărţile au pierdut bătălia cu Internetul?

Evan Tracz:
„Din contra, ce am observat în alte ţări, în România sau Ucraina, de exemplu, este că atunci când aduci mai mulţi oameni într-o biblioteca aceştia tind să citească mai multe cărţi. E adevărat, unii spun că nu au nevoie de cărţi din momentul în care au conectare la Internet, însă unii bibliotecari mai ingenioşi au dotat odăile în care se aflau computerile cu cele mai bune si mai noi cărţi pe care le aveau. Mai târziu, au observat că oamenii cât aşteptau să se elibereze un computer, profitau de ocazie şi citeau cărţi. Deci, se poate spune că dotarea bibliotecilor publice cu computere şi internet, de fapt, pot stimula dorinţa oamenilor de a citi.”

Europa Liberă: De-a lungul anilor se credea că bibliotecile sunt destinate doar elevilor şi studenţilor. Aşa să fie?

Evan Tracz:
„Copii şi tinerii sunt vizitatorii cei mai fideli ai librăriilor oriunde în lume. Aici învaţă, citesc cărţi, îşi fac temele pentru acasă. Însă atunci când instruim bibliotecarii din reţeaua „Novateca” încercăm să-i motivăm să se uite la problemele comunităţii pentru a vedea care sunt necesităţile oamenilor. Ce grupuri au nevoie de serviciile bibliotecii, pe cine mai pot „ademeni”? De exemplu, vârstnicii nu pot utiliza Internetul.

Noi încercăm să-i motivăm pe bibliotecari să caute soluţii pentru această problemă. De exemplu, să organizeze ore speciale pentru a-i învăţa să folosească noile tehnologii. În acelaşi timp, nu vrem să speriem tinerii, mai ales că bibliotecile sunt locul perfect în care aceştia îşi pot petrece timpul liber. Ce părinte ar fi împotrivă ca fiul sau fiica să meargă la bibliotecă? Deci, ideea e că încercăm să diversificăm publicul care ar putea fi atras de aceste instituţii, oferindu-le acces la mai multe servicii.”
XS
SM
MD
LG