Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: „Moldova trebuie să fie iubită, nu trebuie să scrii pe garduri sau să te baţi cu pumnul în piept pentru aceasta...”


În fața protestatarilor de la Kiev, în Piața Independenței
În fața protestatarilor de la Kiev, în Piața Independenței

Fostul premier Vlad Filat trece în revistă problemele cu care se confruntă R. Moldova pe fundalul crizei ruso-ucrainene.



„Vizita ministrului de externe Natalia Gherman la Moscova a fost importantă şi necesară, fiindcă au fost discutate subiectele de pe agenda bilaterală, cu accentul pe respectarea suveranităţii şi integrităţii R. Moldova. Este extrem de necesară asigurarea securităţii statului şi continuarea parcursului nostru european”, a declarat Vlad Filat intr-un interviu pentru Europa Liberă.

Europa Liberă: Domnule Vlad Filat, cresc îngrijorările din exterior, din partea partenerilor Republicii Moldova referitor la situaţia din regiune şi tot mai mult se accentuează că următoarea ţintă ar putea fi, în acest context geopolitic, geostrategic Republica Moldova. Este asigurată securitatea ţării astăzi?

Vlad Filat: „După evenimentele din Ucraina, în mod special după ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, este foarte greu să răspunzi univoc. Noi nu avem doar o situaţie diferită în regiune. Noi avem o altă lume, acolo unde au fost zdruncinate din temelie sisteme de garanţii, a fost zdruncinat din temelii înţelesul respectării dreptului internaţional, în primul rând, care ţine de integritatea teritorială, de suveranitate, independenţă. De aceea, desigur, noi trebuie să fim în aşteptarea diferitelor scenarii posibile. Totodată, din analiza pe care o am, şi ea este bazată nu doar din înţelegeri proprii, un asemenea scenariu care a avut loc în Crimeea nu poate avea loc în cazul Transnistriei.”

Europa Liberă: De ce sunteţi atât de încrezător?

Vlad Filat: „Vorbeam despre analiza, pe care o am la dispoziţie, care mă face să văd lucrurile în aşa fel. Motivele sunt diverse, însă toate sunt obiective, ce ţine şi de poziţionarea geografică, ceea ce ţine şi de situaţia – deja alta, după ce s-a întâmplat în Crimeea – în lume, în general, şi de reacţia comunităţii internaţionale posibilă. Şi datorită faptul că eu cred că există şi raţiune, până la urmă, din partea celor care ar putea să tensioneze situaţia şi mai mult. Vom vedea mai multe lucruri după întâlnirea vicepremierului, ministrului pentru afaceri externe şi integrare europeană, doamnei Natalia Gherman, cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Vreau să vă spun că această întâlnire este extrem de importantă pentru Republica Moldova. După care, sigur, vom mai avea încă o rundă, în acest sens, de discuţii, atunci când va veni ministrul Lavrov la Chişinău. Deci, în baza acestui efort diplomatic pe care l-am depus şi vreau să vă spun că în urma inteligenţei din partea întregii noastre diplomaţii, formală şi neformală, eu cred că noi vom asigura o stare de normalitate pentru Republica Moldova.

Mai mult decât atât, eu cred că influenţele nu trebuie să fie văzute doar prin intermediul tancurilor sau a anexărilor de teritorii. Presiuni asupra unei ţări pot fi făcute, banal poate pentru unii sună, dar vă spun, în cunoştinţă de cauză, foarte eficiente, prin instituţiile media care au pondere în Republica Moldova foarte mare, care pot influenţa opinia publică, având la bază manipulare, care are la bază minciună foarte multă, care, din păcate, există.”

Europa Liberă: Mai nou, gazele sunt folosite ca armă politică din partea Moscovei în relaţia cu alţi parteneri, inclusiv Ucraina. Nu este exclus că şi Moldova.

Vlad Filat: „Libertatea costă. Dacă cineva crede că, cu preţul gazelor poate să strivească dorinţa unei ţări să fie liberă şi independentă, greşește amarnic. Noi şi aşa plătim un preţ care este mai mare decât preţurile plătite de ţările occidentale. Cu preţul la gaze deja pe noi nu ai cum să ne pui în genunchi. Şi vreau să vă spun că, în general, prin presiuni cu caracter material este mai greu să determini o ţară să-şi piardă demnitatea, în rezultat, independenţa, suveranitatea.

Sunt alţi factori care pot să influenţeze, spre exemplu, procesul electoral în ţară, folosind instituţiile media, folosind agenţi de influenţă, mulţi dintre care se bat cu pumnul în piept că îşi iubesc ţara foarte mult, scriind pe toate gardurile „Iubesc Moldova”, știţi cum? Moldova trebuie să fie iubită, pentru aceasta nu trebuie să scrii pe garduri sau să te baţi cu pumnul în piept, de dimineaţă până noaptea. Şi această dragoste trebuie să fie manifestată prin acţiuni, prin viziune vis-a-vis de viitorul ţării ş.a.m.d. Deci riscuri sunt, în concluzie.

Ceea ce este la fel de important e că noi cunoaştem riscurile existente şi vreau să vă asigur că acţiunile sunt adecvate, la nivel de pregătire a instituţiilor și la nivel de răspuns, în caz de necesitate. Este mai complicat, în acest an, şi trebuie să recunosc lucrul acesta, fiindcă avem şi an electoral, multă lume trece de pe lista priorităţilor lucruri de interes naţional pe agenda interesului foarte îngust de partid… Şi lucrul acesta este, iarăşi, foarte regretabil.

Dar, în concluzie generală, vreau să vă spun că noi suntem pregătiţi. Şi spun lucrul acesta cu atâta încredere şi din cauza că Moldova nu mai este singură. Deci, în sfârşit, noi am ajuns la acea situaţie în care să nu ne mai simţim singur. Şi, dacă vă aduceţi aminte primele discuţii pe care le aveam, în 2009, de la preluarea guvernării, spuneam că obiectivul principal, la ora actuală, este ca Republica Moldova să devină, dintr-o ţară izolată, o ţară înconjurată de prieteni. Uitaţi-vă, noi acum nu mai suntem singuri… Fiindcă, dacă eram singuri, nu aveam atâta siguranţă în a vă spune cele pe care vi le-am spus...”

Europa Liberă: Domnule Vlad Filat, şi totuşi, după o serie de întrevederi pe care liderii regiunilor, atât de la Tiraspol, cât şi de la Comrat le-au avut cu oficialităţi de la Moscova, reveniţi în Republica Moldova, au spus că cu cât ţara e mai aproape de Uniunea Europeană, cu atât ei vor insista pe ideea apropierii acestor două regiuni, UTA Gagauz-Yeri şi regiunea transnistreană de Federaţia Rusă. Cât de mult ar trebui să îngrijoreze totuşi acest lucru?

Vlad Filat: „Eu cred că sunt jocuri nu doar de cuvinte, face parte din acelaşi scenariu de a exercita presiune. Eu aş vrea să înţeleg mai exact cum, spre exemplu, o sută de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova ar putea să impună trei milioane şi jumătate de cetăţeni să rămână în stare de dependenţă sau într-o stare de ostatic...”

Europa Liberă: O sută de mii din regiunea de sud?

Vlad Filat: „Ar putea să fie şi o sută de mii din regiunea de nord. Într-o societate democratică, într-un stat democratic funcţionează reguli şi sunt legi, una dintre reguli ţine de respectarea necondiţionată şi deplină a drepturilor minorităţilor. Și, a propos, aşa cum sunt respectate drepturile minorităţilor, în Uniunea Europeană, nu veţi găsiţi niciunde în lume.”

Europa Liberă: Dar separatismul devine mai pronunţat în Moldova, din moment ce Moscova încearcă să preseze Chişinăul, având aceste două regiuni: stânga Nistrului şi Găgăuzia.

Vlad Filat: „Eu nu aş vrea să le compar pe ambele, pentru că avem regimul secesionist de la Tiraspol şi acest conflict nereglementat şi avem Autonomia găgăuză, care are la bază legea din Republica Moldova, sunt reguli foarte clare în a căror bază funcţionează.”

Europa Liberă: Legea trebuie perfectată?

Vlad Filat: „Orişice poate fi perfectat şi, în anumite situaţii, trebuie. Însă, până vom ajunge să discutăm despre necesitate, trebuie să avem comunicare, care este lipsă la ora actuală. Se creează impresia că cei din Găgăuzia vorbesc mai mult cu cei de la Moscova decât cu cei de la Chişinău. Şi aici, din păcate, trebuie să recunosc că este undeva şi o scăpare a noastră.”

Europa Liberă: Dar este adevărat că şi Tiraspolul, şi Comratul vorbesc mai mult cu Moscova.

Vlad Filat: „Înseamnă că avem aceeaşi înţelegere. Doar prin a avea această stare de îngrijorare nu avem cum să rezolvăm probleme. Deci noi trebuie să avem şi acţiuni adecvate pentru ca această stare de îngrijorare să dispară.”

Europa Liberă: Dar din acţiuni ar face parte ce anume?

Vlad Filat: „În primul rând, comunicarea, la ora actuală. Dumneavoastră aţi dat o întrebare – dacă legea trebuie să fie îmbunătăţită. Pentru ca să ajungem la o asemenea constatare sau la această necesitate, încă o dată insist a spune, trebuie să vorbim, trebuie să discutăm argumentat, nu emotiv. Şi, la masa dialogului, foarte multe lucruri pot fi şi categoric vor fi rezolvate.

Noi trebuie să avem în vedere şi un alt aspect. Mă voi referi, în mod special, la ce se întâmplă în Autonomie. Ştiţi foarte bine că am avut şi am în continuare o atenţie deosebită acordată regiunii, autonomiei, merg acolo, vorbesc cu foarte multă lume din autonomie şi se simte nu doar mirosul apropiatelor alegeri parlamentare, dar se simte mirosul deja foarte pronunţat al apropierii alegerilor pentru bașcanul autonomiei. Deci foarte multe elemente existente, în această construcţie, de altfel, periculoasă, de atitudine şi de comportament din Găgăuzia, are drept obiectiv şi pregătirea către campania pentru alegerea başcanului. Cunoaştem, dar, încă o dată, trebuie să avem şi reacţie adecvată.”

Europa Liberă: Sondajele de opinie arată că, dacă duminica viitoare, ar avea loc alegeri, comuniştii ar rămâne formaţiunea care ar acumula cele mai multe sufragii. Aceasta vă mobilizează la ce?

Vlad Filat: „Pentru a guverna, trebuie să ai majoritatea în Parlament. Şi vreau să vă spun: comuniştii nu au nicio şansă să revină la guvernare, cât de mult nu ar irosi energie şi cât de mult nu ar încerca să-şi atragă atenţia asupra lor. Mai mult ca atât, din ce în ce mai mult, îşi arată adevărata faţă. Doar în Republica Moldova cei mai mari oligarhi – comuniştii, şi cel mai mare oligarh – liderul comuniştilor, Voronin, eu nu ştiu dacă există oameni bogaţi, în Occident, care să aibă păduri de 900 de hectare, palate, colecţii de maşini, aşa cum am văzut. Şi mai multe lucruri, dar, mă rog, aceasta oamenii trebuie să califice. Eu nu cred că este firesc şi nu poate fi tolerat acest comportament criminal al unui reprezentant al acestui partid, care ameninţă cu moartea o femeie.”

Europa Liberă: Un ministru...

Vlad Filat: „Eu pornesc de la faptul că este o doamnă, în primul rând.”

Europa Liberă: Doamna Gherman...

Vlad Filat: „Eu pornesc de la faptul că este o doamnă, în primul rând. După care, vreau să insist, o doamnă care a făcut atât de mult pentru ţara aceasta, inclusiv pentru dânsul şi pentru toată familia, pe care o reprezintă, pentru ca să poartă circula liber în Europa, pentru a avea acces la foarte multe resurse, pentru infrastructură şi pentru a trăi mai bine în ţară, nu ştiu dacă este ţara lui, a propos, eu cred aici că el are altă misiune.”

Europa Liberă: Va fi o finalitate a acestui caz, când domnul Petrenco, deputat comunist, a agresat-o verbal, cel puţin, pe doamna ministru de Externe, pe doamna Gherman?

Vlad Filat: „Pe doamna Gherman şi pe domnul Calmîc, viceministrul economiei. Eu, la fel ca şi întreaga societate, sunt în aşteptare să vedem cum va fi finalizat acest lucru. Pentru că este şi această teamă, dumneavoastră înţelegeţi, că nu cumva, dacă se porneşte procedura legală, pentru că legea stabileşte clar cum se procedează, în asemenea cazuri.

Este infracţiune clară, ea, dacă este probată şi, din câte am înţeles, Petrenco a recunoscut public, deci, trebuie să treacă procedura legală. Şi este temerea aceasta ca nu cumva să fie martirizat Petrenco, nu cumva, că este în opoziţie. Nu contează cine eşti şi unde eşti, ai încălcat legea – răspunde. Pentru că doar atunci cetăţenii vor respecta statul şi instituţiile statului. Este un lucru de principiu. Şi, haideţi, să vedem cum acest caz va derula.”
XS
SM
MD
LG