Linkuri accesibilitate

„Amu deam suntem trecuţi. Dar copiii noştri vor, tare vor!”


Reacții culese printre chișinăuieni după anunțul liberalizării regimului vizelor de la 28 aprilie.



Ceea ce au aşteptat moldovenii de ani de zile este pe cale sa se împlinească pina la sfirsitul lunii: liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeana. Cit de bucuroşi sau indiferenţi sunt moldovenii fata de împlinirea acestei promisiuni a guvernaţilor, a cautat sa afle, in centrul Chisinaului, Alla Ceapai.

- „Sigur că mă bucur că vom putea călători fără vize în Europa, dar nu cred că imediat ce circulaţia în UE se va uşura voi merge a doua zi în UE, pentru că probleme financiare vor exista şi după. Deocamdată nici paşaport biometric nu am, o sa-l fac când voi decide să călătoresc în Europa.”

- „Moldovenii nu călătoreau în Europa până acum nu din cauza vizelor, dar din cauza problemelor financiare. Dar decizia de astăzi într-adevăr este un pas înainte spre integrarea europeană.”

- „Sper că Guvernul va contribui cu ceva ca cetăţenii să aibă cu ce se deplasa. Chiar şi dacă fără vize oricum trebuie ceva bănuţi să ai.”

Europa Liberă: Dvs. aţi avea resurse financiare pentru a călători în Europa şi unde anume aţi merge?

- „Nu am resurse. Sunt de la Cahul, sunt bibliotecară, am un salariu de 1000 de lei. Mi-aş dori în primul rând să merg la Bucureşti, că îmi este drag şi am rude acolo. Apoi aş vrea foarte mult să văd Veneţia, să văd Parisul, dar până ce asta rămân numai vise.”

- „Care au bani aceea liber se duc şi cu vize. Am vrea să vedem şi noi Europa, să vedem lumea cum trăieşte, nu ca la noi în sărăcie. Nouă nu ne ajunge de pâine, nu încă să ne ducem în Europa.”

- „Vrem să călătorim fără vize, dar de unde bani.”

- „Nu prea am nevoia pentru a călători în Europa.”

- „Nu îmi trebuie mie în Europa.”

- „Mie îmi ajunge aici. Europa asta nu e pentru mine.”

- „Deamu mi-a trecut vârsta. Ş-fost mai tânără aş fi avut ohota, plăcerea, dar amu deam suntem trecuţi. Dar copiii noştri vor, tare vor. Doamne ajută să fie, să ajungem la asta.”

- „E un lucru absolut normal când Federaţia Rusă face restricţii diferite cu problemele de muncă oamenii noştri vor putea călători în Europa. Moldovenii vizitând rudele acolo automat îşi vor găsi în fiecare zi de lucru şi vor câştiga un ban.”

Europa Liberă: Dar liberalizarea vizelor nu presupune şi dreptul de a munci în UE.

- „Oficial nu presupune, dar neoficial noi ştim cât de inventivi sunt moldovenii şi nu doar moldovenii şi alte naţiuni se folosesc de acest moment.”

Europa Liberă: Credeţi că e meritul cui că cetăţenii moldoveni vor putea călători fără vize în spaţiul Schengen?

- „A negocierilor îndelungate între Republica Moldova şi Bruxelles. Aici trebuie să acordăm credit guvernului nostru, pentru că au dus negocierile astea fructuos. Deşi e chestie electorală ne dăm seama oricum bravo.”

- „Astăzi premierul Leancă în Parlament le-a spus comuniştilor – este şi meritul vostru, că voi aţi pornit cu Europa, cu integrarea europeană. Când cu buldozerele îi călcau vinurile moldoveneşti Voronin s-a reorientat spre Europa şi a încheiat diferite tratate şi documente. Democraţii au venit la putere şi mai departe au propulsat această chestie, o duc la bun sfârşit.”

- „Sperăm ca şi cetăţenii Republicii Moldova vor călători cu scopul de a mai acumula un pic din manierele, cultura, intelighenţia, să ne europenizăm. Sperăm cât mai curând să intrăm în Europa, nu numai fără vize, dar în familia europeană să ne integrăm cât mai degrabă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG