Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Rusiei la București: un interviu amenințător (gându.info)


Raportul Societății Acedemice Române despre România și UE (Alina Mungiu-Pippidi/România Liberă).



In ziua discutarii motiunii de cenzura impotriva guvernului lui Iurie Leanca, Ioana Ene Dogioiu a programat la ziare.com un comentariu si un interviu cu jurnalistul basarabean Victor Nichitus. In comentariu apreciaza ca Republica Moldova se afla acum in situatia in care se gasea Ucraina inainte de Vilnius. Chiar motiunea de cenzura introdusa de comunisti s-ar inscrie in acest context, spune comentatoarea, dar acum ar trebui discutat la timpul trecut, „daca Moscova reuseste sa rastoarne Guvernul Leanca pana la semnarea Acordului de Asociere, nici macar nu mai are nevoie sa rupa Transnistria”.

Jurnalistul de la Chisinau vorbeste, intre altele, despre rolul canalelor de televiziune ruse in Republica Moldova, care modeleaza perceptia opiniei publice. Nu intamplator autoritatile de la Kiev au dispus suspendarea acestor posturi pe teritoriul Ucrainei. O propunere similara a inaintat recent deputatul Ana Gutu, numai ca, spune invitatul Ioanei Ene de la ziare.com, in Republica Moldova un sfert dintre cetateni sunt rusofoni si prorusi, iar la acestia se adauga inca 15-20% care le impartasesc mai mult sau mai putin orientarea. Propunerea doamnei Gutu ar putea fi scanteia care sa aprinda butoiul cu pulbere si un motiv in plus pentru Kremlin sa ridice tonul de agresivitate fata de oficialii moldoveni.

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov, a acordat un interviu la gandul.info, in care respinge zambitor cuvintele anexare si interventie pentru ceea ce s-a intamplat in Crimeea si declara senin ca regiunea a fost atasata Rusiei pentru a-i proteja pe rusii de acolo impotriva „elementelor naziste” din Ucraina. Intrebat daca situatia s-ar putea repeta cu Transnistria, ambasadorul spune ca Rusia nu va stimula niciodata astfel de evenimente. Dar, „dacă politica autorităţilor va fi îndreptată înspre discriminare, înspre suprimarea aspiraţiilor legitime ale ruşilor de a-şi proteja limba, cultura, nu ştiu care va fi situaţia”.

O alta intrebare vizeaza atitudinea pe care ar avea-o Moscova fata de Republica Moldova dupa semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeana. Malginov raspunde ca vor fi consecinţe economice asupra acestor relaţii. „După semnarea Acordului, lucrurile nu vor mai putea merge ca până acum [...] Anumite facilităţi care sunt acordate de Rusia nu vor mai fi acordate”. Nu face un comentariu propriu-zis asupra parerilor exprimate de presedintele român Traian Basescu, cum ca Vladimir Putin „se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării”, dar ironizeaza: „Este un politician cu experienţă. Sper că spune ceva la care a reflectat. Nu ştiu când. A fost o surpriză pentru mine, pentru că citeşte gândurile altui preşedinte, eu nu am această calitate.”

Societatea Academica Româna a realizat un raport anual despre modul si gradul in care România a folosit apartenenta la Uniunea Europeana. Raportul este prezentat de Alina Mungiu Pippidi in România libera si arata ca balanta comerciala cu Uniunea nu a evoluat in niciun fel, este la fel de nefavorabila Romaniei, care importa mult mai mult decat exporta. Nici de fondurile europene nu s-a folost România cum trebuie, chiar daca anul 2013 a fost primul in care s-a simtit un progres. Singurul avantaj net l-a avut prin insumarea eforturilor individuale ale romanilor emigrati pentru un loc de munca mai bine platit in spatiul european. Ei au trimis in tara mai multi bani decat au adus investitorii straini.
XS
SM
MD
LG