Linkuri accesibilitate

Liderii pro-europeni ai Ucrainei au acuzat Rusia și pe fostul președinte pro-rus al Ucrainei de uciderea protestatarilor la Kiev în februarie


Valentin Nalivaicenko, șeful serviciului de securitate al Ucrainei, vorbind la o conferință de presă la Kiev, 3 aprilie 2014.
Valentin Nalivaicenko, șeful serviciului de securitate al Ucrainei, vorbind la o conferință de presă la Kiev, 3 aprilie 2014.

Serviciul rusesc FSB a negat că ar fi fost implicat în reprimarea protestelor din Ucraina.




Ministrul de interne Arsen Avakov a declarat la o conferință de presă la Kiev că Viktor Ianukovici „a dat ordinul criminal de a se trage în protestatari din 18 până în 20 februarie”.

Peste o sută de oameni au fost uciși în protestele declanșate în noiembrie, bilanțul cel mai sângeros fiind în cele trei zile din februarie. Multe dintre victime păreau să fi fost ucise de lunetiști.

Ianukovici a fugit după cele mai multe omoruri de acest fel, cele din 20 februarie, și a fost apoi demis de Parlament.

Valentin Nalivaicenko, șeful serviciului de securitate al Ucrainei, a spus astăzi că în timpul protestelor pe Maidan ar fi fost prezenți agenții serviciului de informații rusesc, FSB:

„Avem motive să credem că unele grupuri de cetățeni ruși care s-au antrenat pe poligonul serviciului de informații ucrainean au fost implicați în plănuirea și implementarea așa-numitelor operațiuni anti-teroriste”, a spus Nalivaicenko, care a părut să estimeze numărul presupușilor agenți ruși la peste 30.

El a mai spus că în legătură cu uciderea protestatarilor au fost emise mandate de arestare pentru fostul președinte Viktor Ianukovici și pentru fostul șef al serviciului de securitate, Olexandr Iachimenco.

Tot joi procurorul-general interimar al Ucrainei, Oleh Mahnițchi, a confirmat știrea arestării unor membri ai formațiunii de poliție speciale Berkut, desființată după schimbarea de regim.

„Până astăzi au fost arestați 12 membri ai forțelor speciale Berkut, care sunt anchetați”, a spus Mahnițchi.

Serviciul rusesc FSB a negat joi că ar fi fost implicat în reprimarea protestelor din Ucraina.

Întrebat despre declarațiile lui Valentin Nalivaicenko, un purtător de cuvânt FSB a declarat agențiilor de presă rusești că asemenea supoziții trebuie să rămână „pe conștiința serviciul de securitate ucrainean”.

Anticipând noile acuzații de la Kiev, fostul președinte ucrainean Ianukovici, aflat în Rusia, le-a respins într-un interviu acordat miercuri televiziunii rusești „Dojd”.

Ianukovici a spus că el nu a dat niciodată ordin să se tragă în demonstranți și că forțele de ordine care păzeau clădirile guvernamentale asaltate de demonstanți nu erau dotate cu muniție de război.

Luna trecută Rusia a sugerat că ultranaționaliștii ucraineni au fost cei care au tras primii asupra poliției într-o încercare de a provoca o confruntare mai mare care să fie pusă pe seama lui Ianukovici și a suporterilor lui de la Moscova.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG