Linkuri accesibilitate

Băsescu a criticat formatul 5+2 pentru Transnistria (România liberă)


NATO face multe, dar gaz tot nu livrează (Contributors)


În discursul ținut ieri în Parlament în ședința solemnă de marcare a zece ani de apartenență la NATO, presedintele Traian Basescu a criticat formatul 5+2 de negociere a unei solutii pentru Transnistria. Romania libera rezuma aceste pozitii si arata ca presedintele considera ineficient tot ce s-a facut in 21 de ani in acest format. Practic, doar Rusia a profitat pentru a tine lucrurile pe loc. „De acum încolo va trebui sa facem ce trebuie și nu numai ceea ce putem”, a spus presedintele roman, iar Romania libera comenteaza: „Băsescu nu poate oferi singur garanții Moldovei, dar pare dispus să încerce să forțeze Aliații să ia o poziție lipsită de ambiguitate în chestiunea Moldovei”.

O analiza semnata de Dorian Furtuna apare pe pagina electronica a editiei centrale a ziarului Adevarul si poate fi utila cititorilor din Romania. Ea vorbeste despre pericolul unei explozii la un moment dat a conflictelor interetnice, dar mai ales interconfesionale, in Federatia Rusa. Numarul cetatenilor de religie musulmana creste in proportie geometrica, in primul rand pe seama cutumelor islamului, legat de natalitate. In schimb, numarul etnicilor rusi scade simetric, iar cel al rusilor ortodocsi practicanti si mai mult. Analiza arata ca cererile extravagante ale unor reprezentanti ai comunitatilor musulame din Federatie - insemnele islamului pe stema, acces in bisericile ortodoxe cu acoperirea icoanelor etc. - produc o reactie pe masura la nivelul ierarhiei si al comunitatii ortodoxe. Se vorbeste, de pilda, despre un fundamentalism ortodox, care ar fi la orizont.

Valentin Naumescu scrie pe site-ul contributors despre transformarile pe care le suporta, sub ochii nostri, notiunea de Europa centrala si de est. In clipa de fata, realitatea s-ar fi nuantat intr-atat, incat ar trebui vorbit despre un Occident extins, care include toate statele foste comuniste deja membre NATO si in Uniunea Europeana, si o Europa de Est, in care raman fostele republici sovietice. Oricum, tot ceea ce s-a aflat candva in sfera de influenta a Rusiei comuniste a ramas si acum strivit intre Germania si Rusia, crede Naumescu. Teza lui este ca Germania a dat semnale mai mult decat transparente ca nu doreste o replica severa agresiunii Rusiei în Estul Europei. Din aceasta situatie n-ar exista decat doua iesiri: sau fiecare tara se apuca sa-și negocieze separat soarta cu Rusia, ceea ce bulgarii si ungurii ar face deja, ori (citam) „reinventăm NATO pentru salvarea noii Europe de Est, cu precizarea că NATO poate face multe, dar gaz tot nu livrează”.

Din nou despre riscurile unei drepte romanesti divizate - in interviul realizat de Andreea Pora pentru revista 22 cu Adrian Papahagi, unul dintre membrii marcanti ai Partidului Miscarea Populara recent demisionat din partid. Motivul demisiei este reluat aici: cooptarea in partid a unor traseisti. Adrian Papahagi ramane insa preocupat de soarta PMP si a dreptei. Spune ca trebuie tinut aproape de singurul politician de dreapta cu forta si viziune, Traian Basescu. De asemenea, ca notorietatea Elenei Udrea face mult bine Miscarii Populare. In acelasi timp, Udrea n-ar avea calibrul necesar ca sa fie liderul partidului. La alegerile prezidentiale, macar, dreapta ar trebui sa voteze candidatul de dreapta care va intra in turul doi si care, crede Papahagi, nu va fi liberalul Crin Antonescu. „Țara e mai importantă, spune el. (...) nu putem privi ca niște caraghioși cum se vor înfrunta Ponta cu Antonescu, în turul doi al alegerilor prezidențiale”.
XS
SM
MD
LG