Linkuri accesibilitate

„Nu există limite în dezvoltarea personală. E nevoie doar să fii atent, curios și să îți dorești!”


Nicoleta Spînu
Nicoleta Spînu

Jurnal săptămânal la Europa Liberă, cu Nicoleta Spînu.


Nicoleta Spînu: absolventă a Liceului Teoretic „Ion Creangă”, Bălți, Premiantă de onoare a Premiului Alexandru Budișteanu, actualmente studentă în anul III la Facultatea de Farmacie, UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, România

Luni

Începutul de săptămână la un student UMF-ist nu începe vreodată. Acesta pur și simplu nu există. Și ești învățat să-ți asumi această inexistență din primele zile de facultate. Nu se datorează neapărat materiei cantitativ necesară de a fi învățată, cât mai degrabă rapiditatea și multitudinea de evenimente care se întâmplă la această vârstă.
Azi la pachet: cursuri de chimie farmaceutică, la care suntem educați de a nu administra antibiotice la orice pas, farmacognozie, la care învățăm o serie de plante medicinale ce te determină să crezi în miracolul medicinii naturiste, și farmacologia, materie care m-a făcut să îndrăgesc șoriceii pe care realizăm experimente de a ne confirma acțiunile farmacologice ale unui medicament prin diferite mecanisme, căi de administrare.

Seara, mă așteaptă un Webinar cu titlul „Living together, breathing together” cu ocazia Zilei Mondiale Anti-TBC. Avantajul acestor genuri de wokshop-uri online e că ai nevoie doar de un laptop, internet, și dorință de a-ți petrece vreo 2 ore ascultând cum specialiști din domeniu îți vorbesc despre un anume subiect. E un mod mult prea interactiv de a învăța și de a fi la curent cu cele mai noi probleme din domeniul sănătății. Nu ai cum să nu profiți!

Marți

Aceasta e una din cele mai plăcute zile din săptămână. Cel puțin în acest semestru. Avem parte de noi materii, cum este patologia. Învățăm să facem diferențe dintre diverse maladii, cum să le diagnosticăm la timp și cât de importantă e o anamneză realizată corect.

De altfel, orice zi petrecută la facultate mă convinge, a fi farmacist e mai mult decât noțiunea de a cunoaște medicamente, implică nu doar consilierea pacientului, dar și capacitatea de a fi corect față de tine și față de societate.

În anul întâi, la un curs, un profesor a adresat întrebarea: „când mergeți la farmacie, vă doriți în fața Dvs, un farmacist de nota 5/7/10 ?”. Eu îmi doresc un farmacist de nota 10 + , 10 să fie pentru sistemul farmaceutic, iar plusul - pentru pacient.

Miercuri

Ziua de azi o dedic colegilor. E un jurnal, deci pot să am și dedicații. Totuși, de ce anume miercuri?
Nicoleta Spînu şi colegii săi
Nicoleta Spînu şi colegii săi
Pentru că o petrecem împreună de 3 ani prin laboratoarele UMF-ului, în care avem ocazia să ne testăm răbdarea, atunci când suntem presați de timp și „alergăm” printre reactivi, curiozitatea atunci când ne apucă câte o „viroză” de a pune întrebări, sau propriile ambiții, de a demonstra că suntem cei mai buni și că vom rămâne să fim.

Joi

În Cluj, să ai timp – că de toate poți face, de la o serie de internship-uri, congrese, până la o serie de festivaluri, concursuri, sau pur și simplu plimbări prin tot orașul.

În această săptămână, în cadrul Facultății, se desfășoară proiectul „Automedicația rațională” organizat de OSF (Organizația Studenților Farmaciști). Aleg să merg la o conferință despre Cronoterapie (corelarea dintre ritmurile biologice ale organismului cu administrarea unui medicament), susținută de unul dintre profesorii noștri.

La sfârșit, m-am ales cu o pastiluță în care am găsit scris: „Caracterul fără inteligență face mult. Inteligența fără caracter nu face nimic”, de Cicero. Așa suntem noi: creativi, dornici de a cunoaște și foarte sociabili – să comunicăm despre ceea ce ne place cel mai mult și ceea ce ne reprezintă. Cum întreba un coleg, „oare ce luați voi, cei de la farma, că le reușiți pe toate ?”. Secretul rămâne încă la noi.

Vineri

Sunt întrebată deseori ce înseamnă să fii student, student la farmacie sau student la farmacie în Cluj. Din luna mai anul trecut, toate acestea pentru mine înseamnă FASFR – Federația Studenților Farmaciști din România. În câteva zile va avea loc, la Iași, Congresul Național al Studenților Farmaciști, așa că dedic această zi ultimelor pregătiri. Mă așteaptă 5 zile, cu peste 300 de colegi de la Farmacie din 8 centre universitare, inclusiv din Chișinău.

În decursul acestui mandat de Contact Person pentru IPSF (International Pharmaceutical Students’ Federation) am înțeles cât de important e să te implici și să fii parte a unei comunități internaționale, să știi că vocea oricărui student la farmacie, din orice colț al lumii, se poate afirma și că nu există limite în dezvoltarea personală. E nevoie doar să fii atent, curios și să îți dorești!

E mult prea frumos să fii student la farmacie, deja mă apucă un dor pentru toate nopțile nedormite și momentele petrecute printre această „chimie”, deși mai am încă ani buni pentru a deveni ceea la ce aspir.

* Acest jurnal este contraindicat persoanelor ce prezintă hipersensibilitate la sinceritatea din rândurile de mai sus. A se administra pentru un weekend plăcut ce urmează să vină.
XS
SM
MD
LG