Linkuri accesibilitate

În dezbatere: condiția femeii în R. Moldova


La dezbaterile Forumului
La dezbaterile Forumului

Forumul Public „Parteneriat pentru o Moldovă incluzivă și prosperă: Femeile Contează!”



Discriminarea femeilor, moştenirea cea mai grea preluată de puterea actuală urma să se reducă după adoptarea şi revizuirea în ultimii ani a câtorva acte legislative, între care Legea cu privire la asigurarea egalităţii sau cea privind combaterea violenţei domestice.

Realitatea arată însă că drepturile femeilor continuă să fie încălcate mult prea frecvent. Iată de ce societatea caută modalităţi de a se asigura, într-un an electoral, că formaţiunile poltice ştiu ce au de făcut, ca să recupereze starea de lucruri.
La Forumul de la Chișinău
La Forumul de la Chișinău
Reunite luni în cadrul unui forum public, femeile din mai multe grupuri vulnerabile au avut posibiliteatea să discute cu reprezentanţi ai partidelor politice despre drepturile care le sunt frecvent încălcate şi problemele ce necesită a fi puse pe agenda guvernanţilor spre a fi rezolvate. Politicienii, la rândul lor, s-au angajat să reducă decalajul dintre bărbaţi şi femei.

Problemele enunţate de femei s-au constituit întro listă lungă, însă cele ce afectează grupuri mai mari ţin de discriminarea pe motiv de vârstă, lipsa serviciilor pentru reabilitarea sănătăţii bătrânilor, violenţa domestică şi accesul la studii şi la muncă pentru femeile cu dizabilităţi şi cele de etnie romă.

Femeile în etate le-au spus, bunăoară, reprezentanilor partidelor că pensia foarte mică nu le ajunge nici măcar pentru strictul necesar.
Valentina Carchelan (a treia din stg.) la dezbaterile de luni
Valentina Carchelan (a treia din stg.) la dezbaterile de luni
Iată ce spune preşedinta Asociaţiei Pensionarilor din raionul Ialoveni, Valentina Cârchelan: „Omul care care lasă la farmacie 500 de lei pentru medicamentele pe care le prescrie medicul, cum vă emaginaţi că noi putem să avem sănătate, cum putem avea grijă de nepoţeii noştri dacă noi nu avem sănătate, nu ne putem alimenta? Noi nu putem procura un medicament care ne-ar fi de folos, da dacă te duci la spital, de acolo nu mai ieşi”.

Problemele femeilor rome au fost evocate atât de reprezentantele organizaţiilor de femei, cât şi de o formaţiune politică a romilor constituită recent tocmai pentru a le apăra drepturile. Drepturile femeilor vor fi prioritare pe agenda formaţiunii, ne-a dat asigurări
Artur Cerari
Artur Cerari
însuşi baronul romilor din Moldova, Artur Cerari: „Problemele femeilor rome şi asigurarea drepturilor lor sunt şi vor fi în atenţia noastră, pentru a elabora condiţii pentru a face mai bună viaţa femeilor rome. Fetele trebuie să înveţe, ca să poată avea un loc de muncă. Am constituit o mişcare politică ca să ne apărăm drepturile, numai că încă nu prea avem posibilitate să facem multe pentru etnia noastră, deoarece, cu regret, nu suntem susţinuţi”.

Partidele, la rândul lor, s-au întrecut la promisiuni: cele de la guvernare – să vină cu propuneri de moficiare a legislaţiei pentru a asigura drepturi mai largi femeior, iar cele rămase în afara legisltivului: să facă loc în programele electorale pentru mai multe angajamente în favoarea femeilor. Şi unii şi alţii însă au fost de acord să promoveze mai multe femei pe listele electorale, la funcţii de conducere atât în partid, cât şi în administraţia publică.
Iată ce a declarat vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Vadim Pistrinciuc: „Ne angajăm ca minim 30 procente, nu doar în partea a doua a listelor electorale, dar începând cu partea electivă a locurilor parlamentare, să fie reprezentată de către femei. Şi acest lucru trebuie să fie nu doar un deziderat al activităţii de pledoarie pe careîl fac organizaţiile de femei, dar trebuie să fie un deziderat al bărbaţilor care reprezintă această ţară”.

Partidul Liberal, pe listele căruia se află şi primarul capitalei, s-a angajat, între altele, să facilizete accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi în instituţiile publice şi, totodată, să instruiască medicii pentru a acorda asistenţă şi consultanţă calificată femeilor cu dizabilităţi, inclusiv atunci când se hotărăsc să devină mame.

Deputata liberală Corina Fusu: „Ne asumăm, de asemenea, la nivel muncipal, să asigurăm necesităţile persoanelor cu abilităţi speciale. Este vorba de accesul în clinicile municipale, centrele de familie, alte instituţii publice. Ne angajăm să instruim medicii ca să cunoască nevoile femeilior cu nevoi speciale”.
La dezbateri...
La dezbateri...
Şi deputaţii democraţi, reprezentaţi de către ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, au promis să continue reformele în domeniul protecţiei sociale, astfel încât femeilor să le asigure respectarea cel puţin a drepturilor prevăzute de legislaţie: „Tot ceea ce aţi propus astăzi în acest cadru foarte interesant de discuţii va servi drept o platformă şi o sursă de inspiraţie pentru viitoarele noastre acţiuni atât în Guvern, cât şi în Parlament”.

Rapoartele oficiale şi ale organizaţiilor internaţionale arată că în R.Moldova femeile sunt dezavantajate în raport cu bărbaţii. Ele sunt mai prost plătite, radicând salarii cu 23 la sută mai mici decât bărbaţii, mai slab reprezentate pe piaţa muncii, cele mai vulnerabile în faţa sărăciei, cele mai expuse violenţei domestice şi subreprezentate în politică, în administraţia publică şi în mediul de afaceri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG