Linkuri accesibilitate

Mihail Frunze, moldoveanul care putea fi urmașul lui Lenin


Circul de Stat Frunze, imagine din 1950
Circul de Stat Frunze, imagine din 1950

De nu ar fi fost asasinat, Mihail Frunze ar fi fost unul din succesorii posibili ai lui Lenin, fiind atunci un om mult mai bine văzut atunci decât Stalin și care, prin succesele sale militare, nu mai avea nimic de dovedit.



Acum, cu toată situația din Crimeea și disputarea statutului ei, s-a uitat că omul care a recucerit-o de la forțele albilor, atunci în timpul războiului civil de după Revoluția bolșevică, a fost un șef militar moldovean, Mihail Frunze.

Frunze, moldovean după tată, era, în afară de evreul Troțki, singurul rival autentic al gruzinului Stalin, ba chiar un revoluționar și un militar mult mai capabil, fiind omul care recucerise Ucraina, Crimeea și întreaga Asie Centrală, unde se născuse. Mihail Frunze era fiul unui felcer moldovean din Crimeea, dar se născuse în orașul care avea să-i poarte numele vreme de trei sferturi de secol, oraș care azi se numește iar Bișkek, capitala Kirghiziei.

In 1917, a fost șeful milițiilor populare din Bielorusia și e amintit și slăvit și azi pentru asta în această țară care e acum singura dictatură autentică din Europa (alături de Rusia, care se îndreaptă cu pași mari spre asta). Deși nu era un militar — studiase politehnica— Frunze a condus Armata Roșie de pe frontul sud și a strivit forțele albe ale amiralului Kolceak.

Frunze însuși a căzut victimă acelei paranoia asasine a lui Stalin, totul arătând că a fost în final otrăvit din ordinul acestuia, care nu accepta nici o personalitate rivală în cadrul partidului. A murit în chinuri atroce la doar 40 de ani.

Dacă nu ar fi fost asasinat, Mihail Frunze ar fi fost unul din succesorii posibili ai lui Lenin, fiind atunci un om mult mai bine văzut atunci decât Stalin și care, prin succesele sale militare, nu mai avea nimic de dovedit. Cu puțin noroc, așadar, dacă nu îl asasina Stalin, URSS-ul ar fi putut fi condus de o sosie a acestuia, Milhail Frunze, un om care îi semăna fizic și se îmbrăca la fel, un fals militar, dar un autentic strateg cu succese pe toate fronturile… De fapt, dintr-o autentică teorie conspiraționistă românească, e de mirare că până acum nimeni nu a scris că de fapt Frunze l-a asasinat pe Stalin, luându-i locul fără efort și conducând, strateg autentic în stupoare alcoolică, Armata Roșie până la Berlin.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG